Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Byen København, legendariske byer og moderne byer

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Byen København, legendariske byer og moderne byer"— Præsentationens transcript:

1 Byen København, legendariske byer og moderne byer
- og lidt om flanøren som modernitetens menneske. Byen

2 Københavns befolkning - hovedstadsområdet

3 Københavns befolkning

4 Befolkningstilvækst i København -1924
Danmarks statistik for Befolkningsudviklingen i by og land. Tabel 5 – sammenlign årlig tilvækst i procent for hhv. København og Danmark.

5

6 København 1806

7 København 1857

8 København 1892

9 København 1920

10 Fingerplanen (1947)

11 Århus 1949 – arbejderbolig

12 Cityplan Vest (1958)

13 Søringen

14 Forstad og paracelhus 1960-1980
Omkring 1960 er ca. 1/3 af boligmassen på private hænder. I 1980 er det – ligesom i dag - over halvdelen af boligerne, der er ejerboliger (2/3 af danskerne bor i ejerbolig). Fra 1960 til 1980 bliver der bygget parcelhuse i Danmark.

15 København, Danmark og fremtiden
Danmarks statistik. Hvor bor hvem i 2020?

16 Byen som plan - Chicago

17 Byen er fremtiden - Brasilia

18 Urban Design - Canberra

19 Legendariske byer

20 Babel Første mosebog kap 11:
v1 Hele jorden havde samme sprog og samme tungemål. v2 Da de brød op mod øst, stødte de på en dal i landet Sinear, hvor de slog sig ned. v3 De sagde til hinanden: »Kom, lad os stryge teglsten og brænde dem hårde!« De brugte tegl som sten og asfalt som mørtel. v4 Så sagde de: »Lad os bygge en by med et tårn, som når op til himlen, og skabe os et navn, for at vi ikke skal blive spredt ud over hele jorden.« v5 Herren steg ned for at se byen og tårnet, som menneskene byggede. v6 Så sagde Herren: »Se, de er ét folk med samme sprog. Når de begynder at handle sådan, vil intet af det, de planlægger, være umuligt for dem. v7 Lad os stige derned og forvirre deres sprog, så de ikke forstår hinanden.« v8 Så spredte Herren dem derfra ud over hele jorden, så de måtte holde op med at bygge byen. v9 Derfor hedder den Babel, for dér forvirrede Herren sproget på hele jorden, og derfra spredte Herren menneskene ud over hele jorden.

21 Sodoma og Gomorra Historien findes i første mosebog kap. 18 og 19 (her 19): v1 De to engle kom til Sodoma ved aftenstid. Lot sad i Sodomas byport, og da han så dem, rejste han sig og gik dem i møde, kastede sig til jorden for dem v2 og sagde: »Kom med hjem, og overnat hos jeres tjener, og få vasket støvet af jeres fødder. Så kan I gå videre i morgen tidlig.« De svarede: »Nej, vi overnatter på torvet.« v3 Men han blev ved med at nøde dem, indtil de tog hjem til ham. Han tilberedte et måltid for dem og bagte usyrede brød, og de spiste. v4 Næppe var de gået til ro, før huset blev omringet af mændene i byen, alle Sodomas mænd fra den yngste til den ældste, hver eneste én. v5 De råbte til Lot: »Hvor er de mænd, der er kommet til dig i nat? Kom ud med dem til os! Vi vil ligge med dem!« v6 Men Lot gik ud i døråbningen til dem, og da han havde lukket døren bag sig, v7 sagde han: »Nej, brødre, I må ikke handle ondt! v8 Jeg har to døtre, som ikke har ligget med nogen mand. Dem vil jeg føre ud til jer, så I kan gøre med dem, hvad I har lyst til. Men disse to mænd må I ikke gøre noget; de er gæster under mit tag.« v23 Da solen stod op over landet, og Lot var kommet til Soar, v24 lod Herren svovl og ild regne ned over Sodoma og Gomorra fra Herren i himlen. v25 Han ødelagde disse byer, ja, hele Jordandalen, alle, der boede i byerne, og alt, der voksede på markerne.

22 Athen

23 Rom – Fra republik til imperium og...

24 Thomas Couture: Forfaldstidens romere. 1847

25 Den forbudte by – magtens centralisering og stabilisering

26 Paris – hovedstaden i det 19. århundrede
Paris – hovedstaden i det 19. århundrede. Byen producerer, kloakeres og organiseres.

27 New York Manhattan åbningsscene

28 Slum og forurening

29 Byen... kan ses som udtryk for menneskelig, virkekraft, stræbsomhed og overmod (hybris). er knyttet til synd, druk, hor, dekadence og sædeligt forfald. er centrum for viden, kundskaber, kunst. Den er hjemsted for monumenter og den kollektive erindring. er det sted magten centraliseres, forhandles og distribueres fra. Byen er civilisationens sted. er mødested for socialklasser, etniciteter og folk af diverse seksuelle orienteringer (sodomi). lugter, den er beskidt, forurenet og en smittekilde. Jorden er dækket af lort og luften er fuld af røg. er det sted, det gælder om at være. I byen er der penge, magt, sex og den nyeste mode. accelererer arbejdsdelingen.

30 Flanøren – den moderne bys menneske
Baudelaire beskriver i midten af 1900-tallet flanøren (eller dandyen) som den moderne storbys menneske. Flanøren er mængdens individ ”på rejse i en ørken af mennesker”. Kunstneren iklæder moderne problemer klassiske gevandter. Flanøren har blik for det evige i det modernes flygtighed. Flanøren er først og fremmest en iagttager, der færdes på gader og stræder, hvor han kan betragte menneskene. Flanøren er en verdensborger. Flanøren er ”hjemmefra og dog hjemme overalt”. Flanørens mål er at formægles med mængden. Flanøren ”elsker lidenskabeligt lidenskaben”.

31 Flanøren i teorien (bla. Benjamin)
Det moderne menneskes problem er at forene en længsel efter individualitet med en længsel efter at kunne realisere det almene. Flanøren er med i det moderne almene liv i kraft af sin lidenskabelige optagethed af det. Men som iagttager står han udenfor. Flanøren er en fremmedgjort skæbne, der ingen klasse har. Men kan han måske tage sin fremmedgjorte skæbne på sig?

32 Afkast af livet i storbyen
I den moderne storby bliver det muligt at sanse de historiske kræfter, der sætter betingelserne for den enkeltes liv. Byernes arbejdsdeling fører til at mennesket specialiserer sig og hun bliver dermed mere og mere usammenlignelig med andre mennesker, som hun samtidig bliver mere og mere afhængig af.

33 Flanør, libertiner, dandy – Sophus Claussen og Dan Turèll

34 I dag er det kvinderne, der bor i byen
Men hvordan ser den kvindelige flanør eller dandy ud?


Download ppt "Byen København, legendariske byer og moderne byer"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google