Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Læsegruppel ederen. Kursets ethos  Den ethos som kendetegner Læseforeningens aktiviteter er, at litteraturen kan blive genstand for menneskelig erkendelse,

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Læsegruppel ederen. Kursets ethos  Den ethos som kendetegner Læseforeningens aktiviteter er, at litteraturen kan blive genstand for menneskelig erkendelse,"— Præsentationens transcript:

1 Læsegruppel ederen

2 Kursets ethos  Den ethos som kendetegner Læseforeningens aktiviteter er, at litteraturen kan blive genstand for menneskelig erkendelse, når vi sætter personlige erfaringer i fokus for vores læseoplevelser.  Gennem hele forløbet vil vi dels skabe store fælles læseoplevelser, dels skabe rum for refleksion gennem samtale og observation, da det er denne læsepraksis og refleksion som skal danne baggrund for din rolle som læsegruppeleder.

3 Praktisk færdighed  Rollen som læsegruppeleder kræver såvel stor praktisk færdighed, som empatisk opmærksomhed. Disse færdigheder opnås ikke nødvendigvis i løbet af 4 kursusdage, de kræver muligvis livslang øvelse og erfaring, men på kurset får du de redskaber, som er nødvendige for at udvikle og kvalificere din praksis som læsegruppeleder.

4 Livslang læring  Derfor vil vi fra starten understrege at læsegruppelederkurset er en praksisuddannelse, som sigter mod at sætte en livslang læringsproces i gang med det formål, dels at berige dine egne, dels andres litteraturoplevelser ved at guide dem ind i læsningen.

5 Formålet  At udstyre kommende læsegruppeledere med færdigheder i at lede læsegrupper baseret på Guidet Fælles Læsning, herunder at give læsegruppelederne en forståelse for den ethos og praksis som Læseforeningens aktiviteter bygger på.

6 Målsætninger  At lade kursisterne få praksiserfaring med hvilke kvaliteter og færdigheder der er nødvendige for at kunne læse højt i en gruppe.  At introducere læsegruppelederrollen; såvel ift. forberedelsen til læsningen, som rollen i selve læsesituationen.  At introducere en bred vifte af litteratur der egner sig til Guidet Fælles Læsning, samt en forståelse for, hvorfor netop disse tekster er egnede.

7  At skabe en atmosfære hvor læsegruppeleder-træningen er baseret på erfaring med, oplevelse og observation af ”den gode praksis”.  At skabe mulighed for afprøvning af læsegruppelederrollen, og at supervisere kursisterne i henhold til den guidede fælles læsnings ethos og praksis.  At vejlede og supervisere ift. de specialiserede færdigheder og kompetencer, som læsegruppelederrollen kræver i forhold til bestemte grupper.  At opnå disse målsætninger i en atmosfære af gensidig læring og støtte.

8 Moduler  Modul 1: Højtlæsning + fornemme praksis  Modul 2: At vælge tekster. Hvorfor og hvad vi læser?  Modul 3: At forberede en tekst: niveaur af spørgsmål, fra det helt konkrete til det abstrakte: 1. hvad i teksten og 2. umiddelbare responser, 3. Erfaringer I teksten og relatonerne til eget liv (minder om),  Modul 4: At tænke som en læsegruppeleder. Lederens rolle og ansvar

9 Rollen som facilitator  Trække sine intentioner. At ville så lidt som muligt, og at det man vil altid er I litteraturens ærinde.  Faldgruber:  Lærerens: at ville undervise, belære  Bibliotekarens: ???  Terapuetens: At ville deltagerens process  Litteraten: at ville analysere

10 Bibliotekar  En havde ladet gruppen bestemme – og var frustreret over at de ikke kunne lide det hun selv valgte  vigtigt fra starten at tage teten – bibliotekarer servicemindede vandt til at skulle finde noget folk kan lide – her er det ansvaret ligger på lederen ift. Valget  og det er en del af pakken

11 skolelærersyndromet  Nogen har fastlagt et tema – skæbne, kærlighed, angst mm  obs på at det kan være der er noget helt andet der kommer frem end det man havde forestillet sig  skolelærersyndromet – de rigtige svar… pas på

12 Evalueringer  Kurset har været ganske enestående. Punktum. Dybdegående, berigende, inspirerende. FGL er en fantastisk måde at møde mennesker på, og skabe møde ml mennesker.  Fantastisk program. Intenst på den gode måde. Tryg og rar atmosfære, men med fuldt input. Bedste kursus jeg nogensinde har været på (og jeg har været på mange)  Jeg er blevet energized – og har fået stor lyst til GFL – også af poesi.  Det har været godt at nærme sig læsegruppelederrollen i en blanding af teori og praksis, - men mest den megen praksis. Skønt at møde så mange interesserede mennesker. Et øjenåbnende kursus. Jeg tror faktisk, at jeg nu bliver digtlæser!

13 Fælles udfordringer  En syntes det var svært at holde pauser – var faktisk bange for stilheden – eller for at løbe tør for spørgsmål og ikke vide hvad der skulle ske (miste styring)

14 Hvor svært kan det være  En af vores frivillige som har læst for grupper i menigheder i årevis, sagde til opsamlingen – ”jeg havde ikke andet end gåpåmod – jeg tænkte ”Hvor svært kan det være” – og så sad jeg alligevel dér og kunne ikke få mig selv til at holde pause, at afgive styring, og at finde en grimasse der kunne passe – dette at vi pludselig skulle tale om det uden facitliste – det var en ny rolle – jeg fik i den grad min sag for!”

15 Husk det nu:  Det er ikke terapi, men ikke desto mindre kan det have terapeutisk effekt.  At trække intentionerne – vi vil pille folks kæpheste fra dem – og lære dem at lade litteraturen og metoden styre processen – og glæde sig over at det hver gang tager os nye steder hen – i synergien mellem gruppe, læsegruppeleder og litteratur.


Download ppt "Læsegruppel ederen. Kursets ethos  Den ethos som kendetegner Læseforeningens aktiviteter er, at litteraturen kan blive genstand for menneskelig erkendelse,"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google