Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Forbedring af næringsværdien af kassava

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Forbedring af næringsværdien af kassava"— Præsentationens transcript:

1 Forbedring af næringsværdien af kassava
Kirsten Jørgensen, Susanne Jensen, Evy Olsen, Charlotte Sørensen, Rubini Kannangara and Birger Lindberg Møller.

2 Kassava er den tredie vigtigste afgrøde i troperne
Højt udbytte Let at dyrke fra stængelstykker Skal ikke købe frø Tørkeresistent Kan gro på næringsfatteige jorde Kræver ikke gødning Kan dog øge udbyttet Knoldene kan holdes i jorden op til 3 år

3 Øget fokus på dyrkning af kassava Stivelsesproduktion Bio-energi

4 Kassava Allopolyploid Forædling langsommelig Lavt protein indhold
To vildtypers genomer er ”smeltet” sammen Nogle af disse gener er efterfølgende tabt Forædling langsommelig Blomstrer ikke altid hvert år Sætter få frø Lavt protein indhold Knoldene rådner et par dage efter de er høstet Indeholder cyanogene glucosider Er nødt til at blive behandlet inden de spises Protein og vitaminer mistes gennem processen

5 Vitaminer i kassava knolde sammenlignet med andre fødevarer
Vitamin A Vitamin B Vitamin C I.U./100 g mg/100 g Cassava knolde (skrællet) 10 20 Gaplek Kartofler 40 30-80 13- 15 Poleret ris FAO – Cassava processing

6 Protein indhold i kassava knolde sammenlignet med lignende fødevarer
Bradbury and Holloway, 1994  Næringsindholdet af kassava bør øges

7 KASSAVA Blad Stængel Rod knold Rig på protein, vitamin A&C
Bruges I nogle områder Foder Stængel Nyt plante materiale Rod knold Stivelsesrig Lavt protein/vitamin/mineraler indhold Fødevare og foder Alle dele indeholder cyanogene glucosider

8 Cyanogene glucosider Gammel forsvarsstof
Primært som et phyto-anticipin Har en rolle i primær metabolisme Nitrogen lager Afledt fra amino syrer: valine, isoleucine, leucine, tyrosin, phenylalanin Fundet i mere end 2000 plante arter, f.eks.: Kassava, mandler, eucalyptus, byg, hvede, ris, sorghum, kirsebær and æble.

9 Cyanogene glucosider som et forsvarsstof
Plante celle Vacuole Linamarin/Lotaustralin (Cyanogene glucosider) Cyanide (giftig gas) Linamarase (b-glucosidase) Hydroxynitrile lyase Apoplast,Laticifers Glucose Cyanohydrin pH>5, T>35°C Ketone

10 Forædling af kassava Traditionel forædling Tager lang tid – uregelmæssig blomstring og kun få frø kompleks genetik Eks. Vitamin A, Høst udbytte Molekylær forædling Kan overføre enkelt-egenskaber Eks. Virus resistens, Forhindre bladfald

11 Molekylær forædling – vores projekter
Fjerne de cyanogene glucosider Nedregulering af cyanogene glucosider ved RNAi teknologi Næringsindhold Øge protein indhold i knoldene Bruger patatin fra kartoffel Arbejder på at identificere en egnet kandidat fra vilde kassavalinier Bruger stammateriale med øget karotenoid indhold/vitamin A til transformation af ovenstående egenskaber

12 BIOSYNTHESIS Bioynthesis af cyanogene glucosider - linamarin and lotaustralin respektiv fra valine and isoleucine Hele syntesevejen sker i et metabolon bestående af to P450 enzyme og det sidste trin aktiveres af en glycosyl transferase

13 1.Generation RNAi construkt
Nedregulering af indholdet af cyanogene glacosider ved hjælp af RNAinterference CYP79D1 CYP79D2 1.Generation RNAi construkt RNA interference teknologi nedregulerer ekspression af CYP79D1 and CYP79D2. 300 bp fra den distale og proximale ende af EXON2,respektivt, bruges I antisense og sense retning. Intron isoleret fra CYP79D1. 35S D2 D1 intron D1 D D2 exon1 exon2 intron Generel CYP79 struktur Putative CYP71E ortholog Putative UGT85B ortholog acetone cyanohydrin 2-hydroxy-2-methylbutyronitrile

14 Kassava Transformation
Transformationsstart Induktion af skud selektion, 2 uger uger Skud 4 uger 1 week

15 Promotoren effektivitet i knolden E35S meget variable Regulering
Linamarin indhold af drivhus dyrkede transgene Mcol22 i % af linamarin indholdet i tilsvarende vildtype planter. Plant number Knold Blad Forskel skyldes? Transport Promotoren effektivitet i knolden E35S meget variable Regulering

16 Acyanogene kassavas udseende – kun i in vitro planter kan de ”genkendes”
T54 CEO nr. 11 4% T58 3 MD CEO nr. 7A 21% T54 CEO nr Gus neg T58 3 MD CEOnr. 7A 4% %

17 Normal udseende i drivhuset
De acyanogene kassavas udseende er som vildtypernes når de dyrkes i drivhuset Både når de dyrkes i sand og jord uden tilførsel af næringsstoffer Udfra ca 300 transgene linier er der 3-4 linier der kan bruges videre Linier klar i drivhuset til forsøg ved IITA, Nigria

18 Hvad er vores videre planer
Acyanogene kassavalinier klar til markforsøg Skal til at ansøge om at udsætte de transgene linier i Nigeria, IITA Fortsætte arbejdet med afrikanske elite linier Linier med højt indhold af karotenoider Fjerne de cyanogene glucosider Øge protein indholdet i knolde

19 Det Biovidenskabelige fakultet
Institut for Plantebiologi og bioteknologi Birger Lindberg Møller Susanne Jensen Evy Olsen Charlotte Sørensen Søren Bak Steen Malmmose Carl Erik Olesen CIAT Martin Fregene IITA Alfred Dixon Ivan Ingelbrecht DSMZ Stephan Winther Støttet af Danida, Forskningsrådet for teknik og produktion og IITA


Download ppt "Forbedring af næringsværdien af kassava"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google