Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Workshop i informationssøgning for Radiografuddannelsen

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Workshop i informationssøgning for Radiografuddannelsen"— Præsentationens transcript:

1 Workshop i informationssøgning for Radiografuddannelsen
21. December 2011 Karen Rask Mortensen

2 Søg og du skal finde … 1. Søg først i en database, f.eks. CINAHL el. PubMed 2. Find derefter selve artiklen, f.eks. via DEFFnet Herefter læs og forhold dig kritisk osv. I kan med fordel lære Jer selv lidt om kildekritik på B!NKO: Tip: Ordbøger – nu også hjemmefra  Ex. Gyldendals Røde Ordbøger, Klinisk Ordbog m.fl. (ex. fedme)

3 Søgemodeller Bloksøgning Kædesøgning Tilfældige søgninger:
At shoppe rundt på biblioteket At spørge eksperter på området ”Bloksøgning er den bedste strategi for databasesøgning. Her opdeler man de forskellige facetter af en søgning i blokke, som kan udvides og indsnævres, blokke kan fjernes, og blokke kan tilføjes. Bloksøgning udmærker sig ved at være nemme at redegøre for bagefter” Kilde: Munch Kristiansen, H. et al., Litteratursøgning i praksis: begreber, strategier og modeller, Sygeplejersken, vol 108, no 10, Tillæg, pp. 2-8.

4 Hvorfor ikke bare søge på Google…?
”For nylig lavede jeg en sjov lille udregning. Hvert år laver University of San Diego i Californien en måling af, hvor meget information, der produceres og konsumeres i USA. Det er et ret vildt tal, der måles i databytes. Omsat via min udregning, svarede 2010-tallet til, at du skal læse bøger om dagen, hvis du skal indtage din kvote af verdens samlede informationsproduktion. Det er temmelig meget, og naturligt nok noget, som ikke mange mennesker kan være med på. Det betyder også, at der er mega- meget information derude, som gerne vil ligne fakta og som også kommer langt med at være faktuelt. Men information, som alligevel viser sig at være ukorrekt… Gode og dårlige kilder Men for langt de fleste mennesker er de daglige bøger et fuldkommen uovervindeligt tal. En mængde, der er  svær at rumme. Og man når knapt nok at fordøje den ene information, før den næste står på spring for at blive observeret og forstået. Det betyder, at flere usandheder ryger igennem nettet. Og det betyder, at vi skal være mere kritiske over for vores kilder end nogensinde før… Alle er gatekeepere Det ændrer dog ikke på, at det er vigtigere end nogensinde at skærpe sine gatekeeper-evner, simpelthen fordi, gatekeeperne ikke længere sidder på pladser, hvor de kan definere og tage patent på sandheden. Alle er gatekeepere nu, og det kræver optrænede evner. De evner er idag lige så vigtige som at læse, regne og skrive, og bør derfor være prioriteret højt i folkeskolen. Man taler meget om, at generelle it- eller medie-kundskaber skal opgraderes, men det er ikke nok. Kildekritikken bør være en del af læseprocessen. Så snart, man har læst sætningen, bør den sættes ind i en kildekritisk sammenhæng. For ellers risikerer fakta at falde igennem hullerne i nettet” Kilde: Bay, Morten: Kildekritik på skemaet.- I: Bibliotekarforbundets fagmagasin Perspektiv 2011: 4., s.45.

5 Spørgsmålet bestemmer søgestrategien
Problemformulering: Hvordan giver den information som patienterne modtager på skrift inden de skal CT-terapiscannes og den mundtlige information ved terapiscanningen af kvindelig mamma patienterne gode redskaber til at mestre undersøgelsen, set i forhold til Antonovskys mestringsteori? Stikord: mestring, Antonovsky, mundtlig information, skriftlig information, patient information, radioterapi/stråleterapi, terapiscanning/simulering,

6 Fra problemformulering til søgning
Bloksøgning Udfyldt DOSIS-guide

7 Fra problemformulering til søgning - bloksøgning
Mestring Blok 2 Radioterapi Blok 3 Information Blok 4 Kvinder med brystkræft Ex. fra Cinahl

8 Hvordan får jeg så fat i artiklerne? DEFFnet & WAYF

9 Hvad er DEFFnet ? Database hvorfra man kan få én oversigt over samtlige tidsskrifter og databaser som University College Nordjylland abonnerer på og evt. betaler for – både de trykte og de elektroniske P.t. adgang til ca tidsskrifter. Fra januar udvider vi til Cinahl + Det betyder bl.a. flere radiograffaglige tidsskrifter – f.eks.: Diagnostics and Imaging Week Neuroradiology Journal Radiation Therapist : the Journal of the Radiation Oncology Sciences Radiologic Technology Ultrasound ( Formerly : BMUS Bulletin ) Giver dig fjernadgang til e-tidsskrifterne ved UCN.

10 Fjernadgang til UCN’s betalingsdatabaser og elektroniske tidsskrifter
Fra 2010 er UCN Biblioteket gået over til WAYF. Du skal bruge WAYF, hvis du vil have adgang til ordbøger, betalingsdatabaser og elektroniske tidsskrifter hjemmefra / udenfor UCN’s netværk. Kig efter WAYF-logoet: Princippet er, at du skal bruge det samme login, når du sidder derhjemme, som du bruger, når du logger på UCN’s netværk (dit brugernavn og password er din UCN-mailadresse og tilhørende password). Læs evt. mere om WAYF her:

11 Dokumentation af din søgning i opgaven
F.eks.: Kopiér søgehistorier fra databaserne (print screen + ctrl V) Supplér med et afsnit i opgaven om din søgning Brug evt. DOSIS-guide til informationssøgning som bilag Spørg din faglige vejleder om, hvad der kræves / anbefales !


Download ppt "Workshop i informationssøgning for Radiografuddannelsen"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google