Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

(Gen)indførelse af tekstlingvistik i de gymnasiale uddannelser

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "(Gen)indførelse af tekstlingvistik i de gymnasiale uddannelser"— Præsentationens transcript:

1 (Gen)indførelse af tekstlingvistik i de gymnasiale uddannelser
Ib Ulbæk, INSS, KU

2 Gymnasiereformen 2005 Specielt indgår det sproglige arbejde som et integreret led i tekstlæsningen, idet indsigt i sprogets opbygning, funktion og historie udnyttes som et grundlag for den nuancerede og veldokumenterede analyse, fortolkning og perspektivering af tekster. (Bekendtgørelse om uddannelse til studentereksamen (stx bekendtgørelsen), bilag 15, dansk A)

3 Definition af tekster 1. Tekster er ordnede med hensyn til præsentation af information. 2. Tekster er en helhed af dele. 3. Tekster er båret af skriftsprog. 4. Tekster er planlagte kommunikationshandlinger. 5. Tekster er monologiske. 6. Tekster er et mødested mellem afsenders og modtagers interesser i det skrevne. 7. Tekster er kohærente. 8. Tekster er informative: de handler om noget og har ny og relevant information. 9. Tekster klassificeres i typer, som indgår i genrer. 10. Tekster skrives ind i en situation.

4 Ikonicitetprincippet for mening
Ikonicitetsprincippet for mening: Betydningselementer, som er anbragt nær hinanden, har en betydningsmæssig nær relation til hinanden (Ulbæk 2005, s. 36). Ex: Fyn er finest! 1. Dúné er rykket til Berlin, Alphabeat bor i London – det samme gjorde Mew – og The Ravionettes holder til i Los Angeles og New York <og hvorfor det?>. 2. For at være tættere på deres internationale karrierer <og hvad med den?>.

5 Makrostruktur og Pipeline
Lokal og global kohærens: konnektion og makrostruktur Pipeline: kohærens mellem afsnit

6 Pipeline i Vinden i piletræerne
Pludselig kom der en robåd glidende på vandet. "Hej!" sagde vandrotten i båden. "Hej med dig, Rotte," sagde Muldvarp. "Har du ikke lyst til at tage med på en tur ned ad floden?" spurgte Rotte. "Jo, meget gerne," svarede Muldvarp glad og hoppede ned i robåden. "Men jeg har altså aldrig siddet i en båd før – er det ikke farligt?” "Har du aldrig siddet i en båd?" udbrød Rotte. Så skal jeg lære dig at ro, og det er slet ikke farligt." Ved middagstid var de nået til den gamle vandmølle. "Skal vi ikke blive her?" spurgte Rotte. "Her er så hyggeligt.” "Jo, lad os det,” svarede Muldvarp begejstret. Og så gik de i land (Graham 1993, s. 2-3).

7 Pipelinen i teksten Pludselig kom der en robåd glidende på vandet. "Hej!" sagde vandrotten i båden. "Hej med dig, Rotte," sagde Muldvarp. "Har du ikke lyst til at tage med på en tur ned ad floden?" spurgte Rotte. "Jo, meget gerne," svarede Muldvarp glad og hoppede ned i robåden. "Men jeg har altså aldrig siddet i en båd før – er det ikke farligt?” "Har du aldrig siddet i en båd?" udbrød Rotte. Så skal jeg lære dig at ro, og det er slet ikke farligt." Ved middagstid var de nået til den gamle vandmølle. "Skal vi ikke blive her?" spurgte Rotte. "Her er så hyggeligt.” "Jo, lad os det,” svarede Muldvarp begejstret. Og så gik de i land

8 Mere komplekse pipelines
1. Dúné er rykket til Berlin, Alphabeat bor i London – det samme gjorde Mew – og The Ravionettes holder til i Los Angeles og New York. 2. For at være tættere på deres internationale karrierer. 3. Sådan en har The Kissaway Trail også kørende for sig. (Uddybning slettet, IU) 5. The Kissaway Trail var endda det danske band med flest udenlandske koncerter i 2007.

9 ”Forkert” 3. afsnit 1. Dúné er rykket til Berlin, Alphabeat bor i London – det samme gjorde Mew – og The Ravionettes holder til i Los Angeles og New York. 2. For at være tættere på deres internationale karrierer. 3. Sådan en har The Kissaway Trail også kørende for sig. (Uddybning slettet, IU) 5. The Kissaway Trail var endda det danske band med flest udenlandske koncerter i 2007. 6a. I går udkom deres nye album, ’Sleep Mountain’.

10 1. Dúné er rykket til Berlin, Alphabeat bor i London – det samme gjorde Mew – og The Ravionettes holder til i Los Angeles og New York. 2. For at være tættere på deres internationale karrierer. 3. Sådan en har The Kissaway Trail også kørende for sig. (Uddybning slettet, IU) 5. The Kissaway Trail var endda det danske band med flest udenlandske koncerter i 2007. 6b. Men de fem gutter bor stadig i Odense. 7. Og det har de tænkt sig at blive ved med. Ikke mindst efter det kaotiske arbejde med deres nye album, ’Sleep Mountain’, der udkom i går.

11 Pipeline fra 1) til 6), og fra 2) til 3)
1. Dúné er rykket til Berlin, Alphabeat bor i London – det samme gjorde Mew – og The Ravionettes holder til i Los Angeles og New York. 2. For at være tættere på deres internationale karrierer. 3. Sådan en har The Kissaway Trail også kørende for sig. (Uddybning slettet, IU) 5. The Kissaway Trail var endda det danske band med flest udenlandske koncerter i Men de fem gutter bor stadig i Odense. 7. Og det har de tænkt sig at blive ved med. Ikke mindst efter det kaotiske arbejde med deres nye album, ’Sleep Mountain’, der udkom i går.

12 Mere kompleks pipeline
1. Dúné er rykket til Berlin, Alphabeat bor i London – det samme gjorde Mew – og The Ravionettes holder til i Los Angeles og New York. 2. For at være tættere på deres internationale karrierer. 3. Sådan en har The Kissaway Trail også kørende for sig. 4. For tre år siden fik det fynske femkløver solidt hul igennem i USA og Europa, særligt i England, med debutalbummet, hittet ’Smother + Evil = Hurts’, flotte anmeldelser i store, internationale musikmedier, kontrakt på det britiske pladeselskab Bella Union og fast opvarmningstjans for Editors på deres Europatour. 5. The Kissaway Trail var endda det danske band med flest udenlandske koncerter i 2007.

13 Fremtidens danskfag: skrivelæring
Et af disse perspektivrige bud på integration, nærmere betegnet af skrivning og læsning, er den læsepraksis som var dominerende i både oldtidens og renæssancens uddannelser, og som undertiden kaldes imitatio, nemlig at man (også) læser med det eksplicitte mål for øje at lære noget om selv at skrive.

14 Omrokering som simpel skriveøvelse
Dúné er rykket til Berlin, Alphabeat bor i London – det samme gjorde Mew – og The Ravionettes holder til i Los Angeles og New York. For at være tættere på deres internationale karrierer. Men de fem gutter i Kissaway Trail bor stadig i Odense. Og det har de tænkt sig at blive ved med. Ikke mindst efter det kaotiske arbejde med deres nye album, ’Sleep Mountain’, der udkom i går. Sådan en international karriere har The Kissaway Trail også kørende for sig. (…) The Kissaway Trail var endda det danske band med flest udenlandske koncerter i 2007.

15 Problemer med kohærens
Dúné er rykket til Berlin, Alphabeat bor i London – det samme gjorde Mew – og The Ravionettes holder til i Los Angeles og New York. For at være tættere på deres internationale karrierer. Men de fem gutter i Kissaway Trail bor stadig i Odense. Og det har de tænkt sig at blive ved med. Ikke mindst efter det kaotiske arbejde med deres nye album, ’Sleep Mountain’, der udkom i går. Sådan en international karriere har The Kissaway Trail også kørende for sig. (…) The Kissaway Trail var endda det danske band med flest udenlandske koncerter i Store fadøl Efter et par måneders indspilninger i et dyrt, svensk studie og et tilsvarende i København, rejste et fortvivlet band hjem til Odense sidste år. Med elendig stemning og en helt færdig, butiksklar plade under armen – som ingen i bandet kunne lide. Overhovedet.

16 Nyt alternativ: pointeløs sammenligning!
(…) The Kissaway Trail en international karriere kørende for sig. (…) The Kissaway Trail var endda det danske band med flest udenlandske koncerter i (For at være tættere på deres internationale karrierer) er Dúné rykket til Berlin, Alphabeat bor i London – det samme gjorde Mew – og The Ravionettes holder til i Los Angeles og New York. Men de fem gutter i Kissaway Trail bor stadig i Odense. Og det har de tænkt sig at blive ved med. Ikke mindst efter det kaotiske arbejde med deres nye album, ’Sleep Mountain’, der udkom i går.

17 Opsamling Tekstlingvistik ser på tekstsammenhæng
Redskab til større tekstanalyse med sans for detaljerne Kan både bruges i analyse og som hjælp i skrivepraksis


Download ppt "(Gen)indførelse af tekstlingvistik i de gymnasiale uddannelser"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google