Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Renseanlæg TRIN 1: Renseanlægget

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Renseanlæg TRIN 1: Renseanlægget"— Præsentationens transcript:

1 Renseanlæg TRIN 1: Renseanlægget
Din første opgave er at vise, hvordan de forskellige rensetrin på renseanlægget hænger sammen. Vi kalder det et oversigtsdiagram over renseanlægget. Delene herunder skal sættes i rigtig rækkefølge og forbindes med pile. Al den viden du skal bruge findes under Renseanlæg > Grundviden på vandetsvej.dk. Renseanlæg Luftningstank Efterklaringstank Vandmiljø Rist Hovedkloak Sand- og fedtfang 1. Fortæl hvad renseanlæggets vigtigste opgave er. 2. Hvad ville der ske, hvis vi ikke havde renseanlæg, og spildevandet blev ledt direkte ud i vandmiljøet? Nævn nogle eksempler? 3. Hvis du skulle inddele renseprocessen i tre dele, hvad skulle de så hedde? Hvorfor? 4. Du har nu beskrevet spildevandets vej fra det kommer ind på anlægget, til det som renset spildevand sendes ud igen til vandmiljøet. Vandet er på denne rejse blevet meget renere. Undervejs i renseprocessen er der blevet fjernet en masse ting fra vandet. Hvad sker der med disse ting, som renses ud af vandet? 5. Indsæt rådnetank og forbrændingsanlæg i jeres oversigtsdiagram over renseanlægget. Lav pile til rådnetanken fra de bassiner i renseanlægget, hvor der bundfældes organisk materiale (kaldet slam). Hvad sker der med slammet i rådnetankene? Forbrændings-anlæg Rådnetank Forklaringstank (Sæt selv flere pile ind)

2 Spildevand er en suppedas, der indeholder en masse forskellige stoffer – dvs. ting og sager, du selv er med til at putte i vandet hjemme hos dig. Disse stoffer kan grupperes i 7 forskellige grupper. Grupperne er vist i ’spildevandsklatten’ nedenfor. På renseanlægget er der specielt fokus på at fjerne stofferne ’organisk stof’, ’nitrogen’ og ’fosfor’ fra spildevandet. For klassen skal I forklare, hvad disse tre stoffer er, og hvor de primært kommer fra. 1. Hvad er ’organisk stof’, og hvordan ender det i spildevandet? 2. Hvad er næringsstoffet ’fosfor’, og hvordan ender det i spildevandet? 3. Hvad er næringsstoffet ’nitrogen’, og hvordan ender det i spildevandet?

3 Opgaven er nu at gøre rede for, hvor i renseanlægget stofferne i spildevandsklatten fjernes, og hvordan de fjernes fra vandet i renseprocessen. Begynd med at udfylde tabellen herunder. Stofgruppe I hvilket bassin fjernes stoffet? Hvordan fjernes det? (hvordan virker rensebassinet) Større ting (toiletpapir, bind, klude, kondomer m.m.) Fedt og olie Grus og jord Organisk stof (mindre ’klumper’ af mad- og afføringsrester) Opløst organisk stof Nitrogen Fosfor 1. Lav en PowerPoint side for hvert rensetrin igennem hele renseanlægget til udløbet i vandmiljøet med forklaring af hvad der fjernes og hvordan. Tænk over, hvilken metode man udnytter til at fjerne forureningen i hvert bassin. Er det ved bundfældning vha. tyngdekraften, ’naturens rensesystem’, kemikalier (kemisk binding og bundfældning) eller noget helt tredje? 2. Lav til sidst en firkant rundt om renseanlægget. Firkanten illustrerer, at renseanlægget er en kasse, hvor alt der kommer ind også skal ud. Renseanlægget er altså ikke en ”tryllefabrik”, der får forurening til at forsvinde op i den blå luft Lav pile ind i kassen med alt, hvad der tilføres renseanlægget (fx spildevand, strøm, kemikalier) - og lav pile ud fra kassen fra renseanlægget, der viser, hvad der går ud fra renseanlægget (fx. renset spildevand, gassen ’kuldioxid’ (CO2), gassen ’frit kvælstof’ (N2), røg og aske, affald til forbrændingsanlægget, osv.). Der bliver også dannet strøm og varme.


Download ppt "Renseanlæg TRIN 1: Renseanlægget"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google