Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Indsatsen for ledige med lange- og mellemlange videregående uddannelser i Jobcenter Aarhus & Hvor kan RAR understøtte? RAR Østjylland, Aarhus d. 14.marts.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Indsatsen for ledige med lange- og mellemlange videregående uddannelser i Jobcenter Aarhus & Hvor kan RAR understøtte? RAR Østjylland, Aarhus d. 14.marts."— Præsentationens transcript:

1 Indsatsen for ledige med lange- og mellemlange videregående uddannelser i Jobcenter Aarhus & Hvor kan RAR understøtte? RAR Østjylland, Aarhus d. 14.marts 2015 Driftschef Karin Rasmussen, Jobcenter Aarhus

2 En integreret AC- virksomhedsindsats Tæt samspil med a-kasserne Tidligt intensivt kontaktforløb Investeringsmodeller Tilbud og workshops Tværkommunalt samarbejde Udfordringer HVOR KAN RAR UNDERSTØTTE?

3 Lidt fakta…. I Aarhus har vi i dag 7816 ledige a-kassemedlemmer 4292 er medlemmer af en AC eller FTF a-kasse og udgør dermed 55 procent af de forsikrede ledige i Aarhus kommune. Flere AC dimittender går ud til ledighed. For blot få år siden var ca. 35 pct. af de ledige AC’er under 30 år, nu er det 50 pct.. Den gennemsnitlig ledighed for alle ledige i Aarhus er 36,7 uger For de højt uddannede varierer den gennemsnitlige varighed fra a-kasse til a-kasse: Civiløkonomerne: 26,7 uger, Magistrene: 34,4 uger, Akademikerne 19,9 uger, lærerne: 13.1 uger og Journalisterne 36,7 uger. Til sammenligning: 3F: 35,2 uger og HK 36,3 uger.

4 Investeringsmodeller - At tilføre ressourcer til indsatser giver besparelse på forsørgelse Investeringsmodel på AC og MVU- området Specialisering af indsatsen i jobcentret Muligt at inddrage andre aktører hvor det giver mening Investeringsmodel på vores virksomhedsindsats er en stor gevinst Professionalisering af vores opsøgende arbejde via kompetenceudvikling og Key Account program Sikre et tæt samspil med kommunens erhvervsafdeling Jobcentrets Erhvervs-team understøtter især AC/MVU indsatsen

5 En integreret AC-virksomhedsindsats Ledige højtuddannede er en styrkeposition ! Vi formidler årligt 900 AC’er/MVU’er i ordinært job/løntilskud eller praktikforløb Vores virksomhedskontakt integreres i dialogen med borgerne, da mange af de medarbejdere der har dialogen med borgeren også har virksomhedsopsøgende arbejde, ligesom de varetager rekrutteringen til de job vi henter hjem. Kobling via AC/MVU-emnebank

6 Et intensivt tidligt kontaktforløb - Andre aktører anvendes efter behov og deres styrkepositioner 0-26 uger: 6 samtaler på jobcentret suppleret med workshops Et tidligt intensivt kontaktforløb med en personlig jobkonsulent i jobcentrets AC- team suppleret med workshops 2 af samtalerne afholdes som fællessamtale med a-kasserne 26-52 uger: Samtaler på jobcentret min. Hver 13 uge suppleret med workshops 52+ uger: Samtale hver 6. uge med Personlig Jobformidler suppleret med workshops (JC og private aktører)

7 Fokus i samtalerne Den faglige mobilitet skal være i fokus fra den første samtale. (ABC-planen – drømmejob, acceptabelt job, det nødvendige) Den jobsøgende skal evne jobsøgningsteknikkerne (tilbud) Den jobsøgende skal være aktiv og sikre progression i sin jobsøgning mellem møderne. Der skal tales konkrete jobs og geografisk mobilitet (søgeradius) Den jobsøgende skal opfordres til at skabe/udvide sit professionelle netværk via virksomhedskontakt/mentor/kaffemøder/praktik etc.

8 Tilbud og workshops Tilbud/Indsatser Tilbud om karriereafklaring, sparring eller individuel coaching Jobformidling eller formidling til praktik og løntilskud (fokus på faglig- og mobil mobilitet) Virksomhedsvendte tilbud (Potential In Action, Foden indenfor, TalentMatch, Karrierementor-netværk m.m.) Iværksætter-program (workshop, idé screening, 6 ugers iværksætter-kursus, iværksætter-mentor) Leder-program (Workshop, særlige karrierer-forløb og en leder-lounge ifm af et ugentligt netværks-fora facilliteret af privat konsulentvirksomhed) Korte målrettede kurser …… Her kan RAR understøtte den faglige mobilitet via den ”Regionale pulje” Workshops Selvbook og få inspiration Mindst 10 forskellige tilbud….

9 Tværkommunale indsatser - den geografiske mobilitet Vi deltager i alle Akademiker-kampagner – og aflægger gerne besøg i de omkringliggende kommuner EURES vejleder knyttet til AC/MVU indsatsen Samarbejde fra ØST til VEST (Ringkøbing-Skjern) og VEST til ØST for at understøtte den geografiske mobilitet (Novo Nordisk og Kalundborg ) Vi kan levere på mange niveauer på rekrutteringsdelen, da vi har kontaktforløbet med AC’erne og MVU’erne in house. Vi ønsker at udbygge det tværkommunale rekrutteringssamarbejde både i Øst- og Vestjylland… kan RAR spille en rolle? Måske en regional jobmesse, måske en ”omvendt jobmesse” – gerne afholdt der hvor jobbene er?

10 Tæt samspil med a-kasserne En forudsætning for det lykkes! Fælles kompetenceudvikling efterfulgt af 4 erfa-netværksgrupper Jobformidling på tværs – det uformelle samarbejde Udviklingsprojekt omkring den kommende 1. fællessamtale

11 Samarbejde med uddannelsesinstitutionerne Udstationering af AC- jobkonsulenter på Aarhus Universitet til individuel vejledning af de studerende (ARTS og SCIENCE). Deltager med workshops på Erhvervsakademiet og VIA – for dimittender og kommende dimittender – (udenlandske stud.) Deltager i møder og karrieredage/jobmesser på universitetet Holder tæt dialog så vi kan ”lette overgangen” fra studie til job Formålet er at understøtte universitets egne karrierecentre og VIA og Erhvervsakademiets udfordringer med udenlandske studerende.

12 Udfordringer Udenlandske dimittender En stigende problemstilling … særligt på professionsbachelor uddannelserne De har fritidsjobs under studietiden for at kunne få SU (12 timer) Mange dropper de frivillige danskundervisningen som tilbydes under studietiden Dimitterer uden at danske sprogkundskaber! Og har opsagt studiejobbet! Særligt arrangement i Rådhushallen til sept. – jobdating for udenlandske studerende! (samarbejde med a-kasserne HK, CA og Akademikernes a-kasse) Kan RAR hjælpe? Der er behov for at dansk gøres oblg. I uddannelserne Der er behov for at uddannelsesinstitutionerne forholder sig til de udfordringer der følger af, at man så intensivt markedsføre uddannelserne i Østeuropa.

13 Opsamling… Hvor kan RAR gøre en forskel? 1. Sikre at der er adgang til den regionale pulje – også for de højtuddannede. Det vil betyde, at den faglige mobilitet, som der arbejdes intensivt med i jobcentre og a-kasser, reelt kan understøttes med den nødvendig faglige opkvalificering. 2. Bidrage til at skabe et gennemsigtigt LVU/MVU arbejdsmarked i regionen – gerne ved fælles tiltag som afholdelse af regionale AC Jobmesser/fælles rekrutteringsprojekter etc. 3. Gå ind i dialogen ift udbuddet af engelsk sproget uddannelser på såvel akademi- som professionsbachelor niveau i Regionen.


Download ppt "Indsatsen for ledige med lange- og mellemlange videregående uddannelser i Jobcenter Aarhus & Hvor kan RAR understøtte? RAR Østjylland, Aarhus d. 14.marts."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google