Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Oplæg til workshop ved STOKs årsmøde 2008

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Oplæg til workshop ved STOKs årsmøde 2008"— Præsentationens transcript:

1 Oplæg til workshop ved STOKs årsmøde 2008

2 Barnets livslandskab

3 Børne mindmapping Multivers Mentalisering Narrativer Mindful

4 Evnen til at forstå sine egne og andres følelser, tanker og motiver
Mentalisering Evnen til at forstå sine egne og andres følelser, tanker og motiver Basal måde at forstå sig selv og sine medmennesker på. Det indebærer aktivitet af emotioner tanker forestillinger relationer Det er ved at se sig selv gennem andres øjne, at man på et højere bevidsthedsniveau bliver klar over, at man har et selv, der er adskilt fra den andens selv.

5 Multivers Alt er forbundet med alt andet i verden.
Alle mennesker har hver deres enestående ”kort over terrænet” Økomental måde at forstå sig selv og sine medmennesker på Det indebærer at vi ikke tænker i reduktion og adskillelse men at vi studere helheden og samspillet mellem de mange dele Man kan vælge at se udvikling og forandring som noget horisontalt , som kan sammenlignes med en strandeng. Alt det, der findes i området, vil komme til syne til forskellig tid, og ved hvert årsskifte vil man opdage og erfare noget nyt.

6 Bevidst opmærksomhed i det aktuelle øjeblik
Mindful Bevidst opmærksomhed i det aktuelle øjeblik Fordomsfri accept af den virkelighed, der findes i det aktuelle øjeblik Det indebærer at give slip på kontrollen og være fuldt tilstede, tage imod, have nærvær, ro og en væren Når man trænes i at være opmærksom på en åben måde, og give slip på en tilbøjelighed til at tolke og evaluere på hvad der er normalt, på hvad man kan lide og ikke lide, på fordomme og forventninger, så kan man give slip på de fastlåste og næsten automatiske tanker om den anden.

7 Narrativ Vi skabes af de historier vi selv fortæller, og de historier, som bliver fortalt om os De dominerende fortællinger og de foretrukne ønskefortællinger findes i det samme landskab. Det fraværende men implicitte får gyldighed ved at blive fortalt og genfortalt bevidnet af andre gjort fyldige (tykke) gennem beskrivelse sat i relation til tid, sted og mennesker Når historierne om det, som virkelig betyder noget i livet bliver fortalt. Når de faktiske handlinger, initiativerne og hensigterne bag kommer frem, så kan ideerne, håbet og det man virkelig tror på få et sprog.

8 Børne mindmapping En sam-skabende proces
Barnet får ny viden om sig selv og andre Intervieweren og den/de betydningsfulde voksne får ny viden om barnet og dets relationer Mind-mapping er en rejsefortælling, en søgeproces – lidt hist og pist Konteksten er planlagt, med tydelig positionering og fordeling af roller + video Farverne er en hjælp, de meningsbærende ord, genfortællingen og fællesskabet Eksempler – små filmklip

9 Børne mindmapping

10 Børne mindmapping

11 SYMBOLISERINGENS DOMÆNE
BARNETS PERSONLIGHEDSUDVIKLING TÆT FORBUNDET MED FØLELSESMÆSSIGE INTERAKTIONER MELLEM OMSORGSPERSON OG BARN GENERELLE FORHOLD, SOM I SÆRLIG GRAD FOREKOMMER INDEN FOR EN BESTEMT ALDERSGRÆNSE. Kilde: Susan Hart: Betydningen af Samhørighed. Kap. 3. Skemaet har fokus på mentalisering: Barnets evne til at forstå mentale tilstande, dvs. barnet er i stand til at reflektere over egne og andres følelser og tanker. FORSTÅELSE AF ANDRES SIND & DET NARRATIVES DOMÆNE SYMBOLISERINGENS DOMÆNE ABSTRAKTION LOGISK TÆNKNINGS DOMÆNE 2 – 4 ÅR 4 – 7 ÅR 7 – 13 ÅR SPROGUDVIKLING og NARRATIVER - genskaber hverdagserfaringer gennem utallige små simple narrativer, - fylder hukommelseshuller ud med opdigtet materiale, - søger mening gennem leg og narrative strukturer MENTALISERING - fra 3 – 4 års alderen kan andres oplevelser opfattes forskellige fra egne, - muligt at vurdere egne og andres tanker, planlægge og forudsige begivenheder, - fælles som-om leg udvikler social forståelse, hvor andres synspunkter forhandles. (sekundær mentalisering, og barnet begynder at kunne regulere sig selv og tage hensyn til andre) BRUG AF SYMBOLER - kan fremstille oplevelser og erfaringer i sammen- hængende fortællinger, - behøver legeprægede aktiviteter for at formidle oplevelser nuanceret - symbolsk leg, - bruger selvtale for at styre sig selv, det afløses efterhånden af indre tanker/tale, - kan efterhånden manipulere med opgaver og nå nye mål uden først at have lært opgaven fra grunden. UDVIDELSE AF MENTALISERINGSEVNEN - kan forholde sig til sig selv på tanke­plan (4) - kan efterhånden tale om og genkende følelser - får forståelse for andres indre forventninger (5) - kan sætte sig ind i en anden persons opfattelse af en tredje persons oplevelse (6) - evnen til perspektivering øges og selvcentreringen opløses - kan fortælle historier ud fra andres perspektiv (6-7) KOGNITIV INTEGRATION - tænker logisk, kan indgå i vekslende roller, kan bruge et utal af samtidige perspektiver, - begynder at kunne tænke hypotetisk, - kan efterhånden dæmpe neural baggrundsstøj og fastholde arbejdshukommelsen, og selvreflek- sionen bliver dermed udviklet. - følelser bliver kognitivt reflekteret og dermed forbundet med viden, hvor der er ord og begreber, som beskriver den erkendte viden. - i venskaber er legerelationer og deling vigtig (6-8) - i venskaber er gensidig hjælp og tillid vigtig (9-11) - i venskab er det vigtigt, at være på bølgelængde, at kunne samarbejde og stole på hinanden, fortælle om følelser og blive forstået (12 – 14) - barnet forstår i stigende grad, at andres følelser både påvirkes af følgerne af dets handlinger og af de følelser og nonverbale reaktioner, som det vækker hos andre.

12 Helheden med det biologiske, det sociale og det psykologiske er meget mere end summen af de enkelte dele. Det biologiske (vores hjerne) bliver formet via samspillet mellem det psykologiske og det sociale i vores møde med omverdenen. Søren Hertz: Børne og Ungdomspsykiatri, Akademisk Forlag 2008

13 Bodil Burian. www. burian.eu.com Elverdalsvej 68, 8270 Højbjerg
tfl Elverdalsvej 68, 8270 Højbjerg


Download ppt "Oplæg til workshop ved STOKs årsmøde 2008"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google