Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Facts om tyggegummi Fra råvarer til produkt

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Facts om tyggegummi Fra råvarer til produkt"— Præsentationens transcript:

1 Facts om tyggegummi Fra råvarer til produkt

2 Tyggegummi typer Tabletter
En tyggegummi kerne omgivet af en knasende drage Komprimater 2-lag af komprimeret pulver. Typisk opbygget med et større lag indeholdende gummibasen, samt et mindre lag bestående hovedsageligt af bulksødestof. Centerfyldt tyggegummi tyggegummi tablet med flydende fyld

3 Tabletter Et typisk stykke tyggegummi består af en kerne ( ca.70%) samt et dragelag (ca.30%). Kernens sammensætning kan skitseres som herunder.

4 Komprimater Et komprimat tyggegummi er 2-lag af komprimeret pulver. Typisk opbygget med et større lag (lag ca. 80%) indeholdende gummibasen, samt et mindre lag (lag 2 ca. 20%) bestående hovedsageligt af bulksødestof Gummibase Bulksødestof Flavour Farve Høj potente sødestoffer Evt aktivstof 1 2 Bulksødestof Flavour Evt aktivstof

5 Center fyldt Centerfyldt tyggegummi er i princippet det samme som almindelige tabletter, men fremstilles på en ekstruder der fylder midten af kernen med et tyktflydende fyld. Centerfyldt drageres til sidst – ligesom almindelige tabletter. Gummibase Bulksødestof Flavour Farve Høj potente sødestoffer Evt aktivstof Flydende sødestof Flavour Farve Høj potente sødestoffer Evt aktivstof

6 Gummibase Gummibasen er den ikke – vandopløselige del af et stykke tyggegummi. Gummi basen er afgørende for tyggegummiets tekstur, og har kraftig indflydelse på releasen af flavour og aktiv stoffer. Komprimat baser adskiller sig fra std. baser ved at være meget mindre (ca. 1mm i diameter) og indeholder typisk flavour. Fat 5% Wax 10% Blødgører produktet og forbedrer mouth feel Elastomer 10% Giver produktet elastisitet Resin 50% (25% naturlige, 25% syntetiske) Giver produktet plastisitet Emulsifier 5% (mono-/diglycerider) Binder vandet og giver en saftigere tekstur. Herudover kan baserne indeholde: Antioxidant (øger holdbarheden) Titan (givere hvidere baser) Flavour (i komprimat baser) Fyldstof 0-20% (talkum eller calciumcarbonat) Påvirker tekstur, forbedrer proces egenskaberne.

7 Sødestoffer Bulk sødestoffer leverer både fylde til produktet, mundfornemmelse og sødme: sukre (mono - disaccharider) Sucrose, Fruktose, Tagatose, Dextrose,Trehalose.... polyoler (polyoler = sukkeralkoholer) Sorbitol, Maltitol, Isomalt, xylitol, Erythritol, Mannitol... Sirupper som glucose eller maltitol sirup fungerer både som blødgørere og sødestoffer Højpotente sødestoffer – over 200 gange så sødt som sukker (sukrose = bordsukker) Aspartame, Acesulfame, sucralose, Twinsweet,Thaumatin, Neotame, neohesperidin,steviosid, Glycyrrhizin....

8 Flavour Naturlige, natur identiske, kunstige Mint / frugt
Type: flydende, pulver, kapsler..... Indkapslinger – nye egenskaber (boost/delay) Der anvendes typisk 2-5 forskellige smage pr produkt. En flavour består typisk af enkeltkomponenter

9 Aktiv stoffer Udover de nævnte basisråvarer er aktivstoffer en væsentlig del af produkt sortimentet. Dentale ingredienser (f.eks til whitening) Urter/krydderier Vitaminer Enzymer Antioxidants Nikotin

10 Andre ingredienser Øvrige ingredienser der anvendes i produkterne:
Farve stoffer Glitter Farvede granulater Syrer Salte (f.eks ammonium klorid) Coating bindere Voks /polering

11 Drage Dragelaget er den yderste ”skal” omkring tabletten. Drageen giver produktet knas og det forlænger holdbarheden. Ydermere giver drageen mulighed for at tilføre farver der evt. kan understøtte smagen og flavour, der giver en kraftig smagsoplevelse fra start. Dragéen består af: Bulk sødestof i suspension (sukker eller polyol) - maltitol, isomalt, sorbitol, xylitol, sugar, dextrose Flavour Farver Højpotente sødestoffer Polerings midler

12 Tablet fremstilling, mixning
Alle råvarer afvejes og mixes ca. 30 min til en homogen. Herefter hældes ”koget” på vogne der transporteres til valse anlægget.

13 Tablet fremstilling, Valsning
Tyggegummi massen extruderes gennem valseanlægget. Først glatte valser der presser gummiet til tynde plader. Herefter skærevalser, der skærer gummiet på langs og på tværs i de rette størrelser så sheets af tyggegummi kerne kan lægges på bakker.

14 Tablet fremstilling, dragering
Efter en tur på kernelageret for at ophærde drageres kernerne. Dette foregår i åbne kedler eller lukkede driacoatere hvor der påføres op til 60 lag drage. Denne proces varer omkring 6 timer, alt afhængig af dragetype, og er en avanceret proces der kræver nøje styring af temperatur og luftfugtighed for at opnå den rette knas og det rette udseende og de rette mål af de færdige produkter. Drage kedel (220 kg) Driacoater (2000 kg)

15 Tablet fremstilling, Pakning
De færdig dragerede tabletter sorteres og de ”gode varer” sendes videre til pakkeriet for at blive pakket i den rette emballage. Emballagen kan være poser, kapsler, blister eller andet. 12-stk. pakke Tablet sortering Kapsel

16 Komprimat fremstilling
Komprimater fremstilles ved at presse pulvere sammen. Her er gummibasen specialfremstillet i meget små kugler på ca. 1mm Ingredienser frigives typisk hurtigere fra komprimater, da råvarerne ikke er mikset sammen. Her er ingen opvarmning under fremstilling hvilket gør komprimat tyggegummi velegnet til varmefølsomme ingredienser.


Download ppt "Facts om tyggegummi Fra råvarer til produkt"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google