Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Virkelighed og modeller

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Virkelighed og modeller"— Præsentationens transcript:

1 Virkelighed og modeller
Indenfor dette tema har vi indenfor fagområdet for Datateknik valgt følgende undertema: Kommunikationsnetværk Beskrivelse: Udviklingen af nye globale kommunikationsnetværk, hvormed det er muligt at sende skrift, tale, lyd og billeder på samme tid, er en teknologiske nyskabelse, der har haft stor effekt ikke alene for samfundet som helhed men også for det enkelte menneske. Datakommunikationsområdet stiller store og stigende krav til fagekspertise indenfor området, såvel hvad angår de tekniske komponenter, f.eks. kabler, modem og serverer, som når det drejer sig om anvendelserne og dermed også det tilhørende programmel f.eks. netoperativsystemer og hjemmesidebrowsere. Endvidere er der knyttet en række begreber til kommunikationsområdet. En forståelse af disse begreber er en del af den fundamentale viden om datakommunikation. Her skal nævnes protokoller, OSI-modellen, TCP/IP og kommunikationshastighed. De effektive kommunikationsmuligheder påvirker vores virkelighed, den vi lever i, både når det drejer sig om vores arbejdsliv og om vores aktiviteter i fritiden. Parallelt med udviklingen har det heldigvis vist sig, at vi ikke som mennesker kan klare os med at leve og arbejde alene i en virtuel verden.

2 Kommunikationsnetværk
Projektindhold: Formålet med projekterne er at give de studerende viden om datakommunikation omfattende blandt andet Local Area Network - opbygning, protokoller anvendelsesstrategier - og Wide Area Network med standarder, hastighed og kommunikationsmetoder. Endvidere kan de studerende komme til at analysere og afprøve applikationer indenfor de mest aktuelle kommunikationsområder. Analyserne vil omfatte såvel rent tekniske elementer som den kontekst applikationen skal virke i. Projekterne kan være mangesidede og for eksempel omfatte analyse og afprøvning af Videokonferencesystemer, nye netværksløsninger og lignende. Ud over analyse og design bør projekterne også omfatte test og dokumentation.

3 Efter bestået P1-prøve skal den studerende kunne:
definere relevante tekniske, naturvidenskabelige og kontekstuelle begreber samt beskrive relevante tekniske/naturvidenskabelige modeller, teorier eller metoder til analyse af den valgte problemstilling med inddragelse af relevante sammenhænge, anvende projektarbejde som studieform, vælge, beskrive og forstå forskellige metoder til videnstilegnelse i forbindelse med projektarbejdet, analysere egen læreproces,

4 Efter bestået P1-prøve skal den studerende kunne:
vælge, beskrive og anvende en af flere metoder til organisering af grup­pesamarbejdet og til løsning af eventuelle gruppekonflikter, formidle projektets arbejdsresultater og arbejdsprocesser på en struktureret og forståelig måde, såvel skriftligt, grafisk som mundtligt. dokumentere udbytte af de projektrelevante PE-kurser. Inden for målene for projektenheden, udarbejdes specifikke målformuleringer for projektarbejdet. Disse specifikke målformuleringer skal indgå som en del af rapporten eller procesanalysen.

5 PE14. Fagets Informationsteknologi – Operativsystemer (OS)
Formål: Formålet med kurset er at give de studerende en introduktion til operativsystemer, specielt med henblik på selv at kunne konfigurere Linux. Mål: Efter kurset skal de studerende have kendskab til og forståelse for de grundlæggende egenskaber i operativsystemer, samt hands-on erfaring i opsætning og specialkonfigurering af Linux.

6 PE14. Fagets Informationsteknologi – Operativsystemer (OS)
Indhold: Computeres overordnede arkitektur Operativsystemers hovedopgaver Softwareprocesser Introduktion til filsystemer og eksterne enheder Et eksempel på et operativsystem: Linux.

7 Grundteknisk kursus – Datanetværk(kommunikation)
Formål: Formålet med kurset er at understøtte P1-projektarbejdet ved at introducere grundlæggende netværksteori, herunder opbygningen af protokoller med vægt på OSI-modellen og TCP/IP. Det tilstræbes at supplere teorien med praktiske eksempler, der er relevante for og anvendelige i projektarbejdet. Prioriteringen af stoffet i kursus vil afspejle de valgte projekter, hvorfor det forventes at netværkslaget vil blive særligt prioriteret.

8 3 4 6 8 50 SE GT PE SE GT PE INF OS SE PE PE SE GT GT PE SE GT

9 Video konferencer/ Virtuelle møder
Problemstilling: Internationalisering af samfundet har medført at verdenen er ’blevet mindre’. Firmaers kontakt flade og udbredelse dækker ofte lokaliteter i flere lande. Personers familie- og vennekreds er i højere grad spredt udover verdenen. Dette har skabt et øget rejsebehov og den generelle fly-, tog- og biltrafik har da også været markant stigende gennem de sidste årtier. Den nyere tids udvikling af Internet har åbnet nye muligheder for kommunikation ved og chat rum. Øget båndbredde har nu også åbnet muligheden for at afholde møder/kontakt, hvor ”real-time” visuel information indgår. Dette er en ny kommunikation form der ligesom telefoni, breve, , og chat har sine fordele og ulemper. Hvilken mødeform er video konferencer velegnet til og kan den afløse rejser? I hvor høj grad føler men sig tilstede på trods af at man sidder indtil flere tusind kilometer fra hinanden. Er det nok med et stillestående kamera eller skal man have kontrol over kamera position for virkelig at føle mødet forgår i samme lokale og man er part af det, eller er video konference en ny mødeform der kommer til at foregå på sine egne præmisser?

10 Video konferencer/ Virtuelle møder
Til projektet er der web kameraer til rådighed, der kan installeres ved vejlederen, gruppemedlemmer og i grupperummet. Den tekniske vinkel på projektet bør indeholde en analyse og afprøvning af hvilken båndbredde på f.eks. en ADSL-forbindelse der er nødvendig for at video og audio kvaliteten er god nok til at man kan afholde videomøder som erstatning for rigtige møder. Samspillet mellem praktiske eksperimenter og teoretiske studier spiller en afgørende rolle i projektet. En test-opsætning kunne bestå af en et lille lokalnet forbundet til en linux-maskine sat op som router. Dette svarer til en typisk opsætning af en delt ADSL-forbindelse. Denne linux-router kan så forbindes til en anden linux-maskine sat op som router og forbundet til en eller to andre computere, der simulerer computere eller servere forbundet til Internettet. På denne opstilling kan man anvende forskellige værktøjer til monitering af trafikken, bl.a. etherreal der er et gratis program til at ”sniffe” pakker med.

11 Video konferencer/ Virtuelle møder
Formål: At undersøge muligheden og konteksten for at anvendelsen af video konferencer i forhold til eller i samspil med andre kommunikationsmetoder, specifikt at forstå de grundlæggende principper bag kommunikation i datanetværk, herunder opbygningen af kontrolstakker, primært TCP/IP.

12 Video konferencer/ Virtuelle møder
Eksempler på teknisk-naturvidenskabelige fagområder: Datakommunikation og protokoller, herunder TCP/IP og OSI modellen – i teori og praksis Forståelse for opbygningen af pakkekoblede netværk Planlægning, udførelse og vurdering af forsøg Eksempler på kontekstuelle fagområder: Teknologianalyse m.h.p. at skildre kommunikations-netværk i et samfundsmæssigt perspektiv. Interessentanalyse m.h.p. at undersøge hvilke interesseparter, aktører og teknologibærere, der påvirker udviklingen indenfor videokonferencer/virtuelle møder. Markedsanalyse m.h.p. at undersøge brugernes, i dette tilfælde af videokonferencer/virtuelle møder, behov og eventuelle erfaringer med lignende teknologi.


Download ppt "Virkelighed og modeller"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google