Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

D EMOKRATISK D ANNELSE Elevernes indflydelse på Flakkebjerg Efterskole.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "D EMOKRATISK D ANNELSE Elevernes indflydelse på Flakkebjerg Efterskole."— Præsentationens transcript:

1 D EMOKRATISK D ANNELSE Elevernes indflydelse på Flakkebjerg Efterskole

2 H VAD ER DEMOKRATISK DANNELSE At ville og kunne indgå i kulturelle fællesskaber Frieda siger: Indflydelse kommer igennem at tage ansvar. Ansvarlighed er noget vi skal lære. Det er skolens opgave at lære os det.

3 H VORFOR Efterskolelovens hovedsigte: Livsoplysning, Folkeoplysning og Demokratisk dannelse Flakkebjerg Efterskoles mission: Vi danner fremtidens medborgere

4 H VORFOR ELLERS Flakkebjerg Efterskoles værdigrundlag: Individ og fællesskab På Flakkebjerg Efterskole vægter vi individets forståelse af sig som en del af et fællesskab og at den enkelte er med til at udvikle og udvikles af fællesskabet. Fællesskabet bygger på ligeværd, social forståelse, medansvar og danner rammen om den enkeltes alsidige personlige udvikling, læring og identitetsdannelse. Skole og samfund På Flakkebjerg Efterskole vægter vi aktiv deltagelse i et demokratisk samfund gennem kritisk stillingtagen og handling - i et lokalt og internationalt perspektiv. Samspillet mellem skolen og samfundet er væsentligt for skolens stadige udvikling. Natur og kultur På Flakkebjerg Efterskole vægter vi bæredygtighed og forståelse for samspillet mellem menneske og natur. Vi vægter bevidsthed om egen kultur og dens udtryk samt indsigt i og forståelse for andres kulturelle baggrund.

5 H VORDAN Undervisning i demokrati Læring er underkastelse Demokrati i undervisningen Vilje er frigørelse Kunne kræver uddannelse Ville kræver dannelse

6 D RIFT Kost, miljø, indretning, ansættelser, økonomi

7 U NDERVISNING Indhold, metode, projekter, fællesmødet, demokratidage

8 S AMVÆR Regler/rammer, information, dialog, samtaler, samvær, samliv

9 H VAD Demokratisk Dannelse Samvær Regler og rammer Information om beslutninger Samtaler om dilemmaer Daglig dialog - foraer Bogrupper og værelser Undervisning ProjekterDemokratidageIndholdFællesmødeMetode Drift AnsættelserMiljøBygningerØkonomiKost

10 I NDIVID OG FÆLLESSKAB 1. I hvor høj grad synes du, at Flakkebjerg Efterskole lever op til sine værdier om individ og fællesskab? 1 er slet ikke og 10 er i højeste grad Individ og fællesskab På Flakkebjerg Efterskole vægter vi individets forståelse af sig som en del af et fællesskab og at den enkelte er med til at udvikle og udvikles af fællesskabet. Fællesskabet bygger på ligeværd, social forståelse, medansvar og danner rammen om den enkeltes alsidige personlige udvikling, læring og identitetsdannelse.

11 K OMMENTARER TIL I NDIVID OG FÆLLESSKAB Skolen gør meget for fælleskabet, men jeg tror at hvis eleverne ikke er med på at gøre en indsats, gør det ikke nogen forskel. Der har været mange team bulding opgaver hvor man lærte hinanden at kende. Jeg havde en følelse af at kunne samarbejde med det fleste mennesker på skolen uden de største problemer. Jeg syntes virkelig jeg har udviklet mig meget både socialt og fagligt, og det var det jeg håbede da jeg startede på flakken, og det har jeg virkelig! Det er en fantastisk skole og deres personale er så skønne, og man føler sig virkelig tryk omkring dem! Jeg mangler nogengange at føle, at HELE skolen holder sammen. Det er meget grupperet og jeg savner den der fuldendte følelse af fællesskab, og at alle respektere hinanden, og føler sig ligeværdig. Jeg oplever enormt meget fællesskab på skolen, men det er begrænset hvor mange der er med, og det er skabt af eleverne - ikke skolen og lærerne. Der bliver ikke gjord noget ved det når man ikke møder op til timerne. Og man føler sig ikke som en vigtig del af fællesskabet hvis det er lige meget om man er der eller ej. Denne værdi er blevet brugt en del gange som argumenter for, hvorfor man gør ting på skolen, og oftest har det givet mening. vi laver langt mere gruppe arbejde end på min gamle skole og man for derfor et bedre fælleskab Det er et godt budskab at sende at det er en selv, altså individets der skal tage initiativ, men måske har I lagt lidt for meget vægt på det. Det er rigtig fedt, at vi kan stå for nogle ting selv, men jeg synes det ville være rart, hvis I bare havde lidt traditioner, og at lærerne nogle gange også skulle arrangere noget. (Temaweekender, udflugter, temafester ect.) Så det ikke kun er os elever der skal bruge alt vores tid på det. Jeg havde forestillet mig, at efterskole var et sted, hvor der var en masse arrangementer og temaaftner, så fællesskabet kunne blive større, men fordi vi elever skulle sørge for det selv. HVER ENESTE GANG, blev der ikke lige så meget som jeg håbede. Og derfor bliver det fællesskab i gerne vil have ikke lige så stort som det kunne havde blevet, Hvis I, lærer, også arrangeret noget en gang imellem og havde nogle traditioner. jeg synes flakkebjerg skoles fælleskab har fået mig til at tage mig meget sammen i forskellige sammenhænge f.eks. med at rengøre mit egne ting og selv tage mig sammen fordi der ikke er nogle der gør det for mig.

12 S KOLE OG SAMFUND 3. I hvor høj grad synes du, at Flakkebjerg Efterskole lever op til sine værdier om skole og samfund? 1 er slet ikke og 10 er i højeste grad Skole og samfund På Flakkebjerg Efterskole vægter vi aktiv deltagelse i et demokratisk samfund gennem kritisk stillingtagen og handling - i et lokalt og internationalt perspektiv. Samspillet mellem skolen og samfundet er væsentligt for skolens stadige udvikling.

13 K OMMENTARER TIL S KOLE OG SAMFUND Mængden af demokrati og samfundsfag lever op til det jeg tidligere havde hørt om skolen. Jeg synes, at skolen er god til at informere om den ydre verden, men at vi bliver oplyst for lidt på skolen ang. tænkere, regler osv. Jeg synes der bliver lagt vægt på samfundet i form af nyheder til samling, projekter som tour de future, europaparlementet osv. Vi er gode til at diskutere og have meninger på flakke, det er fedt! Også ting som FE-ting, at vi fik indført dreng-pige sovning osv gør, at jeg synes samspillet mellem skolen og samfundet fungerer :) Skolen siger de har et demokratisk samfund, og det lever de virkelig op til. Jeg føler i hvert fald at jeg kan blive hørt og set. Og jeg tror mange andre også har det på den måde. Vi lever i vores eget lille samfund. Alle har lov til at sige sin mening og skolen tænker og overvejer dine meninger Vi hører ofte om internationale begivenheder til samling eller F.E. ting, og bliver spurgt om vores mening, i forsøget på at starte debat. Også selve afholdelsen af F.E. ting, viser at skolen vil give eleverne indflydelse. F.E.-ting synes jeg er smart. Det for eleverne til at føle os vigtigere i forhold til skolen, for vi kan alle sige vores mening og bestemme over det sted vi er til hverdag. Det viser den demokrariske del af skolen. Alle kulturaftenerne, samlingerne, horisont, daglig undervisning, Tour de future osv. Alt dette har været med til at opfylde værdigrundlaget synes at det var røv ligegyldig at vi skulle høre det om europa parlementet og alle de andre røv lige gyldige røde/kommunistiske holdninger der har været Det er min oplevelse, at skolen går super meget op i demokrati, og muligheden for at kommunikere med samfundet udenfor skolen, og at holde et godt bånd med indbyggerne i Flakkebjerg, og Slagelse.

14 N ATUR OG KULTUR 5. I hvor høj grad synes du, at Flakkebjerg Efterskole lever op til sine værdier om natur og kultur? 1 er slet ikke og 10 er i højeste grad Natur og kultur På Flakkebjerg Efterskole vægter vi bæredygtighed og forståelse for samspillet mellem menneske og natur. Vi vægter bevidsthed om egen kultur og dens udtryk samt indsigt i og forståelse for andres kulturelle baggrund.

15 K OMMENTARER TIL N ATUR OG KULTUR Jeg synes jeg har fået en bedre viden omkring kultur og bæredygtighed. Da vi har haft de der kultur aftner, og vores miljø gruppe. Jeg har været en del af miljørådet, og det har nok hjulpet til. Til gengæld synes jeg ikke, at vi har brugt nok tid på det, og resten af skolen har ikke været nok oplyst Bevidstheden om egen kultur har man lært om men føler at læring for andre kulturer er begrænset. Vi får god mad, go har haft en del om bæredygtighed, men jeg savner flere natur-oplevelser, som at sove i shelter, lave bål, bygge ting i naturen osv. Jeg savner noget mere spejder agtigt og måder at skabe fællesskab på, i naturen, nu når vi bor så smukt. vi går meget op i økologi og god mad, og vi er meget opmærksomme på skrald på skolens områder. Hvis der er et foreslag, som der er nogle der mener kan være krænkende for nogle kulturer, bliver det grundigt overvejet, f.eks. med dreng/pige sovning. Jeg ved ikke med de andre linjer, men miljø og natur er ikke noget som jeg har mærket at der har været fokus på. Jeg ved at vi har/haft? en miljøbestyrelse, som indførte alle de nye "smarte" papir og sæbe automater. SKolen går super meget op i Økologi og natur, deres grønne profil, spejles blandt andet i deres kæmpestore areal med solceller. De har desuden deres egne grise og løer, og har lige fået sat nye papirdispencere og sæbedispencere op, som begrænser mængden af papir.forbrug.

16 D EMOKRATIETS BEGRÆNSNINGER Virkelig vanskelig samværsform fordi den er Ekskluderende Bøvlet Langsommelig Antiautoritær Fornuftsstyret


Download ppt "D EMOKRATISK D ANNELSE Elevernes indflydelse på Flakkebjerg Efterskole."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google