Download præsentationen
Præsentation er lastning. Vent venligst
Offentliggjort afIngeborg Lauritsen Redigeret for ca. et år siden
1
Spisning og Synkning Diana Holm, Talepædagogisk konsulent - ved bevægesygdomme Ataksi/HSP foreningen : diana holm, logopæd
2
Det var dengang ….. MEN husk, du kan stadig, hvis du lærer dig nogle små huskeregler : diana holm, logopæd
3
Er det logopædens job at vide noget om synkning ? diana holm, logopæd
5
Årsager - Dysfagi er ikke en sygdom i sig selv, men et symptom ved mange sygdomme og tilstande. Dysfagi kan skyldes medfødte eller erhvervede: skader i de muskler og nerver som styrer den normale tygge- og synkefunktion anatomiske forandringer i de strukturer der er relateret til tygge- og synkefunktionen infektioner i mund og svælg. diana holm, logopæd
6
Synkeproblemer, dysfagi Symptomer / definitionNormal synkningTips og tricks diana holm, logopæd
7
Definition Dysfagi er på latin ”dys-phagia”. Det stammer fra græsk, hvor ”dys” betyder svær, og ”phagein” betyder at spise. Defineres indenfor sundhedsvidenskab som synkebesvær diana holm, logopæd
8
DYSPHAGIA = (GR.) SVÆRT, AT SPISE Hvordan opdager vi det ? Hoster ved drikning og spisning Meget mundvand, savl Svært ved at trække vejret og spise samtidig Spytter mad /drikke ud Våd stemme SYNKNING OG SYNKEBESVÆR diana holm, logopæd
9
Konsekvenser af dysfagi … Dysfagi er associeret med høj sygelighed og dødelighed diana holm, logopæd Under- eller fejlernæring Dehydrering Aspiration samt udvikling af pneumoni (lungebetændelse)
10
Normal synkning Raske mennesker synker ca. 600- 2000 gange i døgnet (spyt, mad og drikke). Hver synkesekvens varer ca. 1 sek. 6 kranienerver og 28 muskelpar er involveret i synkning af en mundfuld mad. diana holm, logopæd
11
Synkeprocessen … Opdeles i 4 faser : Præ-orale fase Orale fase Faryngeale fase Øsofaryngeale fase diana holm, logopæd
12
Den præ-orale fase diana holm, logopæd
13
Orale, faryngeale og øsofaryngeale fase diana holm, logopæd
14
Almene gode råd Sid så godt som muligt Spis i rolige omgivelser Gør spisningen så nydelsesfuld som muligt. Tænk på at smag, lugt og syn stimulerer appetitten Sørg for velegnet bestik Væske for sig og fast føde for sig – bland ikke Vælg om muligt tykflydende drikke – brug evt. fortykningsmiddel diana holm, logopæd
15
Almene gode råd … fortsat Foretag ’tørsynkning’ indimellem, dvs synk nogle gange uden at tage mere mad / drikke ind – for at undgå ophobning af mad i mundbund eller kind Hvis det er svært at ’tør-synke’, så pres tungen hårdt mod ganen Varm gerne maden igen, hvis det tager lang tid at spise den Drik med sugerør eller ’tudkop’ Drik med 2 små sugerør i stedet for et stort, det træner synkefunktionen Isvand stimulerer synkefunktionen diana holm, logopæd
16
Party-spisning diana holm, logopæd
17
‘Behandling’ …. Træning ved ergoterapeut eller logopæd Direkte behandling: - mundstimulation - specifik træning af f.eks. tunge eller ganesejl Indirekte behandling: - råd og vejledning mht siddestilling, hovedstilling o.lign. - vejledning mht. kost, herunder konsistens - LSVT /PLVT (stemmetræningsmetode !) diana holm, logopæd
18
Konsistens -Normal konsistens -Blød mad -Gratin konsistens Man må eksperimentere sig frem til de former, som ikke giver problemer ! diana holm, logopæd
19
Husk ! 1.Hvis maden ikke ser indbydende ud, så vil personen ikke prøve den 2.Og hvis maden ikke smager godt, så vil personen ikke spise den Uden mad og drikke ………... ! diana holm, logopæd
20
….. Duer helten ikke ! diana holm, logopæd
21
…. duer heltene ikke ! diana holm, logopæd
Lignende præsentationer
© 2024 SlidePlayer.dk Inc.
All rights reserved.