Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Kvikguide til miljømærker

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Kvikguide til miljømærker"— Præsentationens transcript:

1 Kvikguide til miljømærker
Svanen og EU blomsten

2

3 Hvad er miljømærker? Miljømærker er et markedsføringsredskaber
Miljømærker kan sikre at virksomheden er på forkant med udviklingen, konkurrenterne og miljølovgivningen Fokus på forbedring af virksomhedens miljøperformance Anvendes til markedsføring i hele verden med fokus på Europa og Norden Livscyklusperspektiv Miljømærker er politiske værktøjer som gennem markedskræfter forsøger at påvirke produktionen og forbruget i en mere grøn retning. Det første miljømærke blev introduceret på markedet i slutningen af 1970erne med introduktionen af det tyske mærke den blå engel, siden er adskillige andre miljømærker kommet til. Kvikguiden til miljømærker fokuserer dog udelukkende på den Nordiske Svanen og det Europæiske Miljømærke Blomsten, da det er de eneste to miljømærker, der er anerkendt i Danmark (Miljømærkning Danmark, 2011). Formålet med miljømærkerne er at give forbrugerne troværdig information, de kan bruge som baggrund for deres beslutninger ved køb af produkter og services. Hvis forbrugerne foretrækker de miljømæssigt bedste produkter, så kan dette være med til at motivere producenter og sælgere til at producere og sælge produkter, der er miljømærkede, for at opnå en konkurrencemæssig fordel. Samtidig kan miljømærkerne også sikre at producenterne er på forkant med udviklingen og kommende miljølovgivning. (Miljømærkning Danmark 2012c) Lande udenfor EU og Norden har også mulighed for at ansøge om EU’s miljømærke og den Nordiske Svane, derved medfører miljømærkerne ingen globale handelsbarrierer. Miljømærkerne har i udgangspunktet et livscyklusperspektiv og inkluderer adskillelige kriterier til produktets eller servicens forskellige livscyklusstadier.

4 ”Kvikguide til miljømærker”
Hvad er miljømærker? Hvordan kan man blive miljømærket? Kviktest Case Relevant links Værktøjet ”kvikguide til miljømærker” indeholder overordnet tre elementer: En kort introduktion til hvad miljømærker er. En kort introduktion til hvordan man kan blive miljømærket. En kviktest, der er lavet for seks udvalgte produkter. Kviktesten indeholder de væsentligste krav, og den kan give en idé om hvor lidt eller hvor meget, man mangler for at kunne ansøge om et miljømærke. Derudover indeholder ”kvikguiden til miljømærker” også seks eksempler på virksomheder og produkter, som er blevet miljømærket samt relevante links.

5 Hvorfor bruge ”kvikguide til miljømærker”?
Et hurtigt overblik over de væsentligste krav En rapport, der indikerer hvor langt du er fra at kunne leve op til miljømærkekriterierne Ved at anvende ”kvikguiden til miljømærker” er det mulig at få et overblik over de væsentligste krav, der stilles i miljømærkernes kriteriedokumenter for 5 udvalgte produkter og services, derved kan man se hvor tæt på eller langt fra man er fra at opnå en miljømærkning. Output er en rapport over de væsentligste krav og hvorvidt man lever op til dem, samt gode råd til hvad man kan gøre for at leve op til kriterierne.

6 Hvem skal bruge ”kvikguide til miljømærkerne”?
“Kvikguide til miljømærker” henvender sig primært til produktansvarlige eller miljøansvarlige Tidsforbrug: omkring 15 min. hvis man har den nødvendige information ”Kvikguide til miljømærker” henvender sig primært til produktansvarlige eller miljøansvarlige, som ønsker at undersøge om deres produkt kan blive miljømærket. Hvis man har data og tilstrækkelig viden omkring produktet, tager det ikke mere end 15 min. at gå igennem kvikguiden, udfordringen kan ligge i at indsamle den nødvendige information omkring produktet, især hvis alle produktdele ikke produceres af virksomheden selv.

7 “Kviktesten” Væsentligste krav til at give en vurdering af hvor meget eller lidt der mangler for at kunne opnå et miljømærke 4-6 spørgsmål 5 produkter og services Slutresultatet er en rapport, der giver et kort overblik over resultatet af testen Selve kviktesten består af 4 til 6 spørgsmål omkring produktet eller servicen, som kan give en indikation på hvor tæt eller langt fra ens produkt er for at opnå et miljømærke. Der er udviklet en kviktest for 5 produktgrupper: Sko og andet fodtøj Trægulve Kemiske byggeprodukter Rengøringstjenester Havemøbler og legeredskaber Produkterne er udvalgt fordi det er nogle kategorier, hvor man ønsker at der kommer flere miljømærkede produkter. Slutresultatet er en rapport, der giver et kort overblik over resultaterne af kviktesten, og hvor tæt eller langt fra man er for at kunne blive miljømærket.

8 Hvad er miljømærkning? Blomsten og Svanen er de eneste miljømærker, der er officielt anerkendt i Danmark Blomsten: Europæiske miljømærke Etableret i 1992 af EU-kommissionen Anvendes i hele Europa Svanen: Nordiske miljømærke Etableret i 1989 af Nordisk Ministerråd Danmark tilsluttede sig ordningen i 1997 Anvendes i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island Blomsten og Svanen er de eneste miljømærker, der er officielt anerkendte i Danmark. Blomsten: EU Blomsten blev etableret i Efter en sløv start, er antallet af EU miljømærkede produkter steget stødt siden Målsætningen med EU’s miljømærkeordningen er ”at tilskynde bæredygtig produktion og forbrug af produkter ved at sætte kriterier for en miljømæssig god ydelse af produkter og services”. De miljømærkede produkter skulle gerne repræsentere de % miljømæssigt bedste produkter på markedet set i et livscyklus perspektiv (EU 2009). Svanen: Den Nordiske Svane blev etableret i 1989 af Nordisk ministerråd ,og Danmark tiltrådte ordningen i På nuværende tidspunkt er den Nordiske Svane organiseret i et samarbejde mellem de fem nordiske lande Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island. Alle fem lande har et nationalt miljømærkningssekretariat, som hver især er ansvarlig for områder, produkter og services. Sammen vurderer de hvilke produktgrupper, det er relevant at udvikle kriterier for. Som det er tilfældet ved EU’s miljømærke er formålet med den Nordiske Svane at informere forbrugerne om de produkter og services, der er blandt de mindste miljøbelastende, for derved at tilskynde producenter til at udvikle produkter med en mindre miljøbelastning ved at skabe et marked for disse produkter (Miljømærkning Danmark, 2011).

9 Hvordan får man et miljømærke?
Opfylde krav i kriteriedokumentet Dokumentation for overholdelse af krav Miljømærkning Danmark gennemgår dokumentationen Miljømærkning Danmark besøger virksomheden Revidering Hvis man ønsker at blive miljømærket, skal ens produkt eller service opfylde kravene i kriteriedokumenterne, og der skal udarbejdes dokumentation herfor. I Danmark varetager Miljømærkning Danmark mærkninger med både svanen og blomsten. Det er derfor Miljømærkning Danmark som gennemgår den dokumentation der indsendes samt vurderer om der er behov for supplerende dokumentation eller ændringer af produktet for at kunne opnå miljømærket. Miljømærkning Danmark vil foretage stikprøve kontrol af de virksomheder som producerer miljømærkede produkter. Når kriterierne udløber og revideres eller erstattes af nye skal der udarbejdes en ny ansøgning, det sker hvert år. (Miljømærkning Danmark 2012b)

10 Miljømærkede produkter og services
Blomstmærkede produktgrupper Campingpladser Detergent Ingredient database El-pærer og lysstofrør Gulve og belægninger af sten, fliser og klinker Gulvtæpper Hotel, vandrehjem m.m. Indendørs maling og lak Jordforbedringsmidler Køleskabe og frysere Kopi- og trykpapir Madrasser Opvaskemaskiner Opgavemidler til håndopvask Opvaskemidler til maskinopvask PC-bærebare PC-stationære Rengøringsmidler Shampoo, balsam og sæbe Sko og andet fodtøj Smøremidler Støvsuger Toiletpapir, køkkenruller, servietter, papirhåndklæder o.lign. Tøj og tekstiler Trægulve Træmøbler Tryksager Tv-apparater Udendørs maling og lak Vækstmedier Varmepumper Vaskemaskiner Vaskemidler Svanemærkede produktgrupper Afløbsfrie toiletter Bage-og madpapir Batterier-engangs Batterier-genopladelige Bil- og båd plejeprodukter Bilvaskehaller Bio-brændstof Bleer, bind og andre hygiejneprodukter Brændeovne og lignende Butikker – dagligvare Byggeplader Dæk Detergent Ingredient Database Engangsartikler til fødevarer Engangsposer,- slanger og – tilbehør til medicinsk brug Fotofremkaldelse –digital Gulve Gulvplejeprodukter Håndklæderuller Hotel vandrehjem m.m. Huse, lejligheder og børneinstitutioner Kaffefiltre Kedler og brændere til gas og flydende brændsel Kedler til fast biobrændsel Kemiske byggeprodukter (fugemasser, lim, spartel og udendørs maling) Køleskabe og inventar Kompostbeholder Kompressorer Kontormaskiner Kopi- og trykpapir Kosmetik Kuverter Kopi-og tryksager Legetøj Lim Svanemærkede produktgrupper Maling og lak (indendørs) Mikrofiberklude og mopper Møbler og inventar Opvaskemaskiner Opvaskemidler til håndopvask Opvaskemidler til maskinopvask Opvaskemidler til professionel maskinopvask PC Pellets Penne og skriveredskaber Plæneklipper Printkort Rengørings- og affedtningsmidler til industrien Rengøringsmidler Rengøringsmidler til levnedsmiddelindustrien Rengøringstjenester Rens af tekstiler Restauranter Sanitetsrengøringsmidler Shampoo, balsam og sæbe Smøremidler Stearinlys  Tekstilservice Toiletpapir, køkkenruller, servietter, papirhåndkælder o.lign Tøj, tekstil, skind og læder Tømidler Tonerkassetter Træ særligt holdbart Trykkerier Tv-apparater og andre lyd-/ billedeapparater Udemøbler og legeredskaber Varmepumper Vaskemaskiner Vaskemidler og pletfjernere Vaskemiddel til professionelt brug Vinduer og ydredøre Miljømærkning Danmark (2012a) Her findes en oversigt over alle de produktkategorier og services, der er dækket af henholdsvis den Europæiske Blomst og den Nordiske Svane, som det fremgår dækker den Nordiske Svane flere produktgrupper end den Europæiske Blomst. Det samlede antal miljømærkede produkter (både svanen og blomsten) var i Danmark (Miljømærkning Danmark 2012d)

11 Referencer EU (2009) REGULATION (EC) NO 66/2010O OF THE EUROPEAN PARLIAMENT AND OF THE COUNCIL of 25 november 2009 on the EU Ecolabel. (accessed May 27, 2011) Green21 (2012a) Green21: Kvikguide til miljømærker: Kan I få et miljømærke. (besøgt ) Miljømærkning Danmark (2012a) Oversigt over kriterier. (besøgt ) Miljømærkning Danmark (2012b) Producent: Sådan får du en licens. (17. december 2012) Miljømærkning Danmark (2012c) Blomsten og Svanen: Fordele. (17. december 2012) Miljømærkning Danmark (2012d) Blomsten og Svanen: Fakta om Svanen og Blomsten. (17. december 2012) Miljømærkning Danmark (2011) Blomsten og Svanen – baggrund. (17. december 2012)

12 Se mere om projektet på www.green21.dk
LIFE08 ENV/DK/ Cle-En21


Download ppt "Kvikguide til miljømærker"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google