Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Whiskysmagning Velkommen til BPFs whiskysmagning 3. okt. 2011 Vi skal smage 5 rigtig gode whiskyer og desuden en sjette: ugens bedste tilbud. Vi lægger.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Whiskysmagning Velkommen til BPFs whiskysmagning 3. okt. 2011 Vi skal smage 5 rigtig gode whiskyer og desuden en sjette: ugens bedste tilbud. Vi lægger."— Præsentationens transcript:

1 Whiskysmagning Velkommen til BPFs whiskysmagning 3. okt Vi skal smage 5 rigtig gode whiskyer og desuden en sjette: ugens bedste tilbud. Vi lægger ud med en japansk whisky: Hibiki fra Suntory. Den er præmieret med World Whiskies Award 2011

2 Whiskysmagning Jeg fortæller lidt om de enkelte whiskyer og lidt om hvordan man fremstiller whisky. Der er flutes så længe lager haves! Det er ikke aftensmad, men er beregnet til at rense munden og til at man ikke drikker på helt fastende hjerte. Professionelle smagere spytter ud efter hver smagning, men heldigvis er vi jo ikke professionelle!

3 Whiskysmagning Den første whisky er japansk – hvorfor nu det? Den er fra Suntory, blended og 21 år gammel.

4 Whiskysmagning Yamazaki Hakushu

5 Whiskysmagning The Symphony of Japanese Whisky!
The legendary Hibiki represents true harmony. The enigma of perfection, the paragon of the art of whisky and the art of Japan's artisans. Hibiki, meaning resonance (ekko) in Japanese, speaks to the soul and emotions of the most discerning whisky lover. Hibiki resonates from nature, and all the subtleties found from the twenty four seasons of the old Japanese lunar calendar. Numerous types of pure single malt whiskies ageing in various types of casks, including Mizunara, a very rare Japanese oak, all combine to create a full orchestra of flavors and aromas. Seductive, blossoming and enigmatic, Hibiki celebrates the unrivaled art of blending, fine craftsmanship, and sense of luxury of the House. Bearing the seal of the House of Suntory, this majestic blend is its rightful paragon. De sætter vist ikke deres lys under en skæppe (They don’t hide their light under a bushel)

6 Den 21 årige Hibiki Blended: Yamazaki + Hakushu + ?
Whiskysmagning Den 21 årige Hibiki Blended: Yamazaki + Hakushu + ?

7 Whiskyfremstilling Whisky fremstilles af fermenteret byg, rug, hvede eller majs, der destilleres. Maltwhisky er lavet af byg og har en udpræget røgsmag, da bygmalten røges over tørv inden brygningen. Whisky er øl, der destilleres. Det er kun 30-40% af destillatet, der bruges til whisky. Det første hældes bort, da det indeholder "fusel" og forskellige andre ubehagelige organiske forbindelser. Det sidste har for lav alkoholprocent til whisky. Whiskyen opbevares på fade "casks" af egetræ. Ud over de traditionelle aftapninger ”egen whisky på egne flasker”, kaldet single malt blandes forskellige aftapninger og sælges som blended whisky. En whisky skal være på mindst 40% og mindst tre år gammel. Når den kommer fra fadet er den på 50-60% Cask strength og fortyndes normalt til 40%-46%. Under lagringen trænger væske - herunder alkohol - ud gennem porerne i træfadene. Denne del som udgør op til 1½-2½% årligt betegnet som angel's share (englenes andel)

8 Whiskyfremstilling Der er 8 trin processen med fremstilling af Whisky
1 Maltning - Malting 2 Tørring / tørvning - Drying 3 Valsning - Rolling 4 Mæskning - Mashing 5 Gæring - Fermentation 6 Destillation - Destilling 7 Lagring - Maturation Aftapning på flasker – Bottling Drinking !

9 Maltningen er en spiring af kornet. Undervejs vendes det spirende korn
Whiskyfremstilling Maltningen er en spiring af kornet. Undervejs vendes det spirende korn

10 Whiskyfremstilling Ved mæskningen hældes vand over kornet af 2, 3 eller 4 gange, mens temperaturen langsomt øges til ca. 60 grader. Mæskningen sker i store Mash Tuns

11 Destillationen sker i store kobberkedler
Whiskyfremstilling Destillationen sker i store kobberkedler

12 Whiskyfremstilling Den nye spiritus løber typisk gennem aflåste, "Spirit Safes" hvor den ansvarlige "Still man" kan tage prøver og dreje et håndtag for at vælge om spiritussen løber i en lagertank eller tilbage til ny destillation

13 Whiskyfremstilling Der er rigtig mange faktorer som alle påvirker den færdige whisky's smag og kvalitet. Disse faktorer er: vandkvalitet kornsort peating level den anvendte gær de anvendte mash tuns (rustfrit stål, sibirisk fyr eller lærketræ) størrelse og facon af de anvendte stills destillationsprocessen, herunder størrelsen af "middle cut"-et lagringen, herunder lagringens længde, fadtype, type af warehouse Der er i dag generel enighed om, at lagringen er den faktor der har størst betydning. Lagringen menes, at stå for mellem 40 og 75 procent af den samlede smag og duft i den færdige whisky. Næsten alle destillerier fortynder den nye spiritus med vand for at komme ned på en alkoholstyrke mellem 57 og 70 procent. De fleste ønsker en styrke i området procent. Spiritussen tager bedre imod smagsnuancer fra fadet, når alkoholstyrken ikke er for høj. I forbindelse med aftapning på flasker sker yderligere en opblanding med vand ned til 40 – 46 % Farve (colour), aroma (nose), smag (palate/taste), eftersmag (finish) osv. vender vi tilbage til

14 Whiskysmagning Whisky nr 2 er en:
Clynelish Double Matured Distillers Edition %, handpicked by the Master destiller, limited edition. Double gold winner: San Francisco World Spirits Competition 2009

15 Whiskysmagning Clynelish kommer fra det tidligere Brora destilleri 2 destillerier, der blev til 1 Det er en Highland whisky fra det nordvestlige Highland Den var damernes favorit

16 Whiskydistrikter i Skotland
Whiskysmagning Whiskydistrikter i Skotland Oarkney Islands Highland Park Brora / Clynelish Glenmorangie Islay Ardbeg

17 Whiskysmagning

18 Whiskysmagning Smagsnoter til Clynelish: Nose Apples, sherry and an elegant perfume of cherries. Palate/taste Velvet flavors of high quality sherry heavily blankets the palate like how a snowstorm envelopes a sleeping city at night. Sweet, very rich cherries and blackberries coat the palate before a slight drying transition to brandy and a little corona cigar smoke. A slice of dark, rich fruitcake in a tumbler. Hmm, if there was ever a winter/Christmas dram, this is it. Finish (undiluted) Malt and spice adorn a sherried taste with a touch of smoke.

19 Whiskysmagning Whisky nr 3 er en: Yamazaki 46% 18 år Single Malt
Gold medal winner 2010 in the magazine Drinks International and Silver medal winner (The Malt Maniacs! Awards 2009)

20 Whiskysmagning Smagsnoter: Nose:
Rich and slightly sweet though with a balanced oakiness. Walk in the woods: apple and violet, an old log cabin in the summer heat. Palate: Though lighter than the nose suggests this has class. Leafy, almost mossy. Pine woods, violet again and a dusty rooty quality but sufficient sweetness to add depth and complexity. Finish: Good length. Pomegranate (granatæble). Comment: This is a real jump in quality and shows great finesse.

21 Smag, duft, eftersmag, smagsnoter
Whiskysmagning Smag, duft, eftersmag, smagsnoter

22 World Whiskies Award 2011 – Best Island Single Malt 21 years or more
Whiskysmagning Whisky nr 4 er en: Highland Park 48,1 % 25 år World Whiskies Award  2011 – Best Island Single Malt 21 years or more

23 Whiskysmagning Smagsnoter: Nose: Damp leaves and spices. Palate: Medium to heavy bodied, chewy toffee, spice, wood smoke and marzipan. Finish: Long! Woodsmoke and malty. It’s a dream. I really, really, really liked this single malt. So much so that I knew I would be buying a bottle in spite of its high price. We also tried the Highland Park with some dark chocolate that was 90% cocoa. It worked oh so well! Hvad drikker man til Haggis ?

24 Whiskysmagning Whisky nr 5 er en: Ardbeg Uigeadail 54,2% Single Malt
Has won: Best Whisky in the world Uigeadail er en blanding af Ardbeg whiskies fra bourbon og sherryfade. Det giver en let sødlig og blød, men røget smag. Aftappet i fadstyrke 54,2%. Navnet stammer fra den lille sø, hvor destilleriet henter sit vand.

25 Whiskysmagning Smagsnoter: Appearance/colour: Deep gold. Nose: Rich. Smoke with sweet sherry flavours. Taste: Full bodied with balanced smoke. Sherry, coconut and dry fruits. Finish: Long with great mix of sweet smoke and dry fruits.

26 Whisky nr 6 er en: Glenmorangie 40 % 10 år, Highland
Whiskysmagning Whisky nr 6 er en: Glenmorangie 40 % 10 år, Highland

27 Whiskysmagning Smagsnoter: Glenmorangie 40 % 10 år, Highland Farve: Let gylden Duft: Vanilje, frugt, lidt citrus Smag: Både sød og saltet med et frugtagtigt tema Eftersmag: Let og frisk, men forholdsvis kort

28 Det var alt for denne gang!
Whiskysmagning Det var alt for denne gang! Besøg gerne MWL, Mørdrup Whisky Laug, og læs om vores smagninger, Skotlandstur, skotske broer, vores slagsang og Skål på gællisk:

29 Whiskylitteratur Andersen, Linde, 50 whiskyer du skal smage før du dør Blak, Freddy, Whiskysnak med Freddy Blak Jackson, Michael, Den store bog om whisky Jackson, Michael, Maltwhisky, 5. udgave Jackson, Michael, Politikens bog om whisky Thomas, Lars, Whiskybogen Wishart, David, Gyldendals Single Malt Whiskyguide Murray, Jim, Lademanns whiskybog - Guide Til Whisky Fra Hele Verden Ronde, Ingvar, Malt Whisky Yearbook Jackson, Michael, The Definitive World Guide to Whisky Jefford, Andrew, Peat Smoke and Spirit: A Portrait of Islay and... Buxton, Ian, 101 Whiskies to Try Before You Die Broom, Dave, The World Atlas of Whisky: More Than Wilson, Neil, Whisky in Your Pocket Roscrow, Domininic, World's Best Whiskies: 750 Unmissable ... Jackson, Michael, Le Grand Livre du Whisky Lerner, Daniel, Single Malt et Whisky écossais: Découvrir et savourer plus de 200 marques More books: Look at: Saxo.com, Amazon.co.uk and a lot af other sites

30 Whiskykage Letlavet og herlig frugtkage med whisky                                                                              Ingredienser:   5 dl mel                                                                   4 æg æg                                                                     2 dl tørret frugt                1 tsk salt                                            1 dl farin                     1½ dl nødder                                                                2 l whisky      Fremgangsmåde:   1.Find en mellemstor skål   2.Smag på whiskyen for at forsikre dig om, at den er god. Hæld den gerne i et decilitermål og drik   3.Gentag punkt 2  4.Tænd for elpiskeren   5.Pisk 1 dl smør og 1 tsk sukker sammen  6.Tjek at whiskyen stadig er ok ved at drikke en deciliter   7.Schluk elpiskeren  8 . Pluk to høns og schmid disse i skåhlen sammen med den frørrede tugt . Suk...  9.Thhænd f..for elpizzkeren igen   10. Hvis den frørrede tugt sætter sig fast i schkålen, så grav den fri   11. Smag derefer på whiskyen for at være sikker på, at den schtadig er fffin   12...Ssså ..schkal du bruhhhhe 2 ss schalt, eller sssåådan nåed…  13. Det er forrestenikke så intes.. intras.. vichktigt  14. Tzjeck wiskyen … hik  15. Hak nødder. Og så llidt zåhkker, eller hva faen der er i nnnærhedn  16. Schmør ovnen   17.Vrid kageformen 220 grader. Glem ikke at *hup* schlukke elpizzzzzkeren - puhhh   18.  Schmid schkålen ud af vinduet og tjek whiskyen igen      Gå ihhh  zæng. Hvem faen ka' alligehhveller li' frugtkahhge …...


Download ppt "Whiskysmagning Velkommen til BPFs whiskysmagning 3. okt. 2011 Vi skal smage 5 rigtig gode whiskyer og desuden en sjette: ugens bedste tilbud. Vi lægger."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google