Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Definition Seksuelle overgreb og seksuelle krænkelser Baggrundsviden

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Definition Seksuelle overgreb og seksuelle krænkelser Baggrundsviden"— Præsentationens transcript:

1 Definition Seksuelle overgreb og seksuelle krænkelser Baggrundsviden
Når vi taler om seksuelle overgreb mod mennesker med handicap, er der ofte tale om overgreb, der ikke adskiller sig fra seksuelle overgreb begået mod mennesker uden handicap. Danske og udenlandske undersøgelser viser, at i mange tilfælde er krænkeren en person med psykisk funktionsnedsættelse. Det betyder, at en del af de overgreb der finder sted, sker mellem to personer, der fx bor på et bosted for handicappede. Men det er ikke altid tilfældet, krænkeren kan fx også være en pårørende, en ven eller en professionel. Når mennesker med psykiske funktionsnedsættelser begår seksuelle overgreb, er det ikke altid en bevidst handling. I nogle tilfælde er krænkeren ikke klar over, at vedkommende har begået et overgreb – det kan være pga. manglende viden om seksualitet eller forståelse for handlingen. Uanset om et overgreb bliver begået som en bevidst eller ubevidst handling, skal der reageres på situationen, og offeret skal tilbydes den nødvendige hjælp.

2 Centrale elementer i en definition af seksuelle overgreb
Der er tale om: Uønsket seksuel kontakt - den ene part siger nej, eller tilkendegiver verbalt eller fysisk, at kontakten ikke er ønsket Udnyttelse af en person som er sårbar i forhold til krænkerens psykiske og fysiske overtag og magtposition Den ene part tvinges til seksuel kontakt med fysisk eller psykisk magt

3 Eksempler på definitioner
Et seksuelt overgreb kan defineres på forskellige måder fx: Et seksuelt overgreb er, når nogen tvinges til at foretage seksuelle handlinger eller involveres i seksuelle aktiviteter, som man ikke ønsker eller ikke kan forstå konsekvenserne af og derfor ikke er i stand til at give samtykke til. Et seksuelt overgreb kan involvere fysisk kontakt – fx at krænkeren berører offerets kønsorganer, krænkeren berører andre dele af offerets krop fx brysterne, offeret tvinges til at berøre krænkerens kønsorganer, eller tvinges til samleje. Overgreb kan også være ikke-fysisk kontakt – fx at offeret tvinges til at klæde sig af, tvinges til at se på pornografiske billeder/fotos, krænkeren blotter sig for offeret eller at offeret udsættes for seksuel chikane Du kan læse om flere definitioner i bogen ’Seksuelle overgreb på mennesker med handicap – et litteraturstudie’, Socialt Udviklingscenter SUS, 2001

4 Krænkelser - En subjektiv oplevelse af at få sine grænser overskredet
Mange mennesker har oplevet situationer, der har været grænseoverskridende – og måske krænkende fx: Plejesituationer i forbindelse med fx hjælp til personlig hygiejne Verbal chikane Krænkelser kan også omtales som grænseoverskridelser. Mennesker med handicap kan befinde sig i flere risikosituationer for krænkelser grundet deres afhængige af hjælp.

5 Krænkelser Krænkelser – foregår i en gråzone. De kan være vanskelige at definere, men de kan mærkes af den enkelte. Der kan være stor forskel på, hvad man oplever som en krænkelse. Krænkelser kan opstå i mange situationer: hvor længe kigger vi hinanden i øjnene, når vi fx taler sammen, hvor lang tid holder man hånden, når man giver hånd, hvordan og hvor længe lader man en hånd ligge på en skulder, sidde på skødet, kramme, kysse, berøring ved hjælp til personlig hygiejne, brug af seksualiseret sprog osv. Det væsentlige er at tale om, hvad der er acceptabel adfærd Gråzoner er retsfriezoner, hvor loven ikke er gældende, men hvor ens personlige vurdering og grænser træder i kraft.

6 6


Download ppt "Definition Seksuelle overgreb og seksuelle krænkelser Baggrundsviden"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google