Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Merkur solsystemets mindste planet

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Merkur solsystemets mindste planet"— Præsentationens transcript:

1 Merkur solsystemets mindste planet
Rip Pluto

2 data Masse 3,302·1023 kg Jord (5,97223 ± 0,00008) × 1024 kg
Diameter 4879km (ækvator) Jord Gennemsnit: ,591 km Afstand til Solen Min km Max km Altså meget excentrisk. Jord Min km Max km Massefylde 5,472·103 kg/m³ Massefylde jord 5,515 × 103 kg/m³

3 data Temperatur v. ovfl. Gnsn. 167 °C Min. -183 °C Max. 427 °C
Jorden gens 14 °C Grunden til den store forskel på min og max temperatur er at en 3 dage på Merkur varer 2 Merkur år og Aksehældning 0,01° i.f.t. ekliptika Et merkurdøgn = 176 jord døgn, men det er jo ikke det samme som: Rotationstiden der er 132 jord døgn. (jvf Jordens tal 23h56m & 24h) Et Merkur år = Jord døgn Kaldet 3:2 spin–bane resonans

4 Tilsyneladende størrelsesklasse fra −2,0 to 5,5, fra jorden
Merkur ligner Månen: der er kraterfyldte områder og plane sletter, den har ingen måner og ingen atmosfære af betydning. Dog med stor jernkerne = magnetfelt (1%)

5 .

6 I den ikke-relativistiske Kepler problem, følger en partikel den samme perfekte ellipse (rød bane) for evigt. Almen relativitet introducerer en tredje kraft, der tiltrækker partiklen lidt kraftigere end den newtonske tyngdekraften, især ved små radier. Denne tredje kraft bevirker partiklens elliptiske bane til præcessere (cyan bane) i retning af dens rotation, denne effekt er målt i Merkur, Venus og Jorden. Den gule prik inden baner repræsenterer centrum for tiltrækning, som Solen.

7 link Præcessionen af Merkur er ca buesekunder per århundrede. Klassisk mekanik forudsiger med alle virkninger af de andre planeter medregnet, en præcession på 5557 buesekunder per århundrede. I det tidlige 20'ende århundrede blev det muligt at forklare det observerede ved hjælp af Albert Einstein’s Generelle relativitetsteori. Effekten er meget lille: det drejer sig om buesekunder per århundrede, derfor tager det 12 millioner baneomløb for perihelium at bevæge sig en hel omgang. Lignende mindre virkninger findes for andre planeter med 8.62 buesekunder per århundrede for Venus, 3.84 for Jorden, 1.35 for Mars, and for 1566 Icarus.[70][71]

8 Hypotese δ= 6ᴫ𝐺𝑀 𝑐 2 𝑎(1− 𝜀 2 )

9 I den ikke-relativistiske Kepler problem, følger en partikel den samme perfekte ellipse (rød bane) for evigt. Almen relativitet introducerer en tredje kraft, der tiltrækker partiklen lidt kraftigere end den newtonske tyngdekraften, især ved små radier. Denne tredje kraft bevirker partiklens elliptiske bane til præcessere (cyan bane) i retning af dens rotation, denne effekt er målt i Merkur, Venus og Jorden. Den gule prik inden baner repræsenterer centrum for tiltrækning, som Solen.

10 Link 9A4

11 Data/observationer Det er lettere at forstå dataene, hvis de placeres i en tabel eller et diagram. Opret et diagram i Microsoft Excel, og importer dataene til diagrammet. Sørg for, at alle data er forklaret tydeligt.

12 Konklusion Skriv en kort oversigt over, hvad du har lært ud fra resultaterne af eksperimenterne. Du skal fortælle, om dataene understøtter hypotesen, og forklare, hvorfor det er eller ikke er tilfældet.

13 Kilder


Download ppt "Merkur solsystemets mindste planet"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google