Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Materialer til innovation og iværksætteri

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Materialer til innovation og iværksætteri"— Præsentationens transcript:

1 Materialer til innovation og iværksætteri
Center for Undervisningsmidler Slagelse Young Enterprise Materialer til innovation og iværksætteri Mette Tew - Pædagogisk konsulent indenfor innovation og iværksætteri Center for Undervisningsmidler, Slagelse Lidt om mig selv Young Enterprise / Selvstændighedsfonden Et par begreber omkring innovation og iværksætteri 3 undervisningsforløb Opfinderspirerne Ud i Europa Vejen til min virksomhed

2 Selvstændighedsfonden - Young Enterprise
Center for Undervisningsmidler Slagelse Selvstændighedsfonden - Young Enterprise Strategisk fokus og indsatsområder: medvirke til at skabe en sammenhængende iværksættersøjle i uddannelsessystemet medvirke til opkvalificering af undervisernes og vejledernes kompetencer indenfor innovation, selvstændighed og iværksætteri skabe netværk, kontakter og tæt samarbejde mellem erhvervslivet og udannelses-institutionerne. Regeringen har en ambition om, at DK i 2015 skal være blandt de samfund i verden, hvor der nystartes flest vækstvirksomheder. 2004 Selvstændighedsfonden, hvis formål er at fremme innovation og iværksætteri i uddannelsessektoren. Definition på entreprenørskab som vi også tager udgangspunkt i. Young Enterprise var tidligere en selvstændig fond, men er nu en del af Selvstændighedsfonden. Direktør Marianne Oksbjerre er således direktør for begge.

3 Young Enterprise Fonden er støttet af:
Center for Undervisningsmidler Slagelse Young Enterprise Fonden er støttet af: større danske erhvervsvirksomheder gennem sponsorater Undervisningsministeriet og Erhvervs- og Byggestyrelsen. Må ikke give overskud Young Enterprise blev etableret i 1993. Young Enterprise er en erhvervsdrivende fond (Non Profit Organization). Fonden er støttet af større danske erhvervsvirksomheder gennem sponsorater, samt med støtte fra Undervisningsministeriet og Erhvervs- og Byggestyrelsen. Young Enterprise udgiver undervisningsmateriale til folkeskolen, ungdoms- og erhvervsuddannelserne samt til de korte videregående uddannelser. Landssekretariatet i Odense: - står for de nationale aktiviteter - udgiver undervisningsmaterialer - støtter regionale tiltag samt - tilbyder videreuddannelse af lærerne.

4 Young Enterprise Danmark 12 regioner og ét landssekretariat
Center for Undervisningsmidler Slagelse Young Enterprise Danmark 12 regioner og ét landssekretariat Der er stor forskel på, hvor aktive de forskellige regioner er. Regionskontoret forestår aktiviteter for elever såvel som for lærere, ligesom de formidler kontakten mellem skole og virksomheder i lokalområderne. Her igennem sikres den synergi mellem uddannelsesinstitution og erhvervsliv, som er vital for de unge iværksættere. For de elever, der deltager i længerevarende forløb, afholder regionerne salgsmesser og konkurrencer. På disse messer får elev-virksomhederne mulighed for at stå ansigt til ansigt med et virkeligt kundeflow i eksempelvis et indkøbscenter. For lærerne arrangerer regionerne virksomhedsbesøg, iværksætterkonferencer samt seminarer. Det er med til at sikre, at lærerne altid kan tilbyde eleverne en opdateret sparring omkring deres virksomheder.

5 Young Enterprise – Internationale relationer
Center for Undervisningsmidler Slagelse Young Enterprise – Internationale relationer Worldwide 113 medlemslande 8.3 mio. elever Europa 40 medlemslande 2.6 mio. elever Danmark 12 regioner elever Danmark 12 regioner elever Hvor mange taler vi om? Vi er medlem af den internationale organisation Junior Achievement - Young Enterprise Europe, der i dag har 41 medlemslande, hvor mere end 1.7 mill. elever om året deltager i et af organisationens mange iværksætterforløb.

6 Grundskolemedlemskab
Center for Undervisningsmidler Slagelse Grundskolemedlemskab Hvad koster det? Gratis indmeldelsesår - Herefter 200 kr./år. Via medlemskabet får skolen: Gratis grundskole-undervisningsmaterialer som klassesæt Gratis lærerkurser for alle skolens lærere Adgang til Young Enterprises nationale og internationale netværk – både via landssekretariatet og de regionale sekretariater. Billigere at være medlem end at printe ud og kopiere!

7 Undervisningsmaterialer til grundskolen
Center for Undervisningsmidler Slagelse Undervisningsmaterialer til grundskolen 0.-3. kl.: Vores lokalsamfund Dansk, matematik, it og samfundsfag 2.-3. kl.: Du og din familie i Balonga Natur & teknik 0.-6. kl.: Opfinderspirerne (udgives efterår 2008) , Natur & teknik, matematik, dansk, billedkunst og historie. 4.-6. kl.: Eksperimenter med matematik Dansk, matematik og natur & teknik 4.-7. kl.: Ud i Europa 6.-7. kl.: Vejen til min virksomhed Dansk, matematik, natur & teknik, historie samt UEA 8. kl.: IværksætterINTRO Dansk og UEA kl.: Den globale markedsplads Samfundsfag, geografi og UEA kl.: Min virksomhed Dansk, matematik og sprogfagene kl.: Titan – et online økonomispil på engelsk 10. kl.: Gazellespillet – et virtuelt netbaseret virksomhedsspil 10. kl.: Company Programme – helårligt iværksætterforløb Opfinderspirerne Ud i Europa Vejen til min virksomhed

8 Entreprenørskab Kreativitet Innovation Iværksætteri
Center for Undervisningsmidler Slagelse Entreprenørskab Kreativitet Innovation Iværksætteri Som nævnt har Selvstændighedsfonden en definition på entreprenørskab Entreprenørskab i undervisningen er et samlende begreb, der indeholder såvel kreativitet, som innovation og iværksætteri. Kreativitet: Evnen til at kombinere kendte ting, ord, begreber eller ny viden på en ny måde og bragt i anvendelse i en ny sammenhæng. Innovation: Nyskabelse med værdiskabelse for øje. Værdiskabelse i en bred forstand, dvs ikke kun økonomisk værdi men også på det abstrakte og samfundsmæssige niveau. Iværksætteri: At sætte i værk og kunne føre idéer ud i livet. Dvs. ikke kun at starte virksomhed.

9 Entreprenørskabsundervisning
Center for Undervisningsmidler Slagelse Entreprenørskabsundervisning Innovativ undervisningsmetode Undervisning i innovation Iværksætterundervisning Entreprenørskabsundervisning omfatter følgende: Innovativ undervisningsmetode, hvor underviseren anvender en fagdidaktik, der på samme tid styrker elevernes faglige kompetencer og evnen til innovativ anvendelse af fagligheden. Undervisning i innovation, hvor eleverne skal tilegne sig kompetencer inden for innovationsprocesser samt organisering og arbejdsformer mv., der understøtter innovation. Iværksætterundervisning, hvor eleverne skal tilegne sig kompetencer inden for områder, der har relevans ved start og drift af egen virksomhed: Forretningsplanlægning, markedsanalyse, marketing, ledelse etc. Undervisning i og med entreprenørskab drejer sig ikke om et nyt fag eller et anderledes pensum i forhold til, hvad man som lærer er vant til. Entreprenørskabsundervisning, hvor elever udvikler deres kreative og innovative kompetencer, er en anden måde at tænke læring og undervisning på. Et af nøgleelementerne i denne metode er en tæt kontakt mellem skole og det lokale erhvervsliv.

10 Center for Undervisningsmidler
Slagelse Opfinderspirerne ”Opfinderspirerne” skal være med til at stimulere børns kreativitet, initiativ og selvtillid gennem løsning af problemer, de støder på i deres egen dagligdag. Opfinderspirerne er den danske version af de svenske Snilleblixtarne, som startede i Stenungsund i 1994, da opfinderen Anders Rosén arrangerede konkurrencen ’Æggefaldet’ på en skole. Konkurrencen gik ud på at rå æg skulle falde fra 25 meters højde, og børnene skulle finde på løsninger så ægget ikke gik i stykker. Da Rosén så børnenes entusiasme og utrolige fantasi, besluttede han at dette skulle fortsætte – børn skulle være opfindere i skolen. ___ Børnene skal selv løse problemer gennem deres egne ideer,og ingen ideer er forkerte. Opfinderspirerne handler om at lytte og støtte, men absolut ikke om at tage over for børnene. Lærerens rolle er - med udgangspunkt i det enkelte barns evner - at motivere, støtte og inspirere. Med andre ord skal læreren være facilitator og ikke den resultatstyrende frontfigur. I første omgang ligger de største udfordringer derfor hos lærerne, som skal introducere og facilitere forløbene, og derfor skal lærerne have kompetencer til at igangsætte og køre forløbene, herunder at netværke med regionale aktører, erhvervsliv, museer og andre der kan bidrage til Opfinderspirer-forløb.

11 Opfinderspirerne Eleverne finder problemstillinger fra hverdagen.
Center for Undervisningsmidler Slagelse Opfinderspirerne Eleverne finder problemstillinger fra hverdagen. Klassen eller grupper taler om de forskellige behov/problemer. Idédage, hvor eleverne arbejder med udvikling af ideer. Inspirationsdage. Bygning af prototyper. Udstilling/præsentation af opfindelser. Eleverne skal afdække problemstillinger og behov, opfinde løsninger, bygge prototyper eller modeller og præsentere dem for verden. Kernen i konceptet er at lade børns idérigdom komme til udfoldelse gennem nye metoder.

12 2 dages workshop om de praktiske elementer i konceptets gennemførelse.
Center for Undervisningsmidler Slagelse 2 dages workshop om de praktiske elementer i konceptets gennemførelse. Tilbud om vejledning i opstartsfasen til de lærere og skoler som ønsker at gå i gang med konkrete aktiviteter og forløb for og med eleverne. Afslutning – konference 17. november 2008 2008 – konkret undervisningsmaterialet Konferencen i november er for alle – Der vil blive præsenteret undervisningsforløb Og der vil blive startet et nyt hold

13 UD I EUROPA Et tværfagligt undervisningsforløb for 4.-7. klasse
Center for Undervisningsmidler Slagelse UD I EUROPA Et tværfagligt undervisningsforløb for klasse Velegnet til såvel emneuger, som den daglig undervisning ”Ud i Europa” fokuserer på samfundets ressourcer set bredt og giver eleverne forståelse for ressourcernes bevægelighed mellem lande og regioner, forståelse for konsekvenser af egen brug af ressourcer, samt forståelse for hvordan behovet for en ressource opstår. U ndervisningsforløbet er tværfagligt. Der arbejdes med trinmål og kompetencer i dansk, matematik og natur og teknik. Materialet kan bruges både i klasseundervisningen (7 lektioner) og som emneuge.

14 UD I EUROPA Lærervejledning Elevens arbejdsbog Spillet ”bundlinien”
Center for Undervisningsmidler Slagelse UD I EUROPA Lærervejledning Baggrundsviden Trinmål Kompetencemål Evalueringsværktøj Elevens arbejdsbog Aktiviteter til 7 lektioner evalueringsskema Spillet ”bundlinien” 7 lektioner Forberedelser inden afrejsen Begrebsafklaring Regioner Samspil mellem ressourcer Naturlige, kapitale og menneskelige ressourcer Hvordan spiller ressourcerne sammen?

15 Center for Undervisningsmidler
Slagelse Dansk Mundtlige dimension Sproget i varierende sammenhænge, opsamling af viden i fælles forum og meningsdannelse i forbindelse med fælles undren Funktionel læsning Eleverne omsætter det læste ord til handling Skriftsproget Eleverne afpasser skriftsprog til formålet med det skrevne Matematik Problembehandling Oplysninger fra hverdagen omsættes til matematik Modellering Eleverne arbejder med egen ide/en model af virkeligheden Ræsonnement Eleverne følger en kæde af argumenter fremsat af andre Kommunikation Eleverne udtrykker sig matematisk omkring nogle forhold Komptencemål i Dansk Matematik Natur/teknik

16 Empiri Indsamling og bearbejdning af oplysninger
Center for Undervisningsmidler Slagelse Natur/teknik Empiri Indsamling og bearbejdning af oplysninger Repræsentation Eleverne præsenterer fundne oplysninger i en form, der er tilpasset formålet Modellering Eleverne skelner mellem model og virkelighed Perspektivering Eleverne arbejder med indre sammenhænge og relationerne mellem den nære og fjerne verden.

17 Vores eget produkt Vi vil gerne …….
Center for Undervisningsmidler Slagelse Vores eget produkt Vi vil gerne ……. Storytelling giver ideen form og liv Drømmen får liv, når der arbejdes med hvor og hvordan Hvilke ressourcer er nødvendige? Hvor findes de ressourcer, der er behov for? Samarbejdslande findes

18 Erfaringerne afprøves i spillet "Bundlinien".
Center for Undervisningsmidler Slagelse Bundlinien Erfaringerne afprøves i spillet "Bundlinien".

19 Vejen til min virksomhed
Center for Undervisningsmidler Slagelse Vejen til min virksomhed Undervisningsforløb om iværksætteri til klasse Hvad vil det sige at være iværksætter? Hvilke karakteristiske kendetegn har iværksættervirksomheder? Fokus på samfundskundskab, læsning og skrivning 6 lektioner. De 6 lektioner skal ikke forstås som 6 skoletimer; men som indholdsmæssige delem-ner. Tidsrammen vil naturligvis være afhængig af hvilke aktiviteter der vælges. Målgruppe klasse It’s my business er et undervisningsmateriale om iværksætteri med særlig fokus på samfundskund-skab, læsning og skrivning. Materialet kan fx indgå i en kombination af fagene dansk, matematik, natur/teknik, historie samt udannelses-, erhvervs- og arbejdsmarkedsorientering. Materialet giver eleverne et indblik i, hvad det vil sige at være iværksætter ud fra nogle karakteristiske kendetegn for iværksættervirksomheder med vægt på følgende emner. • opfylde et behov - kende markedsbehovet og de potentielle konkurrenter • kende kunden og produktet – have ekspertviden om både kunden og produktet • være kreativ og innovativ – tænke i nye baner og se efter nye og anderledes løsninger på de behov, der er blevet identificeret • tro på sig selv – identificere hvad man gerne vil, og hvad man kan og arbejde på at forbedre disse kompetencer

20 Vejen til min virksomhed
Center for Undervisningsmidler Slagelse Vejen til min virksomhed Lærervejledning Sammenfatning af lektionens indhold og mål Lærerens forberedelse og lærervejledning Materialeliste Elevhæfter Plakater Mål og læringsprocesser

21 Vejen til min virksomhed
Center for Undervisningsmidler Slagelse Vejen til min virksomhed 5 lektioner Jeg er iværksætter Jeg kan ændre verden Jeg kender min kunde Jeg ser et behov Tro på dig selv!

22 Kontaktinformation Young Enterprise Ejlskovsgade 3D 5000 Odense C
Center for Undervisningsmidler Slagelse Kontaktinformation Young Enterprise Ejlskovsgade 3D 5000 Odense C Tlf: Mail:


Download ppt "Materialer til innovation og iværksætteri"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google