Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Solfangerne er rettet direkte mod syd. Taghældning 42 grader.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Solfangerne er rettet direkte mod syd. Taghældning 42 grader."— Præsentationens transcript:

1

2 Solfangerne er rettet direkte mod syd. Taghældning 42 grader.

3 Viessmann Vitodens 300 naturgasfyr VELUX U12 solfangere Varmt Vand Fra Solen Midi anlæg 2-strengs radiatorsystem med Danfoss termostater Varmt brugsvand efter behov 500 liter buffer tank fyldt med ’radiatorvand’ Varmeveksler Separat kredsløb med frostvæske Varmeveksler Systemskitse

4

5 Styring med datalogger Viessmann Vitodens 300 kondenserende naturgasfyr Varmt Vand Fra Solen Midi anlæg

6 500L Buffertank (Varmveksler til varmt brugsvand og solvarme- pumpestation er omme bagved.) Solvarmeveksler (brun) med sekundærkredsens pumpe nedenunder. Grundfos Alfa pumpe til varmekreds cirkulation. Varmekredsens trykekspansion (rød).

7 Rør til/fra solfangere Solfangernes trykekspansion Varmtvands- cirkulationspumpe Varmeveksler til varmt brugsvand Solvarmepumpestation (primærside) Rør til/fra solvarmeveksler Buffertanken står her

8 Pasning Anlægget kører fuldautomatisk i dagligdagen, men kræver mindre omstillinger ved sæsonskift for at udnyttte solenergien bedst muligt og derved minimere fyrets naturgasforbrug. Hvornår skal der gøres noget for at udnytte solenergien mest muligt? –1. april – varmt vand fra fyret slukkes om formiddagen frem til kl. 14.00 –April/maj – efter behov, rumopvarmning fra fyret slås fra –1. juni – luk op for varmen i kælderen –1. september – luk for varmen i kælderen –September/oktober - efter behov, rumopvarmning fra fyret slås til –1. oktober – varmt vand fra fyret om formiddagen slås til igen Hvordan skal det gøres? Varmt vand fra fyret slukkes om formiddagen frem til kl. 14.00 : Om vinteren sørger fyret for at der er tilstrækkeligt med varmt vand fra morgen til aften. Faktisk sker opvarmningen i 2 perioder: 5:30-6:50 og 7-21. Om foråret når solen er kommet tilstrækkeligt højt på himlen, skal fyrets varmtvandsforsying slås fra midt på dagen for a give solen en chance for at lave varmt vand. Det sker ved at forsinke starttidspunktet for den anden periode til kl 14. Sluk om formiddagen i perioden april-september –På fyret, indstil start på anden varmtvandsperiode til kl 14 (se note). –Hvis der kortvarigt er for lidt varmt vand, tryk på fyrets ’party’ knap. Tænd om formiddagen i perioden oktober-marts –På fyret, indstil start på anden varmtvandsperiode til kl 7 (se note). Rumopvarmning slås til eller fra efter behov, i perioden september/oktober-april/maj. Når det er slået til kører fyret i perioden 6-22 styret af udeføleren. Slå til en gang i september/oktober –På fyret, vælg varme og varmt vand ved tryk på ’radiator + vandhane’ knappen øverst til højre på panelet forneden. –Sæt cirkulationspumpen til at køre konstant ved i solvarmestyringen at indstille udgang 3 til Manual ON (se note) Slå fra en gang i april/maj –På fyret, vælg varmt vand ved tryk på ’vandhane’ knappen øverst til højre på panelet forneden. –Sæt cirkulationspumpen til at køre ’automatisk’ ved i solvarmestyringen at indstille udgang 3 til AUTO (se note) Varme i kælderen om sommeren slås til i perioden juni-august ved at lukke up for radiatortermostaterne i kælderen. Rumopvarmningen fra fyret skal være slået fra i denne periode så det er solen og ikke fyret der opvarmer kælderen. Slå til 1. juni –Radiatortermostaterne i kælderen sættes på 4. Rør ikke de øvrige radiatortermostater i resten af huset. Slå fra 1. september –Radiatortermostaterne i kælderen sættes på 2, undtagen i vaskekælderen som sættes på 2,5.

9 Sensor- og styringsforløb 4/6/2010: Højt flot solskinsvejr. Ikke en sky på himlen. Dagsproduktion på 46,9 kwh (hidtidig rekord). Gasfyret tænder kortvarigt tidligt om morgenen for at sikre tilstrækkeligt med varmt vand. En stor del af energien benyttes til at opvarme badeværelserne og kælderen.

10

11

12 Rentabilitet på solvarmen Hele anlægget, alt inklusive og efter boligforbedringstilskud, har kostet ca. 115.000 kr., fordelt på ca. 55.000 kr. for fyret og 60.000 kr. for solvarmen. Solvarmen sparer naturgas for over 100.000 kr. i løbet af 20 år (i nutidskroner). Det alene svarer til tilbagebetaling af investeringen plus 3% skattefri forrentning ud over inflationen (skønsmæssigt 3%) i 20 år. Hertil kommer andre besparelser og goder med en værdi på over 50.000 kr. (i nutidskroner): reduceret gangtid på gasfyret, sparet tagdækning, afledte energibesparelser, renere drikkevand og fornøjelsen. Der må forventes store ændringer i energipriser og tilgængelige energikilder i anlæggets levetid. Anlæggets fleksibilitet er derfor værdifuld. Anlægget er bygget så det kan repareres, opgraderes eller ombygges efter behov, i stedet for at skulle erstattes af et nyt ’fyr’ efter 10-15 år. Tilbagebetalingstiden på anlægget er under 10 år, hvorimod holdbarheden af de væsentligste dele er over 20 år (tank, rørføring, solfangere). Energimæssigt er anlæggets tilbagebetalingstid ca. et par år, dvs. anlægget på et par år har produceret mere energi end det krævede at bygge det.


Download ppt "Solfangerne er rettet direkte mod syd. Taghældning 42 grader."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google