Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

1 Fastholdelse og fodbold Indhold: -”Farvel til fodbold” -”Årgang 1992 – hvad har de gang i?” -Erfaringer fra tidligere fastholdelsesprojekter.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "1 Fastholdelse og fodbold Indhold: -”Farvel til fodbold” -”Årgang 1992 – hvad har de gang i?” -Erfaringer fra tidligere fastholdelsesprojekter."— Præsentationens transcript:

1 1 Fastholdelse og fodbold Indhold: -”Farvel til fodbold” -”Årgang 1992 – hvad har de gang i?” -Erfaringer fra tidligere fastholdelsesprojekter

2 2 Aktiviteter tiltrækker – relationer fastholder Vigtige faktorer i forbindelse med fastholdelse i fritidsaktiviteter: -sjovt/spændende/afvekslende -God balance ml. ”hverdag” og ”events” -At man lærer noget nyt -Er sammen med vennerne -Trænere/ledere er ”gode”

3 3 Trænere – engagerede og kompetente, tak! De behøver ikke være unge…. De skal være engagerede og dygtige De skal skabe rum for medindflydelse… Det er ikke noget minus, at træneren kan ”skære igennem” og stille krav til deltagerne – eller som det blev sagt: ”En god træner skal kunne slå igennem. Han skal være tough og skal sætte sig igennem. Han skal kunne sætte sig i respekt” (dreng, 9. kl.).

4 4 Trænerne – de skal ikke være omklamrende, men… Interesseret på den rigtige måde – hvilket vil sige, at man hverken er omklamrende eller ignorerende… Fire ud af ti 13-16årige mener, at det er vigtigt, at man også kan tale med træneren – og her menes der som oftest også om lidt dybere ting end blot dagligdagstrivialiteter.

5 5 ”Gode trænere betyder rigtig meget. Vi bruger dem sådan psykolog- agtig. De skal være gode til at lytte og skal kunne huske tilbage på, hvordan det var for dem selv, så de kan sætte sig ind i situationen. Det er nok bedst, hvis de også selv tager initativ til samtaler og sådan” (pige, 15 år)

6 6 Seriøsitet er vigtigt – mens det er knapt så vigtigt at vinde… Tre ud og fire aktive idrætsudøvere angiver, at det er vigtig, at de bliver bedre til den idræt, de dyrker og at de kommer i god form Endvidere tillægges det ”at vi spiller kamp” og ”seriøsitet” stor betydning, mens selve det at ”vinde” betyder mindre Blandt elever i 9. klasse er det kun ca. én ud af fire, der betoner det at vinde som meget vigtigt

7 7 Forskel på drenge og piger?? Div. undersøgelser peger på følgende: -Drenge vægter følgende elementer højt: konkurrenceelementet, vis niveaudeling, at idræt tages seriøst, mulighed for at ”hænge ud” -Piger vægter i højere grad elementer som: blanding af køn. Mindre tilbøjelige til at acceptere en træner, som bestemmer…

8 8 Forskellige typer af brugere og frafald De ”alsidige” -God form, kammerater og idrætten er ikke hovedaktiviteten -Frafald: en skade, nye træningstider som kolliderer med andre aktiviteter osv. De ”fokuserede” -hovedaktiviteten, fokus på udvikling, søger ydre anerkendelse, fokus på selvtillid -Frafald: prioriteringsgrunde (hvis ambitionerne kan opfyldes på en bedre og lettere måde)

9 9 Mulige primære årsager til frafald Fritidslivet bliver en arena for selvvalg… Bruge mere tid på venner/kæreste/job (ekstern) Dårligt kammeratskab på holdet (intern) Skader Træneren og specielt dennes pædagogiske evner (intern) Træt af holdet/klubben (intern)

10 10 Flere årsager… Flytning/efterskole (ekstern) Mere fokus på skole/lektier (ekstern) Ensformighed – herunder specialisering (intern) Aktivitet er for skemalagt – mere uforpligtigende og fleksible tilbud (intern)

11 11 Frafald handler IKKE om: Tid, fritidsarbejde, lektier, kærester eller om at de er blevet trætte af fodbold… Det handler i højere grad om: Fællesskaber, der smuldrer! Trænere, der enten vælger eller ikke kan, tale om andet end fodbold!

12 12 ”Da jeg rykkede op på…” Frafald i forbindelse med oprykning til nyt hold eller i forbindelse med at man skifter træner: -Trænere og medspillere, som tidligere har hjulpet dem igennem svære perioder, er måske forsvundet -Problematisk i erkendelse af, at det primært er relationer, der fastholder unge

13 13 ”Vi var bare en del af hans projekt” ”Vi fik ny træner, som kom til klubben udefra. Det eneste, det handlede om for ham, var at vinde og der var ikke længere plads til det sociale, som jeg prioriterede højt. Træning fire gange om ugen og kamp i weekenden blev bare for meget – alt kom til at handle om fodbold” Tror du, at du stadig havde spillet, hvis du havde haft din gamle træner? ”Ja, det er jeg ret sikker på – ham har jeg jo kendt i mange år og han kunne godt kombinere det seriøse med det sjove” (Signe, 16 år)

14 14 Hvad kunne have ændret din beslutning?

15 15 Samtale fremmer forståelsen Trænere og holdledere skal spørge ind til andre dimensioner af spillerens liv end blot fodbold: -Initiativet ligger hos træneren! Kun én ud af fire 15-16årige vil naturligt tage initiativ til snak med lærer eller træner. Hvis initiativ kommer fra træneren, så er der imidlertid tre ud af fire, der meget gerne vil snakke.

16 16 Lærende organisationer… Klubben spørger stort set aldrig indtil hvorfor spillere stopper – og siger heller ikke ”velkommen tilbage”… To ud af tre ville gerne bevare kontakten til fodbolden som trænere, ledere mv., men de blev aldrig spurgt…

17 17 Klubliv anno 2010 Betydningen af ”hænge ud sted” ”Jamen, vi ser dem jo stort set aldrig i klubhuset”… Hvordan er jeres klubhus indrettet? -En bar og 22 billeder af klubbens tidligere spillere, som har spillet på SBU’s udvalgte hold i 1952? -Hvordan etablerer vi attraktive miljøer for yngre spillere?

18 18 Flere udfordringer… Vi skal have de unge selv på banen – og de vil gerne..måske? Trænere og ledere som tør involvere sig.. Rammer og aktiviteter der fremmer fællesskab Prioritering af 2. og 3. hold

19 19 Fremtidens træner er social..

20 20 SBU’s kursus: Målgruppe: trænere for U13- U19 drenge og U13-U18 piger Formål: ”Øget indsigt i unges væremåde og valg, for dermed at kunne give et mere kvalificeret fodboldtilbud til breddespillere”

21 21 Yderlig info: ”Farvel til fodbold” – www.kbu.dbuwww.kbu.dbu ”Årgang 1992” - www.ungdomsanalyse.nu www.ungdomsanalyse.nu


Download ppt "1 Fastholdelse og fodbold Indhold: -”Farvel til fodbold” -”Årgang 1992 – hvad har de gang i?” -Erfaringer fra tidligere fastholdelsesprojekter."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google