Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Et Virksomhedskøb - Hva’ Så?

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Et Virksomhedskøb - Hva’ Så?"— Præsentationens transcript:

1 Et Virksomhedskøb - Hva’ Så?
John Hesselholt, 47 år –Direktør og medejer af Frovin vinduer og døre Lederegenskaber – Virksomhedskøb De sidste 15 år havde jeg opnået at blive Udlandschef i BRFKredit – portefølje på 2,2 mia. samt Direktør for Rasmussen og Schiøtz i Tyskland (Projektudvikling) Var jeg tilfreds ?

2 Et Virksomhedskøb - Hva’ Så?
Jeg havde haft for mange chefer der : Var konfliktsky. Der ikke gad sætte sig ind i problemstillingen. Sprang over hvor gærdet var lavest. Opgav så snart det gjorde lidt ondt. Faglig inkompetence.

3 Et Virksomhedskøb - Hva’ Så?
Så som 35 årig ville jeg være selvstændig. Det skulle være en virksomhed i krise og helst en produktionsvirksomhed = hårdt arbejde. Hvilken branche –var ligegyldig Så som 35 årig blev jeg Direktør og medejer af Frovin Vinduer & Døre A/S

4 FROVIN VINDUER OG DØRE A/S

5 Snedkerværksted til vinduesfabrik på 12 år
m2 m2 m2 m2 m2 Fra 350 m2 til ca m2

6 Historie En virksomhed med 65 mand
Med en omsætning på kun ca. 25 mill. En underskudsvirksomhed Ingen egenkapital

7 Historie I perioden 1991 til 1998 blev der ikke investeret i udvidelser eller i produktionen. Virksomheden stod i stampe. Ordet innovation kendte man ikke. I 1998 købte John Hesselholt Frovin vinduer og døre A/S sammen med Søren Kruhøffer ( Hvorfor også Søren?)

8 Hvorfor købe en virksomhed der var på vej mod lukning efter 25 år?
Interessante produkter Store produktionsfaciliteter Et godt navn Der var muligheder i virksomheden med over 25 års erfaring Jeg kan noget de andre ikke kan.

9 Frovin Vinduer og Døre A/S Kendetegnet ved:
Kvalitetsprodukter Specialprodukter Konstruktionsmæssigt i top Gammelt håndværk med ny teknologi.

10 Samme fodfejl som andre
Kom i jakkesæt i en produktionsvirksomhed = Ingen respekt – går på gangene fremfor mellem maskinerne. Hvem bestemmer Tillidsmand/Chef Blev der ryddet op i medarbejderstaben? Hvad ændrede vi – lavede et mødelokale Lavede statistikker/skemaer –Konsulenter 1,6 mill. Fælles for dette = ingen effekt

11 Samme fodfejl som andre.
Hvad var forretningsplanen? Hvad kunne denne vinduesfabrik som de andre 110 i Danmark ikke kunne? Hvad var det ledelsesmæssigt vi kunne? Var vi bedre indkøber/planlægger/sælger eller havde vi en mere beredvillig bank? Havde vi gjort os klart hvad det betød at være virksomhedsejer?

12 I 2001 blev der taget et valg Et tvunget valg, da banken ikke troede på os – vi kørte med million underskud på 2 år i træk= ingen egenkapital. Banker er kun gode i medvind –husk det Låner paraplyer ud i solskinsvejr Hav altid en nødplan-likviditetsmæssigt.

13 I 2001 blev der taget et valg Ny forretningsplan blev udarbejdet indeholdene følgende væsentlige punkter. Jeg troede på at jeg kunne bringe denne virksomhed på fode ved at : Produkter blev skrottet (indadgående vinduer/ 35 mm sprosser etc.) John Hesselholt blev eneejer

14 I 2001 blev der taget et valg Satset entydigt på koblede vinduer
og Frovin Foldedør –kun 2 produkter (Niche) Køb af speciel CNC –fræsemaskine til som den eneste at fræse hængsler som ilagte (kendetegner –Frovin) Proffesionel bestyrelse – hvor den nye bank kendte den ene så vi fik kredit og da jeg som erfaren pengemand havde sørget for risiko for banken var de villig til at medvirke.

15 I 2001 blev der taget et valg Fortæl hvad du vil.
Fyrede produktionschefen og 1 værkfører Fyrede 50% af medarbejderne Meddelte klart og tydeligt hvad jeg ville Eksempel yde kommer før nyde = løn, personale goder m.v. Over 10 sygedage om året – 6 måneder til valg – ny læge eller andet Job

16 Ilagte hængsler

17 Ilagte hængsler

18 Frovin - Foldedøren Noter omkring billeder mm.

19 Frovin - Døren Giver mange muligheder Slanke rammer Mere lys og udsyn
Driftsikker konstruktion

20 Koblede vinduer & døre Koblede vinduer & døre er til boliger, der fortjener lidt ud over det sædvanlige. Når renoveringsopgaver sker med respekt for gamle traditioner i den oprindelige bygning.

21

22 Et koblet vindue har følgende fordele:
Bedre energireduktion Lyd reduktion Autentisk vindue Ægte træsprosser med original kitfals.

23 Succesen udeblev ikke. Omsætningen på disse produkter steg med over 500% på 3 år. Vi solgte mere end vi kunne producere – kitte. Så bør alle vel være glade?

24 Overskud før skat, efter 2005 koncern

25 Hva’ gør man så? Vi gjorde det traditionelle – forsøgte at lære flere medarbejde op til jobbet. Det var for stresset Det var for monotont Man kunne ikke kitte mere end 50 glas pr. dag – kravet var 300 stk. Det gad man ikke - jobbet var for hårdt.

26 Omsætningen fortsatte med at stige – hva nu?
Konditor – bager søges til kitning af vinduer og døre. Søgte hjælp hos rigtige glarmester. Søgte hjælp hos de normale maskinleverandører til vindues industrien.

27 Robot – Løsning ?/ Eller Stagnation?
Nej, det bliver for dyrt Det kan man ikke på træ – levende materiale. Det findes ikke – ingen kan lave en sådan Hvad hvis det går galt – brugt udviklingsomkostninger.

28 Robot – Løsning ?/ Eller Stagnation?
Vedholdenhed Tro på ideerne og hold konstant fokus på at det kan lade sig gøre. Det kan lade sig gøre

29 Film om kitmesteren Bevægelserne fra kitmesteren blev lagt i i edb-programmet. Temperaturen i lokalet er ikke ens. Kitten hærder efter 3 til 4 minutter Vi ville anvende den samme kit. Ingen størrelser er ens 3 glas til 10 glas.

30 Overskrift

31

32

33 Stregkoder

34 Opmåling

35 Fremtid: Kapacitet før max. 300 glas pr. dag Nu 1200 stk. på 1,5 skift
Kitte på alle tider af døgnet 100% ensartethed

36 Fremtidssikring Udnyttelsesgrad i dag 35% af roboten

37

38 Udviklingen fortsætter.
En attraktiv virksomhed I 2005 omsætning ca. 33 mill Overskud før skat ca. 4,3 mill. Så pr solgt 70% til Inwido DK.

39 Konklusion – 7 punkter. Find et bæredygtigt forretningskoncept
Gør op med dig selv hvorfor du vil være selvstændig Det er et 24 timers job/Familie og bagland med Meld klart ud hvad du vil Sørg for ekstra kapital – hæft ikke med hud og hår. Hold fokus på styring og bliv tro ved ideen Vedholdenhed,vedholdenhed,vedholdenhed.


Download ppt "Et Virksomhedskøb - Hva’ Så?"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google