Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

JOTA Jamboree On The Air.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "JOTA Jamboree On The Air."— Præsentationens transcript:

1 JOTA Jamboree On The Air

2 Lidt om mig selv Hans-Henrik Falkenberg-Larsen 33 år Spejder i 26 år
Leder i 17 år Arrangeret JOTA / JOTI International ildsjæl Radio spejder

3 Hvad skal vi nå? Lidt baggrund om spejderbevægelsen JOTA historien
JOTA – Forberedelse og afholdning Efter JOTA Udstyr JOTI Hvem ved mere?

4 Spejderbevægelsen BP – alle spejders fader
Jamboree betyder ”venskabelig kappestrid” Hele spejder ideen opstod fra en man, som hed Robert Smith Stepenson Baden-Powll, fødet den 22 feb I daglig tale kaldes han bare BP. BP var soldat i den engelske hær. Han havde igennem et lang liv, gået og filisofret over hvordan han kunne hjælpe ungdommen, til et beder liv. Han oplevede at drengene stod og hang i portene og var uden livslyst. Igennem sin soldater tid havde han tilegnet sig nogle færdigheder, som han mente at ungdommen kunne havde glæde at. På en lejre i 1907, prøvede han nogle af sine ideer af, og de virkede. Det gav ham endnu mere blod på tanden, han havde fat i noget stort. Spejderbevægelsen blomstre hurtig frem. Der blev lavet bål i parkerne og der var mange små spejderpatruljer i byerne. Ideen spredte sig hurtigt til mange lande, og derved opstod verdensspejderbevægelsen. BP begyndte at rejse meget rundt, for at besøge spejder over hale verden. Han mødte mange folkeslag og fik mange nye ideer. Nogle af dem kunne an bruge. En af de ting han ”importeret” var oret JAMBOREE. Det var et indiansk ord og betyder ” venskabelig kappestrid”

5 JOTA historie 1911 1st Arundel Troop 1913 Wireless World
1957 Verdensjamboree 1958 Den 10 og 11 maj Den 3 hele weekend i oktober Historien om et tilfældigt møde, der blev til verdens største spejderbegivenhed Allerede i 1911 beskæftigede 1st Arundel Troop i Sussex, England sig med kortbølgeradio. De eksperimenterede bl.a. med radiokommunikation på hjemmebygget udstyr. I 1913 tilbød Marconi Company, i det britiske magasin "Wireless World", gratis instruktion i brugen af trådløs telegrafi til medlemmer af ungdomsorganisationer. Baden-Powell håbede, at spejderne ville bruge denne mulighed, idet han bl.a. sagde: "Trådløs telegrafi er blevet favorithobby blandt drenge "af den rigtige slags". Det er en god hobby for dem, fordi trådløs telegrafi har en stor fremtid foran sig...." På verdensjamboreen i England i 1957, hvor man fejrede 50-året for spejderbevægelsens start, medbragte flere af spejderlederne, der også var radioamatører, deres kortbølgeradioer. De oprettede en radiostation, som viste sig at have spejdernes interesse. En af spejderlederne, Leslie Mitchell, foreslog, at man skulle mødes i æteren igen i Det blev aftalt, at "mødet" skulle finde sted i maj. Dermed fødtes tanken om den verdensomspændende begivenhed, der i dag kendes under navnet "Jamboree On The Air" eller JOTA. Den 10. og 11. maj 1958 løb den første officielle JOTA af stabelen. Der deltog ca. 60 stationer, heraf 20 fra Storbritannien. I juli kunne man bl.a. læse følgende i det engelske "Short Wave Magazine": "Det er håbet, at spejdernes "Jamboree On The Air" kan blive en årlig tilbagevendende begivenhed. Til trods for de dårlige udbredelsesforhold blev der nemlig opnået rigtig mange spændende forbindelser mellem spejderne". Under den første JOTA, hvor Leslie Mitchell var organisator, fandt han ud af, at der var mere arbejde i tilrettelæggelsen og afviklingen af arrangementet, end én mand kunne klare. Derfor overtog Drengespejdernes Verdenskontor dette arbejde i 1959. Den 2. JOTA blev afholdt i weekenden 24. og 25. oktober den 3. hele weekend i oktober. Gennem årene har denne weekend været fast JOTA-weekend.

6 Forberedelse… Vi skal huske at melde os til JOTA og JOTI. Men hvilket call var det vi skulle bruge? Kontakt med en amatør Tilmeldt JOTA Indbydelse uddelt Mad Før JOTA – JOTI Skabe kontakten mellem amatør og spejderne. Det kan ske begge veje. Grupperne kan få hjælp med at finde en amatør, gennem JOTA udvalget. Det samme kan amatøren, hvis han/hun havde mod på det. Der er 2 typer grupper. Den første type, er den hvor de har kørt JOTA mange år. De ved noget om sagerne og har mange gange en fast ramme som de bruge. For amatørens vedkommende, er det ”kun” at stille sit udstyr og call, til rådighed. Samt at hjælpe med at få det op og køre. Så findes der de grupper, der ikke ved en klap om det, ja måske er det første gang. De er måske lidt bange for det med teknik og antenner. Her kan amatøren være til stor hjælp. Både med udstyr og særdeles med viden. Det er spejderne der skal stå for at tilmelde og klare alt det praktiske før JOTA. Grupperne får tilmelding tilsendt. Amatøren kan med stor hjælp, hjælpe til med viden og radio teknik, før weekenden. Det er altid en god ting at forberede sig. Lederne har sjældent viden til det, så tilbyd hjælp. Q-koder, fonetisk alfabet, tænk-test-tal.

7 … Og afholdning CQ CQ CQ JOTA OZ1XV / JOTA kalder CQ OZ1XV/J PA4FF/J
Arrangementet starter officielt i Danmark lørdag klokken (NT). Man da der jo er en del forberedelse, før man kan komme i luften, er det god ide, at starte fredag. Få rigget antenner til og få testet alt udstyret. Sådan at man er sikker på at det virker. Kl bliver hele arrangementet skudt igang med et talt. Det er forskellige personer, med en eller form for tilknytning. Det er på 80M båndet. Efter tale er der indtjekning og så er båndet frit. Selve program og aktiviteter, for en JOTA weekend, er meget varierende, fra gruppe til gruppe. Nogle af de aktiviteter jeg har kørt er: HF, VHF, SSTV, APRS, lejravis, elektronik, radio by løb. Under hele weekenden, er der en konkurrence, en puzzle kode. Hver station har en del, som bliver udvekslet under QSO. Det er noget ungerne går meget op i. Hven får samlet flest ind. Præmie. Spejderne har ligeledes mulighed for at opnå diplom. Reglerne for det er (side 22) 80M QSO ring. Amatørens rolle, er at hjælpe med at betjene udstyret rigtigt. Hjælpe med at skabe QSO og eller lade spejderne komme til Maiken. Hvor maget eller hvor lidt han/hun ellers ville blande sig, er op til ham selv. Men en ting skal man huske, det er for spejdernes skyld. Unger er meget utålmodige, nu til das. Det gælder også spejdere. Erfaringen siger af HF, godt kan virke lidt trættende. Hvis der ikke sker så meget, ja så bliver de utålmodige. Der i mod på VHF er der støre søgning. Det er på dansk og der er ikke så meget QRM. JOTA slutter officielt søndag GMT, med det er sjældent at der er danske stationer i luften på dette tidspunkt.

8 Spejder FRQ CW 2m FM 2m SSB 145,425 144,425 Bånd 80m 40m 20m 17m 15m
FONE 3,740 7,090 14,290 18,140 21,360 24,960 28,390 CW 3,590 7,030 14,070 18,080 21,140 24,910 28,190 2m FM 2m SSB 145,425 144,425

9 Hvad så efter? JOTA Rapport QSL kort Puzzle koder sendes ind Dagbog

10 Udstyr Får at køre JOTA, kræver det ikke det helt store. Det er jo ikke nogle contest. Sidste gang vi kørte havde vi: 2 HF radioer (1 phone – 1 Digi) 2 VHF (Phone og APRS) 2 Computere 1 FD4 4 Dipol ( – 20 – 10)

11 JOTI JOTI er Internettet pangdang til JOTA. Kommunikationsformen er chatte. I et program, ved navn: mIRC, skaber spejderne kontakter over hele verden. Det skal nok ikke være nogle hemmelighed, at det er det de foretrækker.

12 Vil du vide mere? www.jotajoti.dk www.spejdenet.dk


Download ppt "JOTA Jamboree On The Air."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google