Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Gruppe: Arne, Jonas, Marc og Mikkel

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Gruppe: Arne, Jonas, Marc og Mikkel"— Præsentationens transcript:

1 Gruppe: Arne, Jonas, Marc og Mikkel
Fotoelektrisk Effekt Gruppe: Arne, Jonas, Marc og Mikkel

2 Historisk Baggrund Begrebet fotoelektrisk effekt blev opdaget i slutning af 1800-tallet. Den vakte en stor undren, Einstein i 1905 forklarede lys, som kvaker – fotoner. Han modtog nobelprisen i 1921 for beskrivelsen af den fotoelektriske effekt.

3 Fotoelektrisk Effekt Fotoelektrisk effekt:
Belyser et metal, med et lys, der har en bestem kort bølgelængde. Elektroner i metallet, vil begynde at slippe overfladen med det samme. Fotonerne vekslevirker med en elektron, og hvis denne foton giver nok energi til elektronen, kan den ”rive sig løs” fra metallets tiltræknings effekt. Ligning for elektronens energi: Hvor f er frekvensen af det lys, der rammer overfalden, h Plancks konstant og Er den energi elektronen bruger på at rive sig løs.

4 Forsøget En applet der demonstrerer princippet i vores forsøg. Prøv
Elektrometret oplades til et vist spændings niveau. Herefter belyses det med lys, der har en tilpas kort bølgelænge, vil fotonerne vekselvirke med elektronerne, og de vil rive sig løs. Dette vil medføre et spændingsfald, da elektrisk spænding er et udtryk for energi pr. ladning og en elektron har en negativ ladning. Vigtigt information: Metallet skal være oxid frit.

5 Hvad bruges Den fotoelektrisk effekt til?
Laserprinter Fotokopimaskiner Solceller


Download ppt "Gruppe: Arne, Jonas, Marc og Mikkel"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google