Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Kognition og uendelighed

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Kognition og uendelighed"— Præsentationens transcript:

1 Kognition og uendelighed
Et tværfagligt undervisningsforløb med matematik, dansk og religion Bjørn Felsager, Brian Olesen Midtsjællands Gymnasium

2 Claus Michelsen (SDU) og Steffen Iversen har for nylig (2005) udviklet en generel ramme for tværfaglig undervisning , der bygger på tværfaglige kompetencer som forbindelsesleddet mellem de to fag: Vandret udbredelse: tværfaglig dimension Lodret strukturering: enkelt faglig dimension Vandret sammenfletning: tværfaglig dimension Vi besluttede os for at bruge kognitive analyser som den generelle tværfaglige kompetence med relevans for alle fag i gymnasiet , ikke mindst i forbindelse med Almen Studieforberedelse (AT) . Den moderne kognitionsforskning blev dermed forbindelsesleddet på tværs af fagene i projektet.

3

4

5 Gruppe 1: Opførte deres eget skuespil – Skovhuggeren og døden .
Gruppe 2: Diskuterede forskellige scenarier herunder Gåden om fodboldene og Sisyfosmyten. Gruppe 3: Opførte Hilberts hotel. Gruppe 4: Drengene diskuterede forskellige aspekter af Rummets form, pigerne diskuterede Narnia som et eksempel på rejsen til den anden verden. Gruppe 5: Brugte spejle som deres gennemgående metafor. Gruppe 6: Diskuterede Harry Potter og en mulig forbindelse til Fibonaccitallene. Fremlæggel- se i 2 mo- duler. Gruppe 1 Gruppe 2 Gruppe 3 Gruppe 4 Gruppe 5 Gruppe 6 Kommen-tarer: Klassen/ Lærerne Generel evaluering: 1 modul

6 Udvalgte uddrag fra fremlæggelserne I
Spejle som en metafor for uendelighed Hilberts Hotel Fodbold som eksempel på en superhandling Calvino – Rummets form: En model for den projektive plan (ved hjælp af Cabri 3D)

7 Udvalgte uddrag fra fremlæggelserne II
Matta sluttede sig til den franske gruppe af surrealister i 1937 før han to år senere flyttede til New York. Hans malerier kan synes abstrakte, men udspringer af teg-ninger med erotiske og voldelige scener. I de to sidepaneler i triptykonet har bil-ledsproget en mekanisk science fiction kvalitet. Men midten domineres af or-ganiske former, der vækker mindelser om kønsorganer. Matta var optaget af at erobre sindets indre verden. Billedet Black Virtue fremmaner et flydende mentalt landskab med en ekstrem kom-bination af seksualitet og vold. Roberto Matta Echaurren, Black Virtue 1943, Tate Collection Som en af de førende abstrakte ekspressionister anses Mark Rothko ( ) for en af de største malere i det tyvende århundrede. Hans malerier er berømte for de intense følelsesmæssige reaktioner de fremkalder hos tilskuerne. Kort før hans død skænkede Rothko ni malerier i stort format til Tate på betingelse af at de altid vil blive vist i deres eget rum, adskilt fra andre kunstneres arbejder. På denne måde opstod et af højdepunkterne i Tates kunstsamling. Disse malerier udgør en del af en større serie kendt som The Seagram Murals … Mark Rothko, Tate Collection (ca. 1960)

8 Dansk stil: Et essay om uendelighed
Vi ved alle godt at man ikke kan se uendeligt, men hvad er så det tætteste man kommer på at se det? Det er forsvindingspunktet. Illustrationen ovenover viser at hvis man stod i midten af punkt P og D og så ud mod horisont linjen, ville man aldrig se hvor horisonten sluttede. Man ville bare se hvor den forsvandt. Udover det viser illustrationen også hvordan et væsen kan foretage en uendelig rejse. De to streger med de sorte prikker på symboliserer en dreng og en pige. Drengen går lidt hurtigere end pigen, og hunden (prikkerne) løber mellem de to med ti kilometer i timen. Afstanden mellem prikkerne ser ud til at blive mindre og mindre, og dermed til sidst ende i punktet nul. Men dette er kun øjets observation. Nå man forstørrer billedet er der hele tiden et stykke endnu til nulpunktet. Som man når længere og længere er det bare det samme og det samme. Når man så formindsker billedet er det ikke til at se hvor langt man er nået. Dette sker fordi uanset hvor lille en længde er, vil der altid være halvdelen tilbage af længden, som man igen må halvere.


Download ppt "Kognition og uendelighed"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google