Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Støj påvirker Hørelse Sprogindlæring Helbred Intellekt Trivsel

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Støj påvirker Hørelse Sprogindlæring Helbred Intellekt Trivsel"— Præsentationens transcript:

1

2 Støj påvirker Hørelse Sprogindlæring Helbred Intellekt Trivsel
Sprogudvikling Stemme Støj kan skade hørelsen, bliver værre jo flere personer pr. m2, nedsætter børns sprogindlæring og sprogudvikling, nedsætter børns mulighed for at forstå sprog, trætter fysisk og psykisk, nedsætter udtalekvaliteten, kan være skyld i udviklingen af sygdomme som tinnitus, er et sundhedsmæssigt problem (f.eks. søvnuregelmæssigheder), kan belaste stemmen, kan påvirke indlæringen, kan påvirke børns adfærd. En del børn udvikler stemmeproblemer, får hæse stemmer og noduli. Der er ikke et klart svar på, hvorfor dette problem opstår, men en grund er sandsynligvis, at mange børn råber højt for at blive hørt, for at få et svar eller for at overdøve andre. Har voksne omkring børnene ligeledes høj stemmeføring er en dårlig spiral begyndt. Børns indlæringsevne forringes i støjfyldte omgivelser. Skal der løses sværere opgaver, bliver resultaterne dårligere i støj. Det er sværere at analysere en mening eller et sprogligt indhold i støj. Børn i støj viser dårligere skelneevne på de mindste sproglige enheder. F.eks. pil versus bil.

3 Støj kan ikke lukkes ude
Støj avler støj Der må gøres noget NU

4 Støj defineres ofte som: Uønsket og forstyrrende lyd
Arbejdstilsynets definition: Støj er al lyd, der skader, irriterer eller forstyrrer Tvetydig definition af støj Definitionen af støj er ikke entydig og afhænger helt af lydens styrke og de aktiviteter, der er knyttet til dens opståen. Hvad det er støj for nogle, er det ikke nødvendigvis for andre. Høreskadende støj Støj er høreskadende, når støjbelastningen er på over 80 dB(A). Det er den belastning, de fleste voksne ører kan tåle 8 timer om dagen gennem et helt arbejdsliv uden at tage skade. Støjbelastninger over 80 dB(A) kan give blivende hørenedsættelse, og selv uden et egentlig høretab kan støj nedsætte hørelsens kvalitet betydeligt. Høreskadende støj findes især i industrien og byggeriet.

5 Generende støj Støj kan genere og forstyrre uden at være høreskadende
Generende støj Støj kan genere og forstyrre uden at være høreskadende. Generende støj i arbejdsmiljøet stammer typisk fra menneskelig aktivitet, f.eks. fra mennesker der taler i baggrunden eller fra ringende telefoner og edb-udstyr. Det er karakteristisk, at oplevelsen af hvor meget støj generer, afhænger af det arbejde, man er i gang med og den sammenhæng man indgår i - og mindre af selve lydniveauet. Måleenhed for støj Lyd (og støj) måles i enheden decibel (dB) og med en vægtning i forhold til menneskets hørelse som dB(A).

6 Lyde udefra Trafik Forbipasserende Vejarbejde, håndværkere Idéer:
Benyt lokaler uden vinduer ud til gade Støjreducerende vinduer Akustikdøre Efterisoler vægge Generelt kan støj udefra være vanskelig at reducere, og det kan være temmelig bekosteligt. Benyt lokaler (til at arbejde i/ koncentration) uden vinduer ud til gade. Støjreducerende vinduer: ekstra tykt glas. Sørg for at tætne rundt om vinduer. Akustikdøre: tunge og massive lyddøre lydisolerer bedre. Alternativt kan der tætnes med gummilister i dørfalsen og ved dørtrinet. Skydedøre er en dårlig løsning, da lyden nemt trænger gennem det mellemrum af luft, som er nødvendigt for, at døren kan skubbes op og i. Tænk i lydisolering, hvis der alligevel skal bygges nye skillevægge. Med isolering i væggene opnås langt mindre støj mellem rummene. Hvis der er flere etager, kan der bruges et lydisolerende loft. Man kan også vælge at lægge et nyt gulv, hvis det ikke er muligt at lydisolere loftet. Gulvet kan være af tæppe, træ eller laminat med et lag af tykke mineraluldsplader under.

7 Baggrundsstøj Elektriske apparater Musik
Møbler (borde, stole, skabe, døre) Service, bestik (plastic) Legetøj, legetøjskasser Spil (f.eks. terninger) Stemmer… Elektriske apparater: lysstofrør, køleskab, fryser, computer, ventilation, kaffemaskine, blæser fra f.eks. computere.

8 Akustik Lokalets størrelse Tomme/fyldte lokaler Hårde/bløde flader
God akustik er en forudsætning for et godt lydmiljø Dårlig akustik i et rum kan betyde, at det runger, støjniveauet er højt, og det er vanskeligt at forstå, hvad andre siger. Det kan være et stort problem i børneinstitutioner. God taleforståelighed gør det nemmere at kommunikere, hvilket medfører, at man taler med lavere stemmeføring. Akustikken i et rum er bestemt af, hvor meget fladerne i rummet opsuger lyden, og hvilke møbler og genstande der findes til at sprede lyden. Den lyd der ikke opsuges, reflekteres tilbage i rummet. Et rums akustik måles bl.a. ved efterklangstiden, som er et udtryk for, hvor lang tid det tager lyden at klinge ud.

9 Idéer til fysisk støjnedsættelse
Service, voksdug/ dækkeservietter Filtdupper Plast- eller naturkurve til legetøj Liggeunderlag/ musemåtter til spil Skumgummi/ tætningslister i dørkarme Loft- og gulvbelægning, vægbeklædning Vinduer, gardiner Rumdelere, opslagstavler Møbler, tæpper, tekstiler Belysning Gummimåtte under hårde hvidevarer De hårde overflader er af stor betydning og skal derfor gøres blødere. Polstrede møbler, gardiner, tæpper, dyner og alt andet med en blød overflade suger lyd. På hårde borde: service: blødere (plasticbestik er ofte hårdt), voksdug: kraftig, dækkeservietter af plast eller stof. Filtdupper eller lign.: under de møbler, som ofte flyttes. Plast- eller naturkurve til legetøj: man kan også vælge at beklæde de hårde kurve med blødt indlæg. Musemåtter/ liggeunderlag skåret ud i passende størrelse til f.eks. terningespil som er støjende. Loft, gulv og vægge: et akustikloft (perforerede gipsplader eller hårde sammenpressede mineraluldsplader) dæmper lyden betragteligt. Rumdelere, opslagstavler: opslagstavler af blødt træfiber suger lyden til sig. Tavlen kan beklædes med stof. Møbler, tæpper, tekstiler: hænger man tæpper eller tekstiler på væggene, vil man kunne høre en effekt på lyden. Belysning: vær opmærksom på, om belysningen larmer. Hårde hvidevarer: stil opvaskemaskinen, køleskabet og vaskemaskinen på en gummimåtte eller maskinsko, der dæmper maskinernes svingninger. Til forbedring af akustik: tilføj møbler til rummet, opslagstavler, gardiner, blød gulvbelægning etc.

10 Idéer til daglig pædagogik
Adskil stille og støjgivende aktiviteter Arbejd/ leg i mindre grupper Skab ro til leg og fordybelse Tænk på samtalekultur vs. råbekultur Indret huset med opdeling af rum Beslut hvilke rum, der skal benyttes til forskellige aktiviteter: stillerum, legerum etc. Lav skilte til rum samt til angivelse af for højt lydniveau Planlæg og udfør en pædagogik, der adskiller stille og støjende aktiviteter. Hav en omgang alle imellem, der forhindrer samtale/ samvær i at blive til støj/ larm, arbejd i mindre grupper. Indret huset med mulighed for leg og aktiviteter med forskellige lydniveauer. Skab mulighed for at lege ”larmelege”, fangelege, men også stille aktiviteter, som kræver ro. Benyt skilte til at adskille stillerum, legerum etc. Hold et skilt op; rødt, gult, grønt ”lys” markerer støjniveauet.

11 Idéer til daglig pædagogik
Aftal hvor musik må spilles, at de voksne styrer volumen. Brug også musik til afslapning Skab ro ved spisesituationer Skemalæg ture ud af huset Fastsæt taleregler ved samling: tale én ad gangen Arranger lytteaktiviteter: historier, lydlege Forklar børnene om støj: støjkasser, støjøre Placer lydgivere strategisk Benyt stille musik til afslapning. Spisesituationer: lær børnene, at der skal være fuldstændig ro, inden der spises, at der ikke må råbes fra bord til bord. Ture ud af huset: giver ro til de børn, der bliver tilbage. Samling: lav system så der tales én ad gangen. F.eks. en bamse, der sendes fra taler til taler: Man må kun tale, når man har bamsen. Lytteaktiviteter: lydlotto, kimsleg med lyde, dokumentere med lyd (evt. diktafon), lyt til oplæsning, historier uden manuskript, historier på cd. Forklar børnene om støj på et forståeligt niveau: hvad sker der med os i støj, hvad med ørerne, hvorfor høje lyde i ét rum og ikke i et andet. Placer (elektroniske) lydgivere, så de ikke forstyrrer aktiviteter, der kræver ro. Radio, cd-afspiller, computer: hvor og hvordan bruges disse?

12 Hvad opnås ved at nedsætte støjniveau
Forbedret lyttemiljø Bedre forudsætninger for sprogudvikling Øget trivsel Støjskader undgås Sproglige rollemodeller kan høres: bedre forudsætninger for udvikling og læring, øget koncentration. Forudsætninger for sprogudvikling: udtale, sproglyde høres og skelnes, sprogets grammatik høres og tilegnes, sprogforståelse, mulighed for at spørge, så ordforråd udvides og viden tilegnes, lettere at gennemføre sproglige aktiviteter, mulighed for at bearbejde oplevelser og indtryk sprogligt. Øget trivsel, psykiske reaktioner på støj forebygges. Kan forebygge funktionel hæshed.

13 Litteraturliste: Hæfter, magasiner, pjecer, artikler: Børn og støj som EU projekt, Louise Bistrup og Lis Marie Keiding, Statens Institut for Folkesundhed 2009 Larm og sprog i børnehaven, Niels Christophersen, PPR Middelfart 2009 Miljø og sundhed, formidlingsblad nr. 19, september 2002. Phorum, oktober 2010. Samvirke, november 2010. Støj i dagtilbud til børn, Sundhedsstyrrelsen 2009 Internetsider:


Download ppt "Støj påvirker Hørelse Sprogindlæring Helbred Intellekt Trivsel"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google