Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Sms-litteratur Hva’ det??.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Sms-litteratur Hva’ det??."— Præsentationens transcript:

1 Sms-litteratur Hva’ det??

2 Litteraturhistorisk baggrundsviden
Sms-litteratur Litteraturhistorisk baggrundsviden

3 Sms-litteratur i Japan
Sms-noveller (keitai shousetsu eller mobillitteratur på japansk) startede som genre i starten af 00’erne i Japan. Formatet blev populært, fordi det passede godt ind i en travl hverdag, hvor der ikke var lang tid til at læse bøger. I stedet kunne en sms læses, når man alligevel ventede i et tog. Forfatteren Yoshi udsendte den første sms-novelle, Deep Love, der var målrettet (og handlede om) teenage-piger. Der blev senere skrevet flere tekster, og serien svarer nu til 4 bind. Føljetonen startede i 2002 og udkom over godt og vel otte måneder. Siden har fænomenet taget fart i Japan, og især unge har kastet sig over bølgen. I Japan er det normalt, at forfattere udgiver deres noveller anonymt, hvorimod forfatterne i Danmark for det meste allerede er kendte navne.

4 Deep Love... ...udkom i 2002 ...er udkommet i fire ‘’bind‘’
...er også udgivet som en manga- tegneserie, der er udkommet i fem bind ...er desuden udkommet som to tv- serier ...er lavet til en spillefilm, der udkom i 2004

5 Opgaver til afsnit om Japan
Hvorfor tror du, sms-noveller blev populære i Japan? Diskutér sammen to og to – hvorfor det blev en succes? Kunne det samme være sket i Danmark? Hvad er fordelene og ulemperne ved at læse noveller i sms-form? Ville du selv læse flere bøger, hvis du kunne få dem på sms? Hvorfor? Hvorfor ikke?

6 “Deep love” af Yoshi Deep Love følger hovedpersonen Ayu, der er en pige i gymnasiealderen. Hun arbejder om natten som prostitueret, og hendes livssyn er, at verden er beskidt og hyklerisk, og at penge er det eneste, tilværelsen drejer sig om. Hun bor sammen med sin kæreste, Kenji, der er stofmisbruger, og hun bruger sin tid i skolen med sin eneste ven, Reina. Dét ændrer sig midlertidigt, da Ayu møder en gammel dame og adopterer en hund, Pao. Ayu falder dog tilbage igen, da hun svigter den ældre dames tillid og stjæler penge fra hende, som skulle være brugt til hendes adoptivsøns operation. Pengene skal Ayu bruge, så hendes kæreste kan betale en gæld af. Kæresten dør, inden han kan betale pengene tilbage, og nu forsøger Ayu at skaffe dem ved ærligt arbejde. Det mislykkes, og hun falder tilbage som prostitueret igen.

7 Deep Love pt. 2 Ayu bliver færdig med skolen og bliver venner med den dreng, der skulle have brugt pengene, hun stjal, til en operation – Yoshiyuki. Hun formår at skaffe nogle af de penge, der skulle have været brugt, og forærer dem til Yoshiyukis far, men i stedet for at give pengene til sønnen, solder han dem væk. Det fører til, at Ayu igen prostituerer sig, og mens hun langsomt svinder ind, går det op for hende, at hun har fået AIDS. Novellen slutter med, at Ayu sender sin hund til Yoshiyuki med en julegave – en halskæde, der signalerer evig kærlighed. Han sender en CD med en lydoptagelse tilbage, hvor han fortæller hende, at han vil tage hende med til en anden del af Japan. Da Ayu hører det, falder hun om og dør, imens den første sne falder over Japan.

8 Sms-litteratur i Danmark: Sms-Press
Tendenser Litteraturen overskrider sit traditionelle medie, bogen. Det er blevet moderne med netpoesi, sms- noveller og iPad-romaner. Læserens litterære oplevelse har dermed også ændret sig med multimodale tekster. Sms-kommunikationsformen er meget udbredt hos alle aldersgrupper, og derfor er der opstået en tendens inden for sms-novellerne. Man tjekker ofte sin mobil for sms’er, opkald eller de sociale medier. Derfor er det særlig interessant at udvide litteraturen til sms- litteratur, fordi læseren læser sine sms’er og dermed også de indkomne novelle-bidder.

9 Forfattere Sms-noveller er vidt udbredt i alders- og genregrupper. Mange ungdomsromanforfattere skriver sms-noveller, heriblandt Kim Fupz Aakeson. Han har bla. udgivet ungdomsromaner som “De Gale” og “Jeg er William”. Han er en af de mest anerkendte forfattere i Danmark, og der gøres brug af hans bøger i mange folkeskoler. Tidligere var mange forfattere bange for, at de nye medier på internettet og nye funktioner på mobiltelefoner ville være med til udrydde forfatternes arbejde, da der ville komme mindre opmærksomhed på bøgerne. Nu har mange forfattere som fx Kim Fupz Aakeson fundet ud af, hvordan man kan bruge de nye medier på en positiv måde. Man kan endda nemmere nå ud til nogle specifikke målgrupper, som fx unge mennesker.  Sms-Press er i samarbejde med en række kendte forfattere. Klik på linket for at se, hvilke forfattere, der er i samarbejde med Sms-Press: http://smspress.dk/      

10 Opgave Diskuter med en sidemakker:
Hvad synes du om sms-novellen “SMS fra Helvede?”

11 Multimodale tekster Multimodale tekster er tekster, der anvender forskellige modaliteter/udtryksmåder. Det kan fx være billeder, lyd, emotikoner (fx smileyer), farver, skrevet sprog, blanke sider osv. Kan I selv nævne eksempler på multimodale tekster? Anvender I multimodale tekster i jeres hverdag?

12 Eksempler på forskellige multimodale tekster
Graphic novels, blogs, vlogs, film, billedbøger, sms-noveller osv.

13 Opgave: Terningespil Alle skal have deres mobiltelefon fremme
Man skal have én terning Én person skal finde en sms-korrespondance fra mor/far/bedstemor/bedste veninde/ven/søskende osv. Første person slår med terningen. Det antal viste øjne scrolles ned i en sms fra fx “Mor” Sms’en læses højt for gruppen

14 Tænkespørgsmål Hvordan er sms’en?
Hvordan adskiller den sig evt. fra sms’er til andre modtagere? Hvorfor er der forskel? Hvad ville der ske, hvis du kom til at bytte rundt på sms’erne? Hvorfor er det vigtigt at være bevidst om kontekst og modtager, når du skriver sms’er?

15 Sms-novellers kendetegn
Fortælleforhold I sms-noveller er der sjældent en alvidende fortæller Det er ofte en dialog mellem personer eller en monolog fra én afsender Der spilles ofte på modtagerkonteksten Afsender kan fx være: Ukendt Nummer En navngivet person/personer Ens eget nummer Nogle gange handler historien om at finde ud af, hvem afsender er.

16 Realtime-fortælling En sms-novelle er altid ”real time” og foregår, i det øjeblik du modtager og læser sms’en. Den starter in medias res Du får ingen introduktion af personer eller handling. Dvs. ingen forhistorie Sms fungerer på samme måde som replikker Der bliver ofte brugt fortællertypen jegfortæller Somme tider er der flere jegfortællere, som er i sms-dialog med hinanden.

17 Opgave – individuel Du har brækket dit ben og kan ikke komme ud af huset de næste 6 uger. Nu skal du sende 3 sms-beskeder: én til din bedste ven, én til din lærer, og én til en bedsteforælder, hvor du fortæller hvad der er sket Hvordan vil du skrive dine beskeder? 

18 Opsamling på opgaven – i par
Læs sms´erne højt for hinanden Sammenlign sms´erne og uddrag forskelle og ligheder i de forskellige sms´er Diskuter hvorfor sproget er så forskelligt, alt efter hvem modtageren er?

19 Sproglige karakteristika
Du må have en rigtig dejlig dag. Med venlig hilsen… Hvor morsomt. Komprimeret tekst OMG, LMAO, FML, TTYN, WTF!

20 Sms-sproget Sms-sproget adskiller sig fra skriftsproget ved at være en kort sammenfattet tekst, let forståeligt og med brug af talesprog ”Hvordan har du det?” Sproget i sms’en er komprimeret. Der gælder ikke altid de samme regler for stavning, da man ofte bruger mange forkortelser og ignorerer grammatik – og så har de fleste mobiltelefoner indbygget autokorrekt. Der opstår en indforståethed, så du behøver ikke at uddybe det, du skriver, yderligere. Indirekte personkarakteristik: Personerne i sms-noveller beskrives ikke udefra, men karakteriseres ved det, de siger, måden de siger det på og den måde, eventuelle andre personer i novellen opfatter og omtaler dem på. Fx taler personerne i Merete Pryds Helles ”Ingen kunne jo vide der var hunde” om hinanden bag hinandens ryg.

21 Komprimeret tekst Indforståethed
Vi mødes på klubben kl 8 i aften. Jeg tager slik med Klubben kl 8 snoller i min taske Komprimeret tekst Indforståethed Laver? Hvad laver du?

22 Griner Indforståethed Ses om 5 Det synes jeg var sjovt
Jeg er fremme om 5 minutter Ses om 5

23 Personkarakteristik ”Det gør jeg næppe selv – på trods af, at jeg har haft hundredevis af år til det” ”Ikke at jeg gjorde det af ondskab. Jeg var en god kristen, en retfærdig hersker!” SMS fra Helvede

24 Den gode sms Når du sender en sms, er det vigtigt at tænke på: - Modtager - Kontekst - Symboler/tegnsætning/emotikons  Hvis du ikke er opmærksom på disse ting, kan du risikere at sende nogle forkerte signaler!


Download ppt "Sms-litteratur Hva’ det??."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google