Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Beregn de totale omkostninger

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Beregn de totale omkostninger"— Præsentationens transcript:

1 Beregn de totale omkostninger
Tre værktøjer til at beregne et produkts totalomkostningerne

2

3 Hvorfor bruge ”beregn de totale omkostninger”?
Tre værktøjer som kan vise om de miljøvenlige produkter, som måske i indkøbspris er dyrere end alternativet, i længden er den billigste investering Tre værktøjer som kan vise om de miljøvenlige produkter, som måske i indkøbspris er dyrere end alternativet, i længden er den billigste investering. Derved er det muligt at vælge, ikke kun det produkt som er billigst i indkøb men derimod det produkt, der er billigst i hele dets levetid eller brugstid. (Green a)

4 Hvem skal bruge ”beregn de totale omkostninger”?
Totalomkostningsberegningsværktøjerne henvender sig til: Indkøber i både offentlige og private virksomheder, som ønsker at sammenligne hvilke produkter, der er billigst gennem hele produktets levetid Sælger, som ønsker at vise deres produkters samlede pris igennem hele produktets levetid Hvem skal bruge totalomkostningsberegningsværktøjerne? Totalomkostningsberegningsværktøjerne henvender sig til personer, i både private og offentlige virksomheder, som står for indkøb. Værktøjerne giver mulighed for at beregne totalomkostninger ved et produkt. Værktøjerne kan derved bruges til at sammenligne forskellige produkter, således at det bliver muligt at vurdere hvilket produkt som vil være mest økonomisk fordelagtige i et livscyklusperspektiv. Værktøjerne kan også anvendes af sælger eller producenter, som ønsker at dokumentere deres produkt eller produkters totalomkostninger. Det kan være fordi de måske har arbejdet med energiforbedringer i brugsfasen, som giver en højere udsalgspris, men som til gengæld sparer forbrugeren energi og derved også penge i brugsfasen. Ved at anvende værktøjerne kan sælgerne eller producenterne belyse eller dokumentere overfor kunden at produktet vil være billigere end måske konkurrentens, hvis man i stedet for udsalgsprisen kigger på de samlede udgifter. Resultatet er en beregning af et produkts total omkostninger men beregnerne kan også anvendes til at sammenligne forskellige produkter således at man ud fra en livscyklusbetragtning kan vælge det billigste produkt. (Green a)

5 De tre udvalgte værktøjer
Statens og Kommunernes Indkøbs Services værktøjer til beregning af total omkostninger ved IT-udstyr Det svenske miljøstyringsråds grundlæggende LCC værktøjer SMART SPP’s LCC-CO2 værktøjet Der findes allerede en række værktøjer udviklet til beregning af totalomkostninger i forbindelse med indkøb. Mange af disse er udviklet til brug i forbindelse med offentlige indkøb, men kan også anvendes af virksomheder generelt. Der er, i forbindelse med Green21 projektet, ikke udviklet et nyt LCC værktøj, derimod er der udvalgt tre værktøjer, det anbefales at arbejde videre med. Disse er: Statens og Kommunernes Indkøbs Services værktøjer til beregning af total omkostninger ved IT-udstyr. De svensk LCC værktøjer, udviklet af det svenske miljøstyringsråd. Et LCC-CO2 værktøj, udviklet som en del af det europæiske projektet Innovation through sustainable procurement. Ingen af disse værktøjer giver dog mulighed for at udregne et produkts totalomkostninger, men de beregner derimod ”total costs of ownership”, altså de totale omkostninger køberen vil have som ejer af produktet. (Green b)

6 Hvorfor er det relevant at se på de totale omkostninger?

7 Isbjerget Investering Lønninger Installeringer
Udgifter til vedligeholdelse? Omkostninger ved bortskaffelse? Driftsomkostninger? Ofte er indkøbsprisen kun toppen af isbjerget i forhold til de samlede udgifter i forbindelse med ejerskab af produkter. Der vil løbende i produktets levetid være udgifter til blandt andet: Vedligeholdelse Drift Opgradering Nedbrud Bortskaffelse Det er netop derfor vigtigt at undersøge de total omkostninger ved at eje et produkt. Omkostninger ved opgradering? Omkostninger ved nedbrud?

8 Totalomkostninger ved IT-udstyr
Udviklet af Statens og Kommunernes Indkøbs Service Total costs of ownership (TCO) Produkter: Stationære computer Bærbare computer Multifunktionsmaskiner og printere Excel-ark Værktøjerne udviklet af SKI dækker total cost of ownership (TCO), hvilket betyder de omkostninger køber har ved at anskaffe produktet og eje produktet. Derved adskiller værktøjerne sig fra LCC, som dækker udgifterne til produktet gennem hele dets livscyklus. SKI anvender selv TCO-beregningerne til tilbudsevaluering, men har nu også stillet de tre værktøjer til rådighed gratis på nettet. Der er udviklet tre værktøjer til at vurdere TCO, der dækker computere (bærebare og stationære), skærme, printere og multifunktionsmaskiner. (SKI 2012)

9 De svensk LCC værktøjer
Udviklet af det svenske miljøstyringsråd Generelle værktøjer Produkt specifikke værktøjer: Husholdningsmaskiner (opvaskemaskiner, frysere, køleskabe og vaskemaskiner) Erhvervskøkkenudstyr (køleskabe og frysere) Indendørsbelysning Udendørsbelysning Automater Omkostninger i hele produktets anvendelses tid Følsomhedsanalyse Excel-ark De svenske LCC værktøjer består af et generel værktøj og en række produkt specifikke værktøjer. Det anbefales dog at værktøjerne anvendes udelukkende til energiforbrugende produkter. De produktspecifikke værktøjer inkluderer husholdningsmaskiner (opvaskemaskiner, frysere og køleskabe samt vaskemaskiner), erhvervskøkkenudstyr (frysere og kølere), indendørsbelysning, udendørsbelysning samt automater. Det generelle LCC værktøj giver mulighed for at indtaste mere detaljerede oplysninger omkring driftsomkostninger samt af have investeringer løbende gennem perioden. Den giver dog ikke mulighed for at arbejde med forskellige levetider i samme beregning, og det er heller ikke muligt at definere beregningstiden. Værktøjerne er primært udviklet til at blive anvendt i forbindelse med udbud, til at evaluere og demonstrere de reelle omkostninger køberen af produktet vil have gennem hele produktets anvendelse. Værktøjerne kan også anvendes i forbindelse med planlægning af køb, til eksempelvis at sammenligne hvad et miljømæssigt bedre produkt vil koste gennem hele dets anvendelse sammenlignet med et konventionelt produkt. Det kan være specielt relevant i forbindelse med køb af elektroniske produkter, hvor miljømæssige bedre alternativer måske har en højere indkøbspris, men så til gengæld lavere driftsomkostninger i form af eksempelvis reduceret strømforbrug. Værktøjerne lægger op til at både køber og sælger skal levere data for at det er muligt at udføre beregningerne. De Svenske LCC-værktøjer inkluderer også en følsomhedsanalyse. Analysen viser hvilken betydning ændringer i diskontoraten og ændringer i driftsomkostninger vil have på det endelige resultat. Værktøjerne er udarbejdet som et excel-ark. (Miljö Styrings Rådet 2012) En ting, som kunne kritiseres ved disse værktøjer, er at det ikke er muligt ved de produktspecifikke værktøjer at indsætte oplysninger omkring levetid med undtagelse af udendørs- og indendørsbelysning. Derfor hvis man laver en beregning længere end produktets reelle levetid vil der ikke inkluderes en ny købspris. Beregningsværktøjet for automater er også det eneste, som giver mulighed for at inkludere omkostninger til drift udover den til energi og i nogle tilfælde vand.

10 SMART SPPs CO2 og totalomkostningsberegner
Udviklet i forbindelse med det europæiske projekt ”Innovation through sustainable procurement” Udviklet som en generel og ikke produkt specifikt værktøj Inkluderer produktion, drift, skrotning og bortskaffelse Excel-ark Værktøjet er udviklet i forbindelse med projektet SMART SPP innovation gennem bæredygtige indkøb, som var et tre årigt projekt afsluttet i Intentionen med projektet var at understøtte og hjælpe offentlige myndigheder i Europa med implementeringen af bæredygtige indkøb. Som en del af projektet blev der udviklet et LCC-CO2 værktøj. (SMART SPP 2012) Værktøjet er udviklet som et generelt værktøj, hvilket også betyder at værktøjet udelukkende er udformet som en skabelon, hvor alt data skal indtastes af myndighederne eller virksomhederne i et eventuelt samspil med leverandører. Værktøjet kan benyttes til at vurdere en myndigheds eller virksomheds nuværende løsninger, eller den kan anvendes i forbindelse med et udbud, til at vurdere forskellige tilbud. SMART SPP LCC-CO2 værktøjet bygger på et livcyklusperspektiv, hvor følgende faser er dækket: produktion, drift og skrotning og bortskaffelse. Ved produktion inkluderes alle omkostninger i forbindelse med køb og montering. Ved drift omfattes alle omkostninger i forbindelse med materiale og tjenesteydelse. I forbindelse med brugen inkluderes udgifter såsom elektricitet, brændstof, gas andre forbrugsvarer, undervisning, service og vedligeholdelse. Ved skrotning/ bortskaffelse inkluderes en eventuel restværdi af produktet og omkostningerne i forbindelse med affaldsbehandlingen (SMART SPP 2011). Værktøjet er udarbejdet som et excel-ark

11 Referencer Green21 (2012a) Beregn de totale omkostninger ved indkøb. (18. december 2012) Green21 (2012b) Beregn de totale omkostninger: LCC-beregnere. (18. december 2012) Miljö Styrings Rådet (2012) Green procurement: Life Cycle Costs (LCC). (19. November 2012) SKI (2012) TCO-beregning. (18. december 2012) SMART SPP (2012) SMART SPP: tilskyndelse til energieffektiv innovation gennem indkøb. SMART SPP (2011) Brugsanvisning til LCC-CO2 værktøjet: En visuel guide i benyttelse af livscyklusudgifts og CO2 beregningsværktøjet (LCC-CO2 værktøjet) (18. december 2012)

12 Se mere om projektet på www.green21.dk
LIFE08 ENV/DK/ Cle-En21


Download ppt "Beregn de totale omkostninger"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google