Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Workshop: Naturvidenskab, matematik og humanistiske fag

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Workshop: Naturvidenskab, matematik og humanistiske fag"— Præsentationens transcript:

1 Workshop: Naturvidenskab, matematik og humanistiske fag
Martin Schmidt: Fysik Bjørn Grøn: Matematik Susan Mose: Dansk SRP-konference 2011 (Naturvidenskab, matematik og humanistiske fag)

2 Typiske problemer, når humaniora møder matematik og naturvidenskab
Opgavebesvarelserne falder i to adskilte dele, som ikke supplerer hinanden fordi opgaveformuleringen ikke i tilstrækkelig grad har tænkt fagene sammen eller fordi eleven ikke bruger fagene som det er tænkt i opgaveformuleringen. Det ene fag spiller en meget begrænset rolle i opgavebesvarelsen, og uden at optræde på et tilfredsstillende niveau SRP-konference 2011 (Naturvidenskab, matematik og humanistiske fag)

3 Hvad kendetegner et godt fagligt samspil?
Kernen i projektet kan formuleres i én overordnet sætning, som naturligt afføder en række felter, som skal undersøges og præsenteres: Hvilken rolle spiller naturvidenskabelige love i Solveig Balles Ifølge Loven? Hvordan adskiller bevisførelse sig fra hinanden i henholdsvis det naturvidenskabelige og det humanistiske hovedområde? SRP-konference 2011 (Naturvidenskab, matematik og humanistiske fag)

4 SRP-konference 2011 (Naturvidenskab, matematik og humanistiske fag)
Karakteristiske elementer der ofte er med til at konstituere at faget reelt deltager i et fagligt samarbejde. Dansk Et mere eller mindre eksplicit ”hvordan”-fokus Analytisk behandling af en eller flere tekster (trykte eller digitale) Anvendelse af et danskfagligt begrebsapparat Fysik Behandling eller anvendelse af relevant fysisk teori eller model tilpasset niveauet (B el. A) Eksperimentelt arbejde relevant for den foreliggende sag Matematik Modelleringskompetence Ræsonnementskompetence Viden om fagets tilblivelse og udvikling i sammenhæng med den (kultur-)historiske udvikling i øvrigt SRP-konference 2011 (Naturvidenskab, matematik og humanistiske fag)

5 Projekter med fokus på Faglig Formidling
Matematik eller et naturvidenskabeligt fag formidler en faglighed Danskfaget bidrager med viden om – og analytisk fokus på - faglig formidling som genre Inspirationsmateriale om SRP-projekter med faglig formidling: SRP-konference 2011 (Naturvidenskab, matematik og humanistiske fag)

6 Samme projekt – to opgaveformuleringer
Ud fra emnet navigation gennem tiden skal du skrive en artikel til DSBs blad ”ud og se”. I artiklen skal du: Kort redegøre for udviklingen indenfor navigation med særlig vægt på satelitteknologiens anvendelse Nogle satelitter er geostationære, de befinder sig hele tiden over det samme punkt på jorden, mens andre ikke er det. Undersøg hvilke typer satelitter der anvendes i forbindelse med navigation. Bestem flyvehøjde samt hastighed for geostationære satelitter under anvendelse af Newtons 2. lov for cirkelbevægelse. Diskuter størrelse og konsekvenser af friktion mellem geostationær satelitter og atmosfæren. Bestem, under passende antagelser, den nødvendige begyndelseshastighed for geostationære satelitters løfteraketter. Det antages at løfteraketten brænder færdigt og slipper straks ved opsendelsen. Afslutningsvis skal du redegøre for dine overvejelser om valg af sproglige og retoriske virkemidler i forhold til modtagergruppen og mediet. Herunder skal der indgå refleksioner om emnets egnethed i forhold til medie og modtager. Hvordan formidler man viden om satellitnavigation? Gør rede for centrale kommunikative virkemidler og overvejelser i forbindelse med faglig formidling. Skriv en artikel med titlen ”GPS-navigation” til DSB-bladet ”Ud og Se”. I artiklen skal du formidle viden om udviklingen inden for navigation med særlig vægt på satellitteknologiens anvendelse. Som led i artiklen skal du: Gøre rede for, hvordan navigation med GPS fungerer Begrunde valget af satellitbaner, der anvendes i forbindelse med GPS. Forklare, hvorfor relativitetsteorien spiller en væsentlig rolle for nøjagtigheden i GPS. Diskuter i forlængelse af din artikel styrker og svagheder i faglig formidling med fokus på emnets egnethed i forhold til medie og modtager.

7 SRP-konference 2011 (Naturvidenskab, matematik og humanistiske fag)
Cases Tag udgangspunkt i en eller flere af nedenstående cases Diskuter mulige problemfelter i forhold til fagene og i samspillet mellem fagene Kort skitse til opgaveformulering (ikke en fuldt færdig opgaveformulering) SRP-konference 2011 (Naturvidenskab, matematik og humanistiske fag)

8 SRP-konference 2011 (Naturvidenskab, matematik og humanistiske fag)
Matematik A – Dansk A I matematik har eleverne haft et forløb om logik og forskellige typer af beviser. En elev synes forløbet var spændende fx barberens paradoks - Barberen er ham, der barberer dem, der ikke barberer sig selv. Skal Barberen barbere sig selv? Eleven vil derfor gerne arbejde med argumentation og bevisførelse i fagene dansk og matematik. Fysik A – Historie A  Klassen har været på besøg på Science Museum i London, hvor man har udstillet an lang række dampmaskiner og andre tekniske apparater fra den industrielle revolution i England. En elev i klassen vil gerne arbejde med dampmaskinen og industriel revolution i fagene historie og fysik. Fysik A – Dansk A På fysikholdet har de haft et forløb om relativitetsteori og arbejdet med de tilsyneladende paradokser som følger af teorien. En elev er blevet udfordret af ”tvillingeparadokset” og vil derfor gerne arbejde med faglig formidling af fysikfagligt stof. Emnet skal være tidsbegrebet. Religion B – Matematik A En elev har set en reportage i fjernsynet om en kristen præst, som tilsyneladende kan helbrede syge mennesker ved håndspålæggelse. Modstanderne af præsten hævder, at det er rent fup og svindel - at helbredelsen er ren placeboeffekt. En artikel i Politiken henviser til en blindtest – men er resultatet af undersøgelsen statistisk signifikant? Eleven ønsker nu at lave et studieretningsprojekt i fagene religion og matematik om troens helbredende virkning. Filosofi B - Matematik A En elev er blevet meget optaget af, at man i gymnasiet ræsonnerer forskelligt inden for forskellige fag. Hun vil gerne kikke nærmere på forskellige slutningsformer og nævner emner som - bevisformer og absolutte sandheder. Matematik A – Dansk A eller Fysik A En elev har set et afsnit af TV-serien ”Numb3rs”, hvor en bil skrider ud og rammer ind i en gruppe cafégæster. Eleven vil gerne arbejde med Matematik A, der bruges til opklaringen af sagen i et samarbejde med Fysik A eller Dansk A SRP-konference 2011 (Naturvidenskab, matematik og humanistiske fag)

9 Opsamling Input fra deltagerne på konferencerne
I case 1 er der gode muligheder for argumentation og bevisførelse i begge fag. Udfordringen er at få 2 meget forskellige diskurser til at spille sammen. Hvordan bliver problemstillingen interessant? Er formidlingsgenren evt. en redning? Case 3: Når man skriver fx bruger artiklen som formidlingsform, kan man også vælge at skrive 2 artikler med forskellig modtagergruppe og reflektere over forskellene. I stedet for at skrive til DSB, kunne Politiken Viden være målgruppen. Case 4: Tyngden ligger især på religion. Naturvidenskabelige undersøgelser af overnaturlige fænomener kunne evt. være en erstatning for matematik (der har behov for data for at medvirke). Bud på overordnet spørgsmål: Kan man sandsynliggøre, at tro kan helbrede? Lundbeck har igangsat et stort forskningsprojekt om tro. Case 5: Gode erfaringer med en tilsvarende problemstilling: Hvad er et godt argument. Danskfaget fokuserede på retoriske appelformer. To afskilte afsnit, men en samlet diskussion. Case 6: ”Hvordan fungerer brugen af matematiske modeller som filmiske virkemidler i Numb3rs?” Benyt evt. at Lisbeth Fajstrup AAU har en blog om matematikken i de enkelte afsnit.


Download ppt "Workshop: Naturvidenskab, matematik og humanistiske fag"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google