Download præsentationen
Præsentation er lastning. Vent venligst
Offentliggjort afEdvard Olesen Redigeret for ca. et år siden
2
Hvordan laver vi planter med mere og bedre fibre og protein
Hvordan laver vi planter med mere og bedre fibre og protein? Bioteknologi – Levnedsmiddelsvidenskab
4
Stivelse Er hovedbestandsdelen i vores almindeligste afgrøder
Udgør 75% af vores energi indtag i diæten Har en global produktion på 70 million tons Produceres i Danmark fra kartofler: tons per år PlaCe
5
Stivelse Fødevarer gel kontrol viskositet kontrol tekstur kontrol bulk
energi Materialer pap, papir isolering filter film lim Mediko kontrolleret release PlaCe
6
Stivelse i fødevarer PlaCe
7
Stivelse –Det sorte får
Atkin, akrylamid… PlaCe
8
Stivelse som hurtig kulhydrat Nedbrydbarhed stivelse > almindelige fibre
Kemisk simpelt (glukose) Amylolytiske enzymer tilstede Processer øger ofte fordøjeligheden
9
Men findes det en langsom, sund, lav glycaemisk stivelse?
Resistent stivelse (RS) PlaCe
10
Resistent stivelse er prebiotiskt
Generelt: Fibre: Stimulerer tyktarmens peristaltik Høj viskositet Kolesterol absorberes Prebiotiske fedtsyrer produceres Resistent stivelse (RS): Kolesterol mindskes Prebiotiske fedtsyrer produceres
11
Stivelse og RS i stivelses indeholdende vegetabilier
Kartoffel knold Vand 75 % Stivelse 20 % Fibre 3 % Protein 1 % Fedt 1 % Mineraler 1 % Byg kerne Stivelse 60 % Fibre 15 % Protein 10 % Fedt 3 % Mineraler 2 % Vand 10 % 20% af tørrevægten kan være RS PlaCe
12
Stivelse er MEGET proces følsomt
Mange forskellige resistente strukturer dannes i fødevareprocessen inkluderet krystalliske strukturer og komplexer med f eks fedt PlaCe
13
Stivelses gelatinisering gel dannelse og retrogradering
RS PlaCe
15
Stivelsesfilm beskytter mod ilt men ikke mod vand…
H2O Tør Våd Normal Transgenic GWD Normal Transgenic GWD PlaCe
16
struktur – funktion - applikation
Amylose Krystallinske strukturer Hårde geler Lav GI fødevarer vandresistente film Fosfat grupper Funktionelle grupper Høj opløselighed og viskositet Fryse-tø stabilitet Kalcium, jern fortificering PlaCe
18
Forudsætningerne er klare
Enzymerne der danner stivelse er kendte Generering af vigtige molekylære strukturer Nedregulering (RNAi) af distinkte enzymer forandrer stivelsen specifikt PlaCe
20
Konklusioner Stivelse er meget proces følsomt. Opvarmning gelatiniserer stivelsen og gør den let tilgængelig. Højamylose stivelse retrograderer til RS og kan bruges til vandresistente materialer. Stivelsesbiosyntesen er tilstrækkeligt kendt for at kunne generere funktionaliseret stivelse direkte i planten. Amylose og fosfat er vigtige strukturer. PlaCe
22
Samarbejde og support PlaCe Collaboration: Support by:
Søren Balling Engelsen, DK Michael Hansen, DK Alexander Schulz, DK Kirsten Jørgensen, DK Bente Wischmann, DK Anders Viksø-Nielsen, DK Birte Svensson, DK Anders Sjöland, SE Per Kristiansson, SE Roger Andersson, SE Christer Jansson, SE James Sanderson, UK Athene M. Donald, UK Alison Smith, UK Steven Smith, UK Krystyna Dyrek, PL James Lloyd, SA Jens Kossman, SA Alistair Fernie, GE Vladimir Yuryev, RU Jean-Luc Putaux, FR Christian Riekel, FR All the industrial and academic Øresund Starch Profiling (ØSP) participants KMC International Starch Institute Novozymes Danisco Lyckeby Stärkelsen Novozymes Svalöf/Weibull AB Support by: The Danish National Research Foundation (PlaCe) The national STVF frame programme Exploring the Biosynthetic Potential of Potato The Danish Biotechnology Programme The Danish Directorate for Development (Centre for Development of Improved Food Starches) The Commitee for Research and Development of the Öresund Region (Öforsk) Lyckeby Stärkelsen NKJ FTP Kartoffelafgiftsfonden PlaCe
Lignende præsentationer
© 2024 SlidePlayer.dk Inc.
All rights reserved.