Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Kan åbne kulturelle arrangementer gøres tilgængelige for alle? - Og i så fald hvordan…

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Kan åbne kulturelle arrangementer gøres tilgængelige for alle? - Og i så fald hvordan…"— Præsentationens transcript:

1 Kan åbne kulturelle arrangementer gøres tilgængelige for alle? - Og i så fald hvordan…

2 Indhold i oplægget • Præsentation af arbejdsområdet • Udfordringer ved at tænke tilgængelighed ind i åbne kulturelle arrangementer • Eksempel 1; den svære: Store Vand-legedag • Eksempel 2; den lette: Købe Bytte Sælge Dag • Erfaringer fra de to eksempler i forhold til at bruge guiden – hvad husker vi fremover…

3 Anne-Marie Fledelius, Kultur og Service Mainstreaming af handicapområdet Maj 2009 3 Præsentation af arbejdsområdet  Børnekulturkonsulent ansat i Kulturforvaltning (Kultur og Service)  Arrangerer kulturevents for hele familien men på børnenes præmisser  Næsten altid åbne arrangementer uden forudgående tilmelding  Nogle gange bundet til en fast lokalitet  Nogle gange bundet til en fastlagt aktivitet  Ofte gratis arrangementer

4 Anne-Marie Fledelius, Kultur og Service Mainstreaming af handicapområdet Maj 2009 4 Udfordringer ved at tænke tilgængelighed ind i åbne kulturelle arrangementer  Uden tilmelding ved du ikke hvem der kommer, og hvilke særlige behov de kan have  Der er ingen styring på hvor mange der kommer, og derved svært at sikre tilstrækkelige parkeringsforhold, toiletforhold etc.  Ved gratis arrangementer er det svært at finde hul i budgettet til tolkebistand, PA-anlæg, teleslynger etc.  Ved udendørsarrangementer er der mange faktorer man ikke er herre over – pollen i luften, glat eller blødt underlag pga. dårligt vejr osv.

5 Anne-Marie Fledelius, Kultur og Service Mainstreaming af handicapområdet Maj 2009 5 Eksempel 1; den svære: Store Vand-legedag  Formålet med dagen var: At åbne børnefamiliernes øjne for et glemt rekreativt områdes muligheder, samt at sætte fokus på de mange muligheder for leg og bevægelse vand giver.  Både lokalitet og aktiviteternes type var derfor fastlåst på forhånd - og ingen af delene var i deres udgangs- punkt særligt tilgængelige for alle.  Hele arrangementet foregik udenfor og der deltog et par tusind mennesker – primært børnefamilier.

6 Anne-Marie Fledelius, Kultur og Service Mainstreaming af handicapområdet Maj 2009 6 Udfordringer og løsninger ved Store Vand-legedag  Ingen tilmelding = ingen anelse om der er deltagere med særlige behov. Løsning: Skriv på PR-materialet en kontaktadresse og en opfordring til at henvende sig på forhånd hvis man har særlige behov.  Ringe parkeringsforhold = Kun en meget lille grus-parkeringsplads uden handicapbåse. Løsning: Reserver en del af parkeringen til handicappede og opstil selv skilte – og læg køreplader ud fra det område. Samt aftal indsættelse af ekstrabusser med det lokale trafikselskab.  Umoderne toiletforhold = Kun en gammel bygning med omklædningsrum og ingen handicaptoiletter og dårlige adgangsbetingelser. Løsning: Lej skurvogn med handicaptoilet.  Aktiviteter domineret af fysisk udfoldelse = Børn med synshandicap, kognitive eller fysiske handicap kan have svært ved at deltage. Løsning: accepter at alle ikke kan deltage i alt – men sørg for at supplere programmet med nogle aktiviteter der ikke er fysisk krævende.  Ringe femkommelighed i aktivitetsområdet for gangbesværede og kørestolsbrugere. Løsning: Lav en sti af køreplader igennem området – især hen til de aktiviteter der ikke kræver voldsom fysisk udfoldelse. Samt sørg for gode ”holdepladser” med god udsigt til de vilde aktiviteter det kan være sjovt at se på. Sørg for der er bænke til hjælpere og familie.  Græspollen, birkepollen osv. i luften umuliggør deltagelse for allergikere… Løsning: Husk at tænke disse ting ind når datoen vælges!

7 Anne-Marie Fledelius, Kultur og Service Mainstreaming af handicapområdet Maj 2009 7 Eksempel 2; den lette: Købe Bytte Sælge Dag  Formålet med dagen var: At lave rammer for et marked hvor børn kan sælge deres brugte legetøj til andre børn (eller voksne på udkig efter billige gaver)  Tidligere år har arrangementet været afholdt i et gammelt pakhus, men med etableringen af et nyt moderne borgerhus var der mulighed for nye rammer.  Alle mødelokaler og sale i huset (3 etager) var i brug, og der var 80 boder og et estimeret besøgstal på 500 mennesker. Det gamle Pakhus kunne rumme nogenlunde det samme.

8 Anne-Marie Fledelius, Kultur og Service Mainstreaming af handicapområdet Maj 2009 8 Fordele og ulemper ved at flytte Købe Bytte Sælge Dag  Det gamle Pakhus arrangementet tidligere blev holdt i var enormt hyggeligt – men der var ingen mulighed for at komme rundt i kørestol og ingen elevator til første sal.  Det nye Borgerhus er lidt mere ”sterilt” og knapt så stemningsfuldt – til gengæld er det lettere at komme rundt og der er elevator.  Det gamle Pakhus ligger hyggeligt i midtbyen og lige ved gågaderne – men det er umuligt at parkere lige ved døren og der er ingen busstop tæt ved.  Det nye Borgerhus ligger lidt mere afsides – men der er gode parkeringsforhold og bybus- stoppesteder lige ved Folks reaktion på flytningen varierede. Enkelte roste med det samme, at der nu var bedre plads og adgangs- forhold, andre savnede den hyggelige intime stemning fra det gamle pakhus. Men alle forstod og bifaldt flytningen, når det blev forklaret, at den var sket for at sikre adgangsmuligheder for alle. Næste års Købe Bytte Sælge Dag vil også blive afholdt i det nye Borgerhus.

9 Anne-Marie Fledelius, Kultur og Service Mainstreaming af handicapområdet Maj 2009 9 Erfaringer fra de to eksempler i forhold til at bruge guiden - hvad husker vi fremover…  Det er ikke muligt at sikre fuldkommen lige tilgængelighed for alle ved alle åbne offentlige kulturelle arrangementer. Men det er muligt at sikre bedre tilgængelighed til det meste samt at sørge for der er nogle tilbud med 100 % tilgængelighed for alle!  Følgende 7 små foranstaltninger kan gøre en stor forskel:  Tænk over lokaliteten – findes der en alternativ lokalitet med bedre adgangsforhold?  Hvis det er udendørs: Tænk over datoen – er det i pollen højsæsonen?  Hvis det er uden tilmelding, så opfordr i PR materialer / på billetter til at folk med særlige behov kan henvende sig i god tid inden arrangementet  Hvis ikke der er handicapparkering tæt på – så undersøg muligheden for selv at etablere en midlertidig  Hvis området er svært tilgængeligt – så overvej at anlægge stier af køreplader igennem området  Hvis alle aktiviteter kræver stor fysisk udfoldelse – så suppler op med et par stykker der ikke gør  Hvis der er ringe toiletforhold – så lej ekstra toiletskurvogne, de findes også som handicaptoiletter.


Download ppt "Kan åbne kulturelle arrangementer gøres tilgængelige for alle? - Og i så fald hvordan…"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google