Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Bæredygtighed Ideen om en bæredygtig udvikling blev for alvor sat p. den politiske dagsorden tilbage i 1987 med Brundtland-kommissionens rapport: Vor Fælles.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Bæredygtighed Ideen om en bæredygtig udvikling blev for alvor sat p. den politiske dagsorden tilbage i 1987 med Brundtland-kommissionens rapport: Vor Fælles."— Præsentationens transcript:

1 Bæredygtighed Ideen om en bæredygtig udvikling blev for alvor sat p. den politiske dagsorden tilbage i 1987 med Brundtland-kommissionens rapport: Vor Fælles Fremtid. I den fastslås det, at en bæredygtig udvikling handler om et helhedssyn, der omfatter såvel en miljømæssig, en social og en økonomisk dimension: En bæredygtig udvikling er en udvikling, som opfylder de nuværende behov uden at bringe fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov i fare. De brede intentioner blev fulgt op med FN’s Rio-konference i 1992 og Johannesburg-mødet i2002. I december 1999 opfordrede Det Europæiske Råd i Helsingfors EU - Kommissionen til, at udarbejde et forslag til en langsigtet strategi, der integrerer politikker for en økonomisk, socialt og økologisk bæredygtig udvikling til Det Europæiske Råds møde i Gøteborg i juni 2001. Senest i år 2006 skal der udarbejdes strategier for jordforurening, havmiljø, sprøjtemidler, luftforurening, bymiljø, bæredygtig ressourceanvendelse og genanvendelse af affald.

2 I lande og Ulande Dyrknings metoder
Nepal (træfældning og oversvømmelse, jord- skred mod Bangladesh). Himalaya (Bhutan). Afrika (Sahel og Afrikas horn) Nomader (lever af kvæg)

3 Den danske regerings bæredygtighedsstrategi:
Fælles fremtid – udvikling i balance der udkom i juni 2002, gav udtrykt for, at Danmark skulle være et samfund med plads til både A:Økonomisk fremgang B: Social Udvikling C: og et bedre miljø 1: Økonomisk fremgang: Består af det globale niveau og det lokaleniveau. a: Globale niveau: At væksten af CO2 i atmosfæren er et problem. Faren af CFC gasser(Chlor, flour og Carbon) som påvirker ozonlaget. Begge dele menneskeskabte problemer og derfor kan påvirkes positiv af mennesker og drivhus effekten. b: Lokale niveau: luftforurening, olieforurening af kysterne, udredelse af plante og dyrarter, forurening af grundvand og søer, jorderosion, fældning af regnskov osv. Men naturen skaber også en del problemer, så som Jordskælv, Vulkaner, Tsunami, Orkaner( både lokalt og globalt og store nedbørsmængder). .

4 2: Social udvikling, Befolkningstallet og velfærdstigningens pres på landbrugsarealer og naturen resurser er et menneskeskabt miljø problem 3: Og et bedre miljø. Regeringen skal sikre en sund økonomisk udvikling, der er socialt afbalanceret, og som ikke har negativ virkning på menneskers sundhed og miljøet

5 Regeringens vision om en bæredygtig udvikling:
Visionen i DK om en bæredygtig udvikling er baseret på otte mål og principper: Regeringens vision om en bæredygtig udvikling: Velfærdssamfundet skal udvikles, og der skal ske en afkobling af sammenhængen mellem vækst og miljøpåvirkning. Der skal være et sikkert og sundt miljø for alle, og vi skal opretholde et højt beskyttelsesniveau. Vi skal sikre en høj biologisk mangfoldighed og beskytte økosystemerne. 4. Ressourcerne skal udnyttes bedre. 5. Vi skal yde en aktiv international indsats. 6. Miljøhensyn skal indgå i alle sektorer. Markedet skal understøtte bæredygtig udvikling. Bæredygtig udvikling er et fælles ansvar, og vi skal måle fremskridt.

6 Vedvarende energi Vedvarende energi i kommunale bygninger (Ålborg)
Vedvarende energianlæg, herunder solceller, skal indpasses i kommunens egne bygninger Solceller Inden 2020 skal der opsættes minimum m2 solcelleanlæg i Aalborg kommune. Vindmøller Der skal udpeges områder i Aalborg Kommune, hvor der kan opføres vindmøller, der muliggør el-produktion fra vindmøller på minimum 25 % af elforbruget senest i 2025. Biogasanlæg Der skal etableres flere biogasanlæg til behandling af husdyrgødning mv. Dels for at øge andelen af energi fra biogasanlæg fra ca. 150 TJ til ca TJ inden 2020 og dels for at reducere landbrugets anvendelse af handelsgødning

7 Temaer til at måle bæredygtig udvikling
På europæisk plan er der opstillet forskellige forslag til en indikatormodel for bæredygtig udvikling. En af modellerne prioriterer ti temaer, eller nøgleområder, hvor der skal ske en særlig indsats for at skabe et samfund med en bæredygtig udvikling. Temaer til at måle bæredygtig udvikling Økonomisk udvikling og beskæftigelse Bæredygtig produktion og forbrugsmønster Fattigdom og social udstødelse Beskyttelse af naturressourcer Det aldrende samfund Transport og arealanvendelse Sundhed God offentlig ledelse Klimaændringer og energi Globalt fællesskab

8 Eks. Aalborg Kommunes mål for Natur
Sikre attraktiv natur og rekreative muligheder: For at sikre attraktive naturværdier og landskaber skal der lægges vægt på at beskytte og udvikle gode livsbetingelser for dyr og planter samt vægte de rekreative muligheder og formidlingen heraf. Øget skov og FSC certificering * Kommunens andel af skov skal fordobles til 12% af kommunens samlede areal i løbet af en trægeneration (2070), og kommunens skove skal FSC certificeres inden 2009. Yderligere minimering af spildevandspåvirkning Spildevandspåvirkning af natur og vandmiljø skal minimeres. Ingen vandområder med høj målsætning er belastet af spildevand efter 2014, og spildevandsrensningen i det åbne land skal være gennemført senest i 2014. Reduktion af tungmetaller og miljøfremmede stoffer Udledning til naturen og miljøet af tungmetaller og miljøfremmede stoffer skal senest i 2012 være faldende. Reduktion af N & P udledning til fjorden Udledningen af N og P til Limfjorden fra oplandet og byerne skal reduceres med 50% i 2015 i forhold til 2000. Bæredygtig dambrugsproduktion Dambrugsproduktionen skal være bæredygtig, så den kan medvirke til opfyldelse af vandløbets målsætning – og fra 2015 foregå uden, at det påvirker opfyldelsen af målsætningerne for natur- og vandområderne. DamIngen spildevandsslam på landbrugsarealer Målet er, at der ikke udbringes spildevandsslam på landbrugsarealer i Aalborg Kommune. Grøn lokalplanlægning Ved lokalplanlægningen skal der udlægges minimum 10% af det samlede areal til natur og grønne områder som opholdsareal for bebyggelsen.

9 Befolknings tæthed 75% lives within 1000 km of the coast. (Unchanged in 2000 years). 66% lives within 500 km of the coast. 80% lives in areas 500 m above sea level. (Unchanged in 2000 years). 56% lives in areas 200 m above sea level. 80% lives between lattitude 20ºN and 60º N Less than 10 % lives at the southers hemisphere 58% of all people lives in Asia, 11.5% in Africa and 10% in Europe.

10

11

12 Hvad er det værste???? Årsag Dræbt ___________________________________
World War I 10 millions Avian Flue persons Fatal car accident 20 millions ( ) Influenza (USA) persons The Spanish Flu 30 millions ( ) Influenza UK persons


Download ppt "Bæredygtighed Ideen om en bæredygtig udvikling blev for alvor sat p. den politiske dagsorden tilbage i 1987 med Brundtland-kommissionens rapport: Vor Fælles."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google