Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Konsulent Willy Rasmussen –

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Konsulent Willy Rasmussen –"— Præsentationens transcript:

1 Konsulent Willy Rasmussen – wr@dif.dk
Rådgiver specialforbund (og foreninger) om: ”Foreningsjura” Ansvars- og forsikringsforhold Skatte- og momsspørgsmål Anden lovgivning, som berører idrætten

2 Dødsulykke i Ringsted Svømmeklub
Hvad skete der, og hvordan kunne det dog ske?

3 Sagen kort Den 29. april 2011 bliver 12-årige Pernille Asmussen dræbt, da en ca. 2 m høj crosstrainer vælter ned over hende. Ulykken skete i et træningslokale i den kommunale Ringsted Svømmehal. Svømmeklubben havde selv nogle månederne forinden indkøbt og opstillet det pågældende træningsredskab. Umiddelbart efter ulykken kommer både politiet og Arbejdstilsynet flere gange og foretager afhøringer mv. og undersøger, hvad der er sket.

4 Sagen kort/2 3. maj deltager Dansk Svømmeunion (SVØM) og Danmarks Idræts-Forbund (DIF) i møde med klubbens bestyrelse. Bestyrelsen var rystet og havde mange spørgsmål til SVØM og DIF. Det blev aftalt, at: SVØM skulle hjælpe klubben med kommunikations- og pressehåndtering. DIF med jura og forsikringsforhold. 1. juli kommer Arbejdstilsynets rapport, som placerer ansvaret for den 12-årige piges død hos Ringsted Svømmeklub, og endvidere melder tilsynet klubben til politiet.

5 Sagen kort/3 11. august bliver formanden med en sigtedes rettigheder afhørt af politiet, som oplyser, at man vil indstille klubben til en bøde på kr. DIF deltager i mødet som bisidder. 18. august modtager klubben et bødeforlæg på kr. for overtrædelse af arbejdsmiljøloven. Ved fastsættelsen af bøden er der lagt vægt på, at klubben har udvist ”voldsom uagtsomhed”. Politiets jurister har besluttet ikke at sigte enkeltpersoner i sagen.

6 Ansvar Der findes flere slags ansvar:
Økonomiske dispositioner (kan en klub betale sine regninger?) Uden for kontraktforhold (skadegørende handlinger) Strafbare handlinger (lovovertrædelser) 6

7 Hvem hæfter normalt for foreningens økonomiske dispositioner?
9 tidligere bestyrelsesmedlemmer blev ved Byretten i Lyngby dømt for at være personlig ansvarlige i forbindelse med Virum-Sorgenfri Håndboldklubs konkurs. Østre Landsret frikendte dem .

8 Ansvar uden for kontraktforhold
Hvem kan drages til ansvar, når der sker skader? Og hvem skal betale en eventuel erstatning til skadelidte? 8

9 Strafbare handlinger (lovovertrædelser)
Det, der bl.a. kendetegner straffesager, er, at det er den offentlige anklager (politiet), der anlægger sagen. Et andet kendetegn, alt efter grovhed mv., er, at lovovertrædelser kan straffes med bøde eller fængsel. Alt efter hvilken lovovertrædelser der er tale om, vil det enten være enkeltperson(er) eller foreningen (den juridiske person), som sættes på ”anklagebænken” .

10 Lysmastsagen i Uldum Hvem var det i den sag, der modtog et bødeforlæg?

11 DGI og DIF har indgået en forsikringsaftale med Tryg
Fælles (kollektive) forsikringer Ansvarsforsikring Arbejdsskadeforsikring Psykologisk krisehjælp Idrætsrejseforsikring Retshjælpsforsikring Frivillige (foreningens egne) forsikringer Løsøreforsikring Bygningsforsikring Idrætsulykkesforsikring Bestyrelsesansvar 11 11 11

12 Psykologisk krisehjælp
Genopret trygheden efter krisen Hvis personer i eller omkring foreninger, der er medlem af DIF eller DGI, involveres i en alvorlig hændelse som f.eks. Ulykke Overgreb Overfald - tilbyder Tryg op til 10 timers gratis psykologisk krisehjælp hos psykolog eller psykiater. 12 12 12

13 Gode råd ved brug af motionsredskaber
Lokalet: Må der bores huller i gulv, væg eller loft i forbindelse med sikring af redskaber? Krav til sikring af redskaber: Undersøg hvilke krav der stilles til nagelfast fastgørelse af de forskellige redskaber? Råd og vejledning: Søg råd og vejledning hos seriøse leverandører før indkøb af redskaber og udstyr. Ved køb over nettet: Køb ikke redskaber ubeset, eller redskaber I ikke i forvejen har kendskab til, over nettet.

14 Gode råd forsat Valg af fabrikat: Køb kun godkendt motionsudstyr og maskiner af ordentlig kvalitet. Hobbyudstyr kan normalt ikke holde til intensiv brug i ret lang tid. Opstilling af redskaber: Sørg altid for korrekt opstilling og evt. sikring efter producentens forskrifter. Vedligeholdelse: Sørg for regelmæssig kontrol, vedligeholdelse og eventuel reparation, så maskiner og udstyr fungerer og er i brugsmæssig forsvarlig stand.

15 Gode råd fortsat Dokumentation: Sørg for dokumentation for kontrol og vedligeholdelse mv. i form af ”logbog” eller lignende. Udpeg en person: Udpeg en bestemt person, som har ansvaret for opgaven med vedligeholdelsen af motionsredskaberne. Brug kun redskaberne til det, de er beregnet til: Hvis de bruges til andre formål eller øvelser end dem, producenten har anbefalet, udgør de en sikkerhedsrisiko.

16 Tak for ordet! Gode råd forsat
Instruktører: Sørg for, at der i foreningen er en eller flere instruktører, der er udannet til at instruere medlemmerne i korrekt brug af foreningens motionsredskaber. Tak for ordet!


Download ppt "Konsulent Willy Rasmussen –"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google