Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Vigtige livsfaser i pige/kvindelivet hvor konfrontation med de store anatomiske forandringer i forbindelse med FGM kan skabe problemer: 1) I puberteten,

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Vigtige livsfaser i pige/kvindelivet hvor konfrontation med de store anatomiske forandringer i forbindelse med FGM kan skabe problemer: 1) I puberteten,"— Præsentationens transcript:

1

2 Vigtige livsfaser i pige/kvindelivet hvor konfrontation med de store anatomiske forandringer i forbindelse med FGM kan skabe problemer: 1) I puberteten, hvor menstruationsdebut er aktuel. 2) I ungdomslivet med første seksuel debut. 3) I kvindelivet: Svangerskab og fødsel.

3 Store påvirkninger og forandringer vil provokere traumatiske oplevelser frem, som er fortrængt i forhold til normale overlevelsesmekanismer, og som man bør være opmærksom på. Der eksistere betydelige overlap mellem forskellige fysiologiske og psykiologiske problemer, som følgeligt kan kræve behandling. Vi skal se på: 1. De fysiologiske konsekvenser 2. De psykologiske konsekvenser 3. De sociale konsekvenser 4. De sexologiske konsekvenser

4 Ved ethvert indgreb er der risiko for blødning og infektion uanset om det foregår under hygiejniske forhold på klinik eller af privatpraktiserende omskrærerske. Derfor kan pricking og sunna heller ikke forsvares som et kompromis i sundhedsfagligt regi for at undgå den mere radikale form for omskæring af piger, den såkaldte faraoniske omskæring.

5 Ved “pricking”, hvor der kun prikkes eller stikkes et i klitorisorganet, kan der fremkomme nerveskader og der kan opstå små nervesvulster, som kan være smertefulde og generende.

6 Umiddelbare komplikationer: Smerte, blødning, shock, infektion, stivkrampe, blodforgiftning, manglende evne til at tømme blæren (urinretension), knoglebrud og død.

7 Intermediære komplikationer: Underlivsbetændelse, forlænget sårheling, arvæv, godartet fibrøst/fast arvæv (keloiddannelse), misdannelse af overhudpartier i form af svulster (epidermoidcyster),bylder og nervesvulsrer (neuromer).

8 Langsigtede komplikationer: Kroniske smerter, sexologiske dysfunktioner, blærebetændelser, ansamling af mestuationsblod i skede eller livmoder (hæmatokolpos), komplicerede fødsler, ufrugtbarhed, psykologiske traumer (flash-back, angst, tilknytningsproblemer, bl.a. depression.

9 I enhver diskussion omkring pigeomskæring indgår aspekter om menneskerettigheder, og de rettigheder som knytter sig til integritet af krop og sundhed, og retten til selv at bestemme hvad der sker med ens krop

10 Sexologiske undersøgelser, som er foretaget, viser, at når vigtigt erogent væv er fjernet, har disse kvinder tendens til nedsat seksuel respons og tilfredsstillelse.

11 Lars Almroth har interviewet 59 gifte mænd i forskellige aldersgrupper, som havde oplevet komplikationer i.f.t. deres sexualliv og FGM. De havde penetrationsbesvær, sår/infektioner på penis, impotens og psykiske problemer. Yderligere resultater : Størstedelen af de yngre mænd gav udtryk for at de gerne ville have foretrukket at blive gift med en ikke omskåret kvinde.

12 Oplevelse af stigmatisering, mobning, isolation, tungt belastede sociale forhold og trang økonomi, vold, misbrug/tygning af eufoiserende "kath”, parforholdsproblemer,og opløsning af familier sætter deres belastningspræg på deres almene velbefindende.

13 Elise Johansen, forsker og tidligere leder af det norske projekt mod omskæring af piger OK prosjektet skriver i en artikel fra Norge at smerten fra infibulationen sætter sig i kvindernes kroppe og påvirker dem forskelligt alt efter social og kulturel kontekst. Norsk-somaliske kvinder mærker smerten fra deres infibulation på anden vis end somaliske kvinder i Somalia. Smerten bliver kulturel meningsløs i Norge, og kvindernes hidtidige beherskelse af smerten trues. De må nu finde nye måder at forstå og bære smerten på, som er kropsliggjort. Oplevelsen af smerten ændrer sig fra at være en kulturel meningsfuld smerte til en individuel erfaring, som ikke deles af majoriteten af kvinderne. Det at føle sig anderledes.

14 Deinfibulation I forhold til deinfibulation af kvinder i forbindelse med ægteskab anbefales at kvinderne åbnes i god tid før brylluppet, så sårfladerne når at hele inden den seksuelle debut. Hvis ikke dette er muligt anbefales det, at parret indkaldes til samtale i forbindelse med deinfibulationen for at sikre at begge er vidende om, hvilke konsekvenser samleje kan medføre for kvinden, hvis sårhelingprocessen ikke er tilstrækkelig lang efter deinfibulationen.

15 Ved deinfibulation i.f.m. graviditet anbefales det at foretage åbning i 2. trimester, (størst obstetrisk ro) hvis vaginaleksploration ikke er mulig, ellers foretages det ved fødslen hvor de fleste er størst motiveret for at få foretaget deinfibulation.

16 I 2006 blev en ny stor undersøgelse, foretaget af WHO, publiceret i The Lancet. Undersøgelsen omfattede 28509 kvinder, der fødte på 28 obstetriske afdelinger i Burkina Faso, Ghana, Kenya, Nigeria, Senegal og Sudan mellem november 2001 og marts 2003. Undersøgelsen viste, at kvinder, der er blevet omskåret, har signifikant højere risiko for fødselskomplikationer, såsom sectio (ca. 30%), alvorlig post partum blødning (op til 70 % ved infibulation), og deres børn har større risiko for at dø under fødslen (op til 55% ved infibulation). Undersøgelsen viste, at hyppigheden af komplikationer blev øget i forhold til, hvor omfattende omskæringen var.

17 KOMPLIKATIONER / Konsekvenser af omskæring Ikke alle kvinder får komplikationer. Incidensen af kvinder der ikke får komplikationer kendes ikke med sikkerhed. Urologiske komplikationer forekommer, givet den tætte anatomiske lokalisation af meatus urethra som nemt bliver læderet. Arvævsdannelse kan medføre forsnævring af meatus urethra eller strikturer i selve urethra. Symptomer kan være sivning af urin, urinretension, slap urinstråle, kroniske blærebetændelser, akut UVI, dannelse af krystaller i urinen under det infibulerede væv. Hypertrofisk arvæv og 9 %, eller en komplet fusion af labia majores ses hos 20%. Dannelse af dermoidcyster er blevet dokumenteret op til 12 cm i diameter med dannelse af abcesser.

18 I 2008 foretog Norwegian Knowledge Center for Violence and Traumatic Stress Studies, et stort comparativt studie om konsekvenserne af FGM. Resultatopgørelsen viste at der var signifikant forskel på oplevesle af smerte og forringet seksuel tilfredsstillelse, hos kvinder som var omskåret, og dem som ikke var omskåret.

19 PSYKISKE KOMPLIKATIONER Litteraturstudier viser psykiske konsekvencer af omskæring såsom søvnløshed, mareridt, depression, neuroser, psykoser, posttraumatisk stressforstyrrelser med forøget arousal, anspændthed, koncentrationsbesvær, genoplevelsesfænomener, følelsesmæssige lammelse.

20 Tab af sikkerhed og svigt på grund af moderens hemmeligheder og ingen viden om hvad der skal ske eller er sket før flere år efter omskæringen. Dette opfattes som ekstrem vold og påvirker mor/datter forholdet i en negativ retningt. Indgrebet giver et utilstrækkelig billede af egen krop og seksualitet. Oplevelsen af magtesløshed, uretfærdighed og angst opstår.Traumerne fører til lavt selvværd, vægttab, nægtelse af seksualitet og oplevelserne, og evt. genitalfobi.

21 Slut FGM


Download ppt "Vigtige livsfaser i pige/kvindelivet hvor konfrontation med de store anatomiske forandringer i forbindelse med FGM kan skabe problemer: 1) I puberteten,"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google