Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

HA 6. semester koncernregnskab

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "HA 6. semester koncernregnskab"— Præsentationens transcript:

1 HA 6. semester koncernregnskab
Lektion tirsdag den 10/3-2009 Morten Jarlund, Deloitte Aalborg

2 Opsummering fra sidste gang
Konsolideringsprocessen Klargøring af materiale til konsolidering Elimineringer af interne transaktioner (handel / lån / udbytte / etc.) Reguleringer af regnskabspraksis / købsomvurdering Følgeregulering af udskudt skat Udskillelse af minoriteter Indregning af koncerngoodwill Øvelse: ”Moder A/S og Datter A/S” Udskudt skat (repetition) Balanceorienteret gældsmetode Forskelsværdi = Regnskabsmæssig værdi – skattemæssig værdi HR: Fuld indregning af udskudt skat af alle forskelsværdier U: Der afsættes bl.a. ikke udskudt skat af koncerngoodwill U: Udskudte skatteaktiver indregnes kun under visse betingelser Øvelse/Selvstudium: ”Case Skat i årsregnskabet”

3 Undervisningsmål i dag
I skal forstå hvad equity-metoden er, hvordan den virker og hvornår den anvendes I skal kunne opstille et equity-regnskab efter hensyntagen til omvurderinger, koncern-elimineringer, udbytter, direkte egenkapitalposteringer, netto- opskrivning efter indre værdis metode

4 Equity-metoden - overordnet
Equity-metoden er en regnskabsmæssig metode til indregning og måling af investeringer i dattervirksomheder og associerede virksomheder samt indtægter/omkostninger fra investeringerne. Kapitalandele i dattervirksomheder og associerede virksomheder måles til ejervirksomhedens forholdsmæssige andel af den aktuelle egenkapital i dattervirksomheden eller den associerede virksomhed. Antagelse: Når dattervirksomheden eller den associerede virksomhed indtjener et overskud og dermed forøger sin egenkapital – så forøges også værdien af ejervirksomhedens kapitalandel i dattervirksomheden eller den associerede virksomhed. Modsvarende gælder i forbindelse med underskud. Metoden er desuden relativt verificerbar (kravet om pålidelig måling)

5 Equity-metoden - forholdsmæssig ejerandel
Kapitalandele i dattervirksomheder og associerede virksomheder måles til ejervirksomhedens forholdsmæssige andel af den aktuelle egenkapital i dattervirksomheden eller den associerede virksomhed. Forholdsmæssig andel = ejervirksomhedens andel af virksomhedskapitalen Ejerandel af antal aktier, anparter el.lign. er afgørende. Stemmeandel er i denne henseende uden betydning (er dog afgørende for, om der er tale om en dattervirksomhed eller en associeret virksomhed)

6 Equity-metoden - forholdsmæssig ejerandel

7 Equity-metoden - forholdsmæssig ejerandel
Case: Virksomheden DRIFT A/S har følgende aktionærer: A-HOLDING A/S 45,5% B-HOLDING A/S 44,5% DRIFT A/S (Egne aktier) 10,0% Der foreligger ingen aktionæroverenskomst mellem aktionærerne. --o0o-- Hvor stor er A-HOLDING A/S’ forholdsmæssige ejerandel ? Er DRIFT A/S en dattervirksomhed eller en associeret virksomhed for A-HOLDING A/S ?

8 Equity-metoden - opgørelse af indre værdi
Kapitalandele i dattervirksomheder og associerede virksomheder måles til ejervirksomhedens forholdsmæssige andel af den aktuelle egenkapital i dattervirksomheden eller den associerede virksomhed. Aktuel egenkapital = indre værdi Equity-metoden kaldes derfor også indre værdis metode. For en dattervirksomhed der konsolideres i koncernregnskabet gælder: Den indre værdi = Dattervirksomhedens regulerede bidrag til koncernens egenkapital ved fuld konsolidering (der er dog enkelte undtagelser) For andre dattervirksomheder og associerede virksomheder gælder: Den indre værdi = må opgøres særskilt ud fra en tilnærmet konsolideringsproces. En slags equity-proces.

9 Equity-processen - opgørelse af indre værdi
Klargøring af materiale til equity-beregning Eliminering af internt udbytte (hvis bogført som gæld i D/A) Regulering for oprindelig købsomvurdering og følger heraf i D/A Regulering for forskellig anvendt regnskabspraksis (kun i D/A) Eliminering af avancer på omsætningsvarer, anlægsaktiver og ydelser solgt internt fra D/A (D/A’s avance) Regulering af udskudt skat (følgevirkning af eliminering af avancer mv. i D/A) Opgørelse af ejervirksomhedens ejerandel Indarbejdelse af koncerngoodwill og afskrivninger herpå Eliminering af avancer på omsætningsvarer, anlægsaktiver og ydelser, som er købt internt hos ejervirksomheden (ejervirksomhedens avancer) Regulering af udskudt skat (følgevirkning af eliminering af ejervirksomhedens avancer)

10 Klargøring af materiale til equity-metoden
Overvejelser inden equity-procedure påbegyndes: Sikre sig at D/A’s regnskab er tilstrækkeligt aktuelt D = inden for 3 måneder ellers udarbejdes nyt regnskab A = ingen krav (seneste regnskab anvendes) Undersøge om D/A anvender samme regnskabspraksis som M Så vidt muligt ensartede metoder ellers nyt regnskab for D/A eller regulering for forskellig regnskabspraksis i henhold til equity-processens trin 3 og 4 Afstemme M’s og D/A’s regnskaber F.eks. skal interne tilgodehavender hos én af virksomhederne modsvares af en tilsvarende forpligtelse hos det andet 4) Valutaomregning af regnskaber for D/A i udenlandsk valuta

11 Eliminering af internt udbytte
Ledelsen foreslår fordeling af årets resultat: henlæggelse til EK eller udlodning. Generalforsamlingen beslutter. Der er ingen skyldigt udbytte (forpligtelse) på balancedagen H: ÅRL §31: ledelsens forslag til beslutning om anvendelse af resultat skal placeres i tilknytning til resultatopgørelsen og som en særlig post i egenkapitalen under ”overført overskud eller underskud” U: ÅRL 48: Uanset definitionen på forpligtelser kan virksomheden indregne ledelsens forslag til udbytte som en forpligtelse under posten ”forslag til udbytte for regnskabsåret” Der kan optræde en gæld hos D, som ej er opført som tilgode- havende hos M. Løsning: Tilbageførsel til D’s egenkapital. Samme eliminering som i konsolideringsprocessen

12 Eliminering af interne lån/mellem-regninger og renter heraf
I modsætning til konsolideringsprocessen, så foretages ingen eliminering af interne lån/mellemregninger og renter heraf i equity-processen. Transaktionerne har jo ikke påvirket egenkapital eller resultat i D/A.

13 Regulering for oprindelig købsomvurdering og følger heraf
Kun regulering for opkøbte D/A, hvor overtagelsesmetoden har været anvendt. Købsomvurderingen i forbindelse med opgørelse af koncerngoodwill skal indledningsvist genetableres og der skal reguleres for følgevirkningerne heraf. D/A’s regnskab skal med andre ord reguleres så, det svarer til, at de købsomvurderede værdier har været anvendt i D/A’s regnskab lige siden. Samme regulering som ved konsolideringsprocessen

14 Regulering af forskellig anvendt regnskabspraksis
Der skal reguleres for alle forskelle til M’s regnskabspraksis i: - opkøbte D/A, hvor forskellen er opstået efter købet - øvrige D/A I konsolideringsprocessen reguleres for også for eventuelle forskelle mellem moderselskabets og koncernens regnskabspraksis (selvom det er sjældent). Det skal ikke foretages i equity-processen. D/A - eksempler: Goodwill D = Ingen afskrivning K = Afskrivninger Lager D = Uden IPO-tillæg / gennemsnitsprincippet K = Med IPO-tillæg / FIFO-princippet

15 Eliminering af avancer på varer, anlæg, ydelser solgt internt fra D/A
Avancerne kan vedrører omsætningsvarer, anlægsaktiver og ydelser. Elimineringerne omfatter i modsætning til konsolideringsprocessen ikke selve salgstransaktionen kun avancen. Elimineringerne omfatter i modsætning til konsolideringsprocessen kun avancer vedrørende internt salg fra D/A. Dvs. at det kun er D/A’s egen avance som skal elimineres. Set ud fra M’s synspunkt har D/A ikke realiseret denne avance. --o0o-- Hvorfor skal øvrige avancer ikke elimineres ?

16 Regulering af udskudt skat (følgevirkning af elimineringer mv.)
Aktuel skat i M (ingen regulering) Elimineringer af interne avancer, omvurderinger mv. i M’s regnskab påvirker ikke M’s skattepligtige indkomst. M’s aktuelle skat er derfor upåvirket af elimineringer mv. Udskudt skat i M (ingen regulering) Elimineringer af interne avancer, omvurderinger mv. i M’s regnskab påvirker (som udgangspunkt) heller ikke M’s forskelsværdier. Som følge af aktieavancereglerne er skatteværdien af kapital-interesserne lig den regnskabsmæssige værdi. Avancen er skattefri efter 3 års ejertid. M’s udskudte skat er derfor også upåvirket af elimineringer mv.

17 Regulering af udskudt skat (følgevirkning af elimineringer mv.)
Aktuel skat i D/A (ingen regulering) Elimineringer af interne avancer, omvurderinger mv. i M’s regnskab påvirker ikke D/As skattepligtige indkomst. D/A’s aktuelle skat er derfor upåvirket af elimineringer mv. Udskudt skat i D/A (regulering) Korrektionerne for skat i equity-opgørelsen er rene følgevirkninger af, at vi regulerer årsregnskabets værdier og resultat i D/A uden at dette har nogen indvirkning på skatteregnskabets værdier og resultat. Den udskudte skat i D/A skal derfor reguleres som følge af alle elimineringer og omvurderinger, bortset fra indarbejdelse af koncerngoodwill (RV 14.29).

18 Opgørelse af ejervirksomhedens ejerandel
Når D/A’s egenkapital og resultat er reguleret for interne avancer, købsomvurderinger mv. samt udskudt skat heraf, så kan ejervirksomhedens forholdsmæssige ejerandel opgøres. Det svarer til, at minoritetsandele udskilles i konsolideringsprocessen.

19 Indarbejdelse af koncerngoodwill og afskrivninger herpå
Kostprisen for koncerngoodwill er opgjort på overtagelsesdagen. Der sker ingen genberegning på efterfølgende balancedage (dog særlige regler om efterfølgende regulering i visse tilfælde). Med lineære afskrivninger ligger de årlige afskrivninger også fast på overtagelsesdagen. Efterfølgende nedskrivninger kan forekomme. Behovet for nedskriv-ninger testes, hvis indikation på værdifald (impairment-test). I equity-processen øges ejervirksomhedens forholdsmæssige andel af indre værdi i D/A med koncerngoodwill målt til kostpris minus akkumulerede af- og nedskrivninger. Årets af- og nedskrivninger på koncerngoodwill fratrækkes i M’s forholdsmæssige andel af årets resultat i D/A.

20 Eliminering af avancer på varer, anlæg, ydelser købt internt hos M
Avancerne kan vedrører omsætningsvarer, anlægsaktiver og ydelser. Elimineringerne omfatter i modsætning til konsolideringsprocessen ikke selve købstransaktionen kun avancen. Elimineringerne omfatter kun avancer vedrørende internt køb fra M. Dvs. at det nu er M’s egen avance som skal elimineres. Set ud fra M’s synspunkt har M endnu ikke realiseret denne avance. Konsekvensen af, at disse interne avancer først elimineres efter, at M’s forholdsmæssige andel af indre værdi i D/A er opgjort, er, at de altid elimineres med 100% uanset ejerandel. I praksis reguleres disse avancer ofte også kun forholdsmæssigt. Tilsvarende udskilles minoritetsandele i konsolideringsprocessen også med en forholdsmæssig andel af M’s avance. => K betragter denne del af avancen som realiseret.

21 Regulering af udskudt skat (følgevirkning af elimineringer mv.)
Der reguleres for udskudt skat af de ændrede forskelsværdier vedrørende M’s avancer. Det sker rent teknisk på kapitalinteresser i D/A, selv om det reelt er M’s egne forskelsværdier, som påvirkes.

22 Equity-metoden - One-line consolidation
Equity-metoden svarer til at lave en én-linie konsolidering af dattervirksomheden eller den associerede virksomhed. De samme elimineringer og omvurderinger foretages ved equity-metoden som ved konsolideringen – de indgår blot i én linie i den rapporterende virksomheds resultatopgørelse (indtægter af kapitalinteresser i D/A) og i én linie i den rapporterende virksomheds balance (kapitalinteresser i D/A) fremfor ved en linie-for-linie sammenlægning som i koncernregnskabet Resultatopgørelse Equity = Én linie (Indtægter af kapitalinteresser i D/A) Koncern = Linie-for-linie Balance Equity = Én linie (Kapitalinteresser i D/A)

23 Equity-metoden - en konsekvens
Når equity-metoden anvendes til indregning af kapitalandele i dattervirksomheder i modervirksomhedens regnskab, så vil resultat og egenkapital være ens i moderregnskabet og koncernregnskabet. Dermed kan equity-værdien for dattervirksomheder nemt udledes ved at sammenholde egenkapitalen i koncernregnskabet med moderregnskabet (hvor kapitalinteresser teknisk er nulstillet i forbindelse med klargøring til konsolideringsprosessen). Denne fremgangsmåde er anvendt i figur 30 og 31 i PFMs bog. NB: Der findes dog visse undtagelser til ovenstående klassiske læresætning !!!

24 CASE Moder A/S og Datter A/S Øvelse Equity

25 Equity-metoden - Koncerngoodwill
Koncerngoodwill indgår i én-linie konsolideringen og præsenteres i regnskabet som en del af investeringen i D/A. Resultatopgørelse Equity = Indtægter af kapitalinteresser i D/A Koncern = Afskrivninger / Administrationsomkostninger Balance Equity = Kapitalinteresser i D/A (Finansielle amlægsaktiver) Koncern = Koncerngoodwill (Immaterielle anlægsaktiver)

26 Equity-metoden - Nettoopskrivningsreserve
ÅRL §43a: Bindingspligt for nettoopskrivninger i henhold til indre værdis metode. Dvs. at den del, som investeringen i D/A netto er blevet opskrevet med siden anskaffelsen – dvs. ift. kostprisen - skal bindes på en særlig reserve under egenkapitalen, der ikke kan anvendes til udbytteudlodning eller underskudsdækning. En del af stigningen i aktivet kapitalinteresser er kommet til, ved at M har indregnet sin andel af D/A’s overskud => reserven dannes/forøges med den del af indtægter fra kapitalinteresser, som ikke udbetales som udbytte. Dette sker via overskudsdisponeringen. Nettoopskrivning = den samlede akkumulerede nettoopskrivning for dattervirksomheder og associerede virksomheder set under ét. Nettoopskrivning måles i forhold til kostprisen, og kan aflæses direkte af anlægsnoten for kapitalinteresser.

27 Equity-metoden - Udbytte
Foreslået udbytte i D/A påvirker ikke ejervirksomhedens regnskab. Uanset om det er afsat som skyldig udbytte (praksis: undtagelsen) eller blot er indregnet som en del af egenkapitalen (praksis: hovedreglen). Udloddet udbytte i D/A påvirker ikke resultatopgørelsen i ejervirksomheden. På balancen foretages følgende omposteringer: fra Kapitalinteresser i D/A til Tilgodehavende udbytte fra Reserve fra nettoopskrivning iht. indre værdis metode til Overført overskud eller underskud

28 Equity-metoden - Tilskud
Tilskud fra D/A til M = behandles som udloddet udbytte. Ingen påvirkning af resultatopgørelsen i M, men det modtagne tilskud fragår i kapitalinteresser og modposteres på mellemregningen med D/A eller likvide beholdninger, hvis det er betalt. Tilskud fra M til D/A = behandles som kapitalforhøjelse. Ingen påvirkning af resultatopgørelsen i M, men det afgivne tilskud tillægges kostprisen for investeringen og modposteres på mellemregningen med D/A eller likvide beholdninger, hvis det er betalt.

29 Equity-metoden - Egenkapitalposteringer i D/A
Direkte egenkapitalposteringer i D/A påvirker selvfølgelig M’s andel af indre værdi i D/A. Ejervirksomhedens andel af direkte egenkapitalposteringer i D/A indregnes i opgørelsen af indre værdi og posteres derfor på kapitalinteresser. Dette påvirker ikke resultatopgørelsen i M, men (mod-)posteres også som en direkte egenkapitalpostering i M’s regnskab! Eksempler på direkte egenkapitalposteringer i D/A: Opskrivninger på ejendomme Regulering af finansielle instrumenter til dagsværdi Valutakursreguleringer af kapitalinteresser i D/A Udskudt skat heraf

30 Equity-metoden - Negative kapitalandele i D/A
Negative kapitalandele behandles som forpligtelser, og skal indregnes, hvis definitionen på forpligtelser er opfyldt. Indregning som forpligtelse kræver, at M er forpligtet til at dække kreditorernes eventuelle tab i D/A. Såvel tidspunkt som beløb for forpligtelsen er usikkert, og eventuel indregning vil derfor skulle ske under hensatte forpligtelser. Såfremt M også har tilgodehavender hos D/A med negativ kapitalandel skal forpligtelsen først modregnes heri. Hvis M ikke har en forpligtelse til at dække kreditorernes tab i D, så vil der være forskel på egenkapitalen i M og K !!! En negativ kapitalandel i D/A må ikke reducere nettoopskrivningsreserven.

31 EKSEMPLER Eksempel på equity-metoden Offentliggjorte regnskaber

32 Målemetoder til indregning af kapitalandele i dattervirksomheder og associerede virksomheder
Kapitalandele i dattervirksomheder og associerede virksomheder kan måles til: kostpris, dagsværdi eller indre værdi (equity-metoden). Kostpris indregner kun modtagne udbytter som indtægt - modervirksomheden bestemmer selv udbyttebetalingens størrelse ~ kan derfor bruges til at manipulere med modervirksomhedens eget regnskab Dagsværdi findes ofte kun på tidspunktet for aktiekøbet ved unoterede aktier - skøn over dagsværdien på senere tidspunkter vil ofte være for usikre For kapitalandele i dattervirksomheder giver indre værdi (equity-metoden) ikke regnskabslæser ny viden i forhold til koncernregnskabet.

33 Hvornår anvendes equity-metoden – forskel mellem ÅRL og IFRS
Koncernregnskab Moderregnskab Dattervirksomhed Fuld konsolidering (§114) Kostpris (§40), Dagsværdi (§41) eller Equity-metoden (§43a) Associeret virksomhed Equity-metoden (§119) Joint venture Equity-metoden (§124) eller Pro rata konsolidering (§124) Som overfor eller Pro rata konsolidering (§34) Bemærk forskellen !!! IFRS Fuld konsolidering (IAS 27) Kostpris (IAS 27) eller Dagsværdi (IAS 27) Equity (IAS 25) Equity-metoden (IAS 31) eller Pro rata konsolidering (IAS 31)


Download ppt "HA 6. semester koncernregnskab"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google