Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

New World Order.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "New World Order."— Præsentationens transcript:

1 New World Order

2

3 Hvad er ”New World Order”? (1)
Udenrigspolitisk doktrin lanceret af George Bush (senior) i 1990. Doktrinen skulle indfange den nye situation efter afslutningen på den kolde krig – en situation hvor USA stod som politisk og økonomisk sejrherre. USA havde som eneste globale supermagt en unik mulighed for at påvirke verdenspolitikken fremover – politisk, økonomisk og kulturelt. Resultatet blev ”New World Order”-doktrinen, som lagde op til globalt samarbejde baseret på FN’s oprindelige mål og visioner.

4 Hvad er ”New World Order”? (2)
USA’s fokus var derfor på: At styrke mulighederne for fredsbevarende og konfliktforebyggende operationer. At styrke demokrati og menneskerettigheder på globalt plan. At styrke stormagtssamarbejdet gennem FN At udbrede liberal markedsøkonomi

5 Nye muligheder… Som følge af den nye situation åbnede mange muligheder sig – det internationale samarbejde og FN-systemet havde ofte været paralyseret pga. terrorbalancen mellem USA og Sovjet under Den Kolde Krig. Nu kunne man øjne muligheden for et konstruktivt stormagtssamarbejde og for udbredelsen af demokrati, menneskerettigheder og markedsøkonomi globalt. New World Order udtrykte derfor det håb og den optimisme, som store dele af verden oplevede efter Berlinmurens fald.

6 …og nye trusler Men der var også trusler. Som følge af Sovjetunionens fald og ophøret af de bipolære system var der et magtpolitisk tomrum, som fik tidligere konflikter – både mellem stater og internt i staterne -til at blusse op. Eksempler på disse konflikter i 1990’erne var: Iraks angreb på Kuwait i 1990 og den efterfølgende Golfkrig Saddam Husseins undertrykkelse af kurderne og shiamuslimerne efter Golfkrigen Statssammenbrud og klankrig i Somalia i 1992 Borgerkrigen i Bosnien Folkedrabet i Rwanda 1994 Etniske udrensninger i Kosovo

7 New World Order eller New World Disorder?
Det store spørgsmål ved i starter af 1990’erne var derfor om verden var på vej til at blive mere fredelig eller mere voldelig… Hvis New World Order-doktrinen skulle blive en succes og en realitet krævede det, at stormagterne kunne gribe mulighederne, nedtone nationalegoismen og etablere et samarbejde centreret omkring: Kollektiv sikkerhed gennem FN Udbredelse og beskyttelse af menneskerettighederne Bedømt på den internationale reaktion og handlekraft i forbindelse med førnævnte konflikter, må New World Order siges at være en blandet succes (og til tider en decideret fiasko).

8 Eksempler på problemstillinger
Hvorfor er det ikke alle konflikter, hvor menneskerettighederne krænkes og civilbefolkningen trues, som vesten griber ind i? Repræsenterer angrebene 11. september 2001 dødsstødet for New World Order-doktrinen? Er USA’s rolle som supermagt ved at være slut? I hvilken grad er amerikanisering udtryk for imperialisme? Har udbredelsen af liberal markedsøkonomi globalt gavnet u-landene?


Download ppt "New World Order."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google