Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Ind i hjertet - ind til Gud Ind i hjertet - ind til Gud.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Ind i hjertet - ind til Gud Ind i hjertet - ind til Gud."— Præsentationens transcript:

1 Ind i hjertet - ind til Gud Ind i hjertet - ind til Gud

2

3 At tro på Kristus og leve i ham

4 Et seminar om nogle af de helt centrale temaer i vores evangelisk lutherske tro…

5 At tro på Kristus og leve i ham Seminar: •et foredrag eller en præsentation •et bestemt emne eller et sæt beslægtede emner •lægger op til oplæg og diskussioner •at deltagerne deltager aktivt •en friere undervisningsform Seminarer afholdes forskellige steder i Danmark og i udlandet. Seminar: •et foredrag eller en præsentation •et bestemt emne eller et sæt beslægtede emner •lægger op til oplæg og diskussioner •at deltagerne deltager aktivt •en friere undervisningsform Seminarer afholdes forskellige steder i Danmark og i udlandet.

6 At tro på Kristus og leve i ham Hvad er evangelisk luthersk tro/kristendom?

7 At tro på Kristus og leve i ham Hvori ligger det genuint evangelisk lutherske i vores tros og kristendomsforståelse?

8 At tro på Kristus og leve i ham Hvorfor overhovedet tale om hvad evangelisk luthersk kristendom er?

9 At tro på Kristus og leve i ham Enhed – kirkens enhed Hvis der kom en fra Indien eller Etiopien, eller hvor som helst ellers, og sagde: Jeg tror på Kristus, så ville jeg sige: Det gør jeg også og derfor bliver jeg også salig. I troen og bekendelsen stemmer de kristne overens med hinanden, selv om de ellers er spredt rundt omkring i hele verden. For det hedder ikke en romersk, eller nürnbergsk eller wittenbergsk kirke, men en kristen kirke, som alle de hører til, som tror på Kristus... Hvis man blot er døbt og tror på Kristus, er det ligegyldigt, om man kommer fra Østen eller Vesten. Ingen har noget fortrin frem for andre. WA 47. 235 (Matt 18-24 udlagt, 1537-40) Enhed – kirkens enhed Hvis der kom en fra Indien eller Etiopien, eller hvor som helst ellers, og sagde: Jeg tror på Kristus, så ville jeg sige: Det gør jeg også og derfor bliver jeg også salig. I troen og bekendelsen stemmer de kristne overens med hinanden, selv om de ellers er spredt rundt omkring i hele verden. For det hedder ikke en romersk, eller nürnbergsk eller wittenbergsk kirke, men en kristen kirke, som alle de hører til, som tror på Kristus... Hvis man blot er døbt og tror på Kristus, er det ligegyldigt, om man kommer fra Østen eller Vesten. Ingen har noget fortrin frem for andre. WA 47. 235 (Matt 18-24 udlagt, 1537-40)

10 At tro på Kristus og leve i ham ”…lad os slette partinavnene. Jeg er, og vil ikke være nogens mester… Kristus alene er vores mester!” Luther. ”…lad os slette partinavnene. Jeg er, og vil ikke være nogens mester… Kristus alene er vores mester!” Luther.

11 At tro på Kristus og leve i ham Når Luther siger som han gør kan det vel være ligegyldigt?

12 At tro på Kristus og leve i ham Handler det om at tro, tænke og handle/leve på samme måde som Luther?

13 At tro på Kristus og leve i ham Handler det om at tro, tænke og handle/leve på samme grundlag, som Luther?

14 At tro på Kristus og leve i ham Hvordan vil du beskrive det helt særlige, der kendetegner evangelisk luthersk tro – hvad er essensen af Luthers budskab?

15 At tro på Kristus og leve i ham Luthers opdagelse: evangeliet – det frigørende budskab, er Guds kraft til frelse for enhver, som tror…som der står skrevet: ”Den retfærdige skal leve af tro” Rom 1,16-17

16 At tro på Kristus og leve i ham Nu fryde sig hver kristen mand og springe højt af glæde 

17 At tro på Kristus og leve i ham 1 Nu fryde sig hver kristen mand og springe højt af glæde! Ja, lad os alle trindt om land med liv og lyst nu kvæde! For Gud, så god som han er stærk, har gjort et herligt underværk, betalt i dyre domme. 1 Nu fryde sig hver kristen mand og springe højt af glæde! Ja, lad os alle trindt om land med liv og lyst nu kvæde! For Gud, så god som han er stærk, har gjort et herligt underværk, betalt i dyre domme.

18 At tro på Kristus og leve i ham 2 I Djævlens fængsel var jeg sat, jeg var fordømt til døde, min synd mig knuged dag og nat med megen angst og møde; jeg altid dybere sank ned, der var ej vej til salighed, i synden var jeg fangen. 2 I Djævlens fængsel var jeg sat, jeg var fordømt til døde, min synd mig knuged dag og nat med megen angst og møde; jeg altid dybere sank ned, der var ej vej til salighed, i synden var jeg fangen.

19 At tro på Kristus og leve i ham 3 Min dyd og gerning hjalp mig ej den død at overvinde; den stærke Djævel sagde nej, han lod sig ikke binde; jeg givet var i Fjendens vold, han trued mig med syndens sold og dom til evig pine. 3 Min dyd og gerning hjalp mig ej den død at overvinde; den stærke Djævel sagde nej, han lod sig ikke binde; jeg givet var i Fjendens vold, han trued mig med syndens sold og dom til evig pine.

20 At tro på Kristus og leve i ham 4 Da ynked Gud i evighed min jammer og elende, han tænkte på barmhjertighed og ville hjælp mig sende; sit hjerte vendte han til mig og kosted derpå faderlig det kæreste, han havde. 4 Da ynked Gud i evighed min jammer og elende, han tænkte på barmhjertighed og ville hjælp mig sende; sit hjerte vendte han til mig og kosted derpå faderlig det kæreste, han havde.

21 At tro på Kristus og leve i ham 5 Han talte til sin kære Søn: Nu vil jeg mig forbarme; drag ud, mit hjertes krone skøn, vær frelser for den arme; gå, hjælp ham ud af syndens nød, og dræb for ham den bitre død, og lad med dig ham leve! 5 Han talte til sin kære Søn: Nu vil jeg mig forbarme; drag ud, mit hjertes krone skøn, vær frelser for den arme; gå, hjælp ham ud af syndens nød, og dræb for ham den bitre død, og lad med dig ham leve!

22 At tro på Kristus og leve i ham 6 Guds Søn sin Fader lydig var, han kom til os på jorden, født af en jomfru ren og klar, han er min broder vorden; så lønlig førte han sin magt, bar alskens nød og liden pragt for Djævelen at fange. 6 Guds Søn sin Fader lydig var, han kom til os på jorden, født af en jomfru ren og klar, han er min broder vorden; så lønlig førte han sin magt, bar alskens nød og liden pragt for Djævelen at fange.

23 At tro på Kristus og leve i ham 7 Nu siger han: Kom hid til mig, tag evigt liv til gave! Jeg led den bitre død for dig, at du den arv skal have; nu er jeg din, og du er min, min bolig skal og være din, os skal ej Fjenden skille. Luther Martin 1523. Claus Mortensen 1528. N.F.S. Grundtvig 1837. F.L. Mynster 1862. C.J. Brandt 1888. 7 Nu siger han: Kom hid til mig, tag evigt liv til gave! Jeg led den bitre død for dig, at du den arv skal have; nu er jeg din, og du er min, min bolig skal og være din, os skal ej Fjenden skille. Luther Martin 1523. Claus Mortensen 1528. N.F.S. Grundtvig 1837. F.L. Mynster 1862. C.J. Brandt 1888.

24 At tro på Kristus og leve i ham Evangelium Ordet evangelium er græsk og betyder et godt budskab. For i det forkyndes det frelsende ord om livet som gives ved et guddommelig løfte, og det tilbyder nåde og syndernes forladelse. Derfor hører gerningerne ikke til evangeliet, for det er ikke lov, men blot tro. Det er ene og alene tilsagn og tilbud om guddommelig nåde. Den, som tror på evangeliet, modtager nåden og Helligånden. Når det sker, bliver hjertet glad og lykkelig i Gud og opfylder således loven helt frivillig, uden frygt for straf og uden krav på løn. For det har rigelig med Guds nåde og ved den er der gjort fyldest for lovens krav. WA 10 I 2, 158 (Kirkepostillen, 1522) Evangelium Ordet evangelium er græsk og betyder et godt budskab. For i det forkyndes det frelsende ord om livet som gives ved et guddommelig løfte, og det tilbyder nåde og syndernes forladelse. Derfor hører gerningerne ikke til evangeliet, for det er ikke lov, men blot tro. Det er ene og alene tilsagn og tilbud om guddommelig nåde. Den, som tror på evangeliet, modtager nåden og Helligånden. Når det sker, bliver hjertet glad og lykkelig i Gud og opfylder således loven helt frivillig, uden frygt for straf og uden krav på løn. For det har rigelig med Guds nåde og ved den er der gjort fyldest for lovens krav. WA 10 I 2, 158 (Kirkepostillen, 1522)

25 At tro på Kristus og leve i ham Evangelium •Et godt budskab •Det frelsende ord om livet som gives ved et guddommelig løfte •Det tilbyder nåde og syndernes forladelse •Det er ene og alene tilsagn og tilbud om guddommelig nåde •Den, som tror på evangeliet, modtager nåden og Helligånden •Når det sker, bliver hjertet glad og lykkelig i Gud og opfylder således loven helt frivillig, uden frygt for straf og uden krav på løn •For det har rigelig med Guds nåde og ved den er der gjort fyldest for lovens krav. WA 10 I 2, 158 (Kirkepostillen, 1522) Evangelium •Et godt budskab •Det frelsende ord om livet som gives ved et guddommelig løfte •Det tilbyder nåde og syndernes forladelse •Det er ene og alene tilsagn og tilbud om guddommelig nåde •Den, som tror på evangeliet, modtager nåden og Helligånden •Når det sker, bliver hjertet glad og lykkelig i Gud og opfylder således loven helt frivillig, uden frygt for straf og uden krav på løn •For det har rigelig med Guds nåde og ved den er der gjort fyldest for lovens krav. WA 10 I 2, 158 (Kirkepostillen, 1522)

26 At tro på Kristus og leve i ham Evangelium vil sige et godt og trøsterigt budskab. Det er som når en rig mand lover en fattig tigger en million. Det ville være et evangelium, et godt budskab, for ham, som han gerne ville høre og glæde sig over af hjertet. Men hvad er gods og penge i forhold til denne trøstefulde og nåderige forkyndelse, at Kristus tager imod de elendige og vil være en konge, som vil hjælpe de døde, synderne og dem, som er fanget under loven, frem til retfærdighed og det evige liv. WA 52, 25 (Huspostillen, 1544) Evangelium vil sige et godt og trøsterigt budskab. Det er som når en rig mand lover en fattig tigger en million. Det ville være et evangelium, et godt budskab, for ham, som han gerne ville høre og glæde sig over af hjertet. Men hvad er gods og penge i forhold til denne trøstefulde og nåderige forkyndelse, at Kristus tager imod de elendige og vil være en konge, som vil hjælpe de døde, synderne og dem, som er fanget under loven, frem til retfærdighed og det evige liv. WA 52, 25 (Huspostillen, 1544)

27 At tro på Kristus og leve i ham Forkyndelsen af syndernes forladelse i Jesu Kristi navn, det er evangeliet. WA 2, 466 (Lille Galaterbrevs-kommentar, 1519) Forkyndelsen af syndernes forladelse i Jesu Kristi navn, det er evangeliet. WA 2, 466 (Lille Galaterbrevs-kommentar, 1519)

28 At tro på Kristus og leve i ham De reformatoriske hovedprincipper: •Skriften alene •Kristus alene •Troen alene De reformatoriske hovedprincipper: •Skriften alene •Kristus alene •Troen alene

29 At tro på Kristus og leve i ham Hvad nu…? Har vi hermed indkredset det unikt lutherske i vores tros forståelse? Hvad nu…? Har vi hermed indkredset det unikt lutherske i vores tros forståelse?

30 At tro på Kristus og leve i ham …afhænger af hvordan vi forstår disse ”alene´r”!

31 At tro på Kristus og leve i ham Skriften alene: •Eneste kilde til åbenbaring… •Sin egen fortolker… •Normerende norm… •Autoritet i alle spørgsmål… Skriften alene: •Eneste kilde til åbenbaring… •Sin egen fortolker… •Normerende norm… •Autoritet i alle spørgsmål…

32 At tro på Kristus og leve i ham Kristus alene: •Kristus som eneste frelsesvej… •Kristus som opfyldelse af loven… •Kristus som menneskers forsoner… •Kristus som førstegrøde… •Kristus/Helligånden som den der helliggør mig… Kristus alene: •Kristus som eneste frelsesvej… •Kristus som opfyldelse af loven… •Kristus som menneskers forsoner… •Kristus som førstegrøde… •Kristus/Helligånden som den der helliggør mig…

33 At tro på Kristus og leve i ham Troen alene: •Troen på Kristus er alene vejen til Gud... •Tro, som forudsætning for at modtage frelsen i Kristus gennem nådens midler… •”Tror du, så har du!” •Troen som gave… ikke som præstation! •Troen som Guds handling i os… Troen alene: •Troen på Kristus er alene vejen til Gud... •Tro, som forudsætning for at modtage frelsen i Kristus gennem nådens midler… •”Tror du, så har du!” •Troen som gave… ikke som præstation! •Troen som Guds handling i os…

34 At tro på Kristus og leve i ham Troen alene: frelsen i Kristus modtages gennem nådens midler, som er reelt Kristus-nærvær i vores synlige verden – synlig og sansbar nåde i dåb og nadver!

35 At tro på Kristus og leve i ham Dåben: •Den Treenige Guds suveræne handling •Det gamle menneske drukner – synden dør – retfærdighed fremgår •Det nye menneske opstår – født i nåde af H.Å. – Åndens nye liv - fuldbyrdes i/efter døden – på den yderste dag Dåben: •Den Treenige Guds suveræne handling •Det gamle menneske drukner – synden dør – retfærdighed fremgår •Det nye menneske opstår – født i nåde af H.Å. – Åndens nye liv - fuldbyrdes i/efter døden – på den yderste dag

36 At tro på Kristus og leve i ham ”Glaubst du, so hast du!” Tror du, så har du…!

37 At tro på Kristus og leve i ham •Reelt Kristus-nærvær i vores synlige verden – synlig og sansbar nåde i dåb og nadver! •Sakramente: løfte fra Gud, fulgt af et sikkert tegn. •Reelt Kristus-nærvær i vores synlige verden – synlig og sansbar nåde i dåb og nadver! •Sakramente: løfte fra Gud, fulgt af et sikkert tegn.

38 At tro på Kristus og leve i ham Reelt Kristus-nærvær i nadveren! •Den der trænger/længes/begærer, får! •Fællesskab/enhed med Kristus •Lod/del i alle Kristi åndelige goder/velsignelser •”den, der spiser, forvandles til hans natur og bliver til ét væsen med Ham!” Reelt Kristus-nærvær i nadveren! •Den der trænger/længes/begærer, får! •Fællesskab/enhed med Kristus •Lod/del i alle Kristi åndelige goder/velsignelser •”den, der spiser, forvandles til hans natur og bliver til ét væsen med Ham!”

39 At tro på Kristus og leve i ham Reelt menighedsfællesskab i nadveren: •Kristus er alle helliges legeme. •Kristi kærlighed vækker genkærlighed og sammenknytter alle. Reelt menighedsfællesskab i nadveren: •Kristus er alle helliges legeme. •Kristi kærlighed vækker genkærlighed og sammenknytter alle.

40 At tro på Kristus og leve i ham Reelt menighedsfællesskab i nadveren: ”I gamle dage brugte man dette sakramente så godt og lærte folket at forstå dette fællesskab så godt, at de også bragte jordisk føde og legemligt gods med til kirke og dér uddelte det til dem, der var i trang... Dengang tog den ene sig af den anden… stod hinanden bi… havde medlidenhed med hinanden… bar hinandens byrder og nød…” Reelt menighedsfællesskab i nadveren: ”I gamle dage brugte man dette sakramente så godt og lærte folket at forstå dette fællesskab så godt, at de også bragte jordisk føde og legemligt gods med til kirke og dér uddelte det til dem, der var i trang... Dengang tog den ene sig af den anden… stod hinanden bi… havde medlidenhed med hinanden… bar hinandens byrder og nød…”

41 At tro på Kristus og leve i ham Reelt menighedsfællesskab i nadveren: ”hvor kærligheden ikke daglig vokser, og forvandler mennesket således, at han har fællesskab med enhver, dér findes dette sakramentes frugt og betydning ikke.” Reelt menighedsfællesskab i nadveren: ”hvor kærligheden ikke daglig vokser, og forvandler mennesket således, at han har fællesskab med enhver, dér findes dette sakramentes frugt og betydning ikke.”

42 At tro på Kristus og leve i ham ”Frugten af dette sakramente er fællesskab og kærlighed… den egennyttige kærlighed udryddes ved dette sakramente og giver plads for den uegentlige kærlighed til alle mennesker, og således bliver der ved kærlighedens forvandling ét brød, én drik, ét legeme, én menighed; og det er den rette kristelige broderenhed.”

43 At tro på Kristus og leve i ham ”Dåben leder os ind i et nyt liv på jorden; brødet leder os gennem døden ind i det evige liv.”

44 At tro på Kristus og leve i ham Dramatiseret evangelieforkyndelse – levet evangelieforkyndelse!

45 At tro på Kristus og leve i ham ”forkyndelsen er et glædeligt budskab om, hvad Gud gør NU… I DAG” Luther. ”forkyndelsen er et glædeligt budskab om, hvad Gud gør NU… I DAG” Luther.

46 At tro på Kristus og leve i ham Høre – Røre – Gøre!

47 At tro på Kristus og leve i ham Det, vi hører, glemmer, vi… Det, vi ser husker vi… Det, vi gør – det vi lever, forstår vi… Det, vi hører, glemmer, vi… Det, vi ser husker vi… Det, vi gør – det vi lever, forstår vi…

48

49 Kaffe og kage Is og sodavand kan købes i forhallen i Skjern Kulturcenter

50 Program lørdag kl. 15.30 Indre Mission i bevægelse og balance: Arenaen Når Livet gør ondt: Grene Scenen Caféhygge med hovedbestyrelsen: IM huset At leve med Kristus: LMs missionshus Walk and talk: fra Kong Hans Bro En snak og en kop kaffe: Cafébussen på Torvet

51 At tro på Kristus og leve i ham 2 vigtige bøger af Bo Giertz – Sveriges mest betydende kirkeleder!

52 At tro på Kristus og leve i ham 1. Se det Guds lam, som bærer verdens synd, knust for os. Du er ophøjet! Vi har det løfte, at enhver, som tror, renses fra sin synd og skyld. 1. Se det Guds lam, som bærer verdens synd, knust for os. Du er ophøjet! Vi har det løfte, at enhver, som tror, renses fra sin synd og skyld.

53 At tro på Kristus og leve i ham Vi får del, del i livets brød, i hans fuldbragte offerdød. Brød og vin, på Guds nådesord vi knæler ned ved kongens bord. Vi får del, del i livets brød, i hans fuldbragte offerdød. Brød og vin, på Guds nådesord vi knæler ned ved kongens bord.

54 At tro på Kristus og leve i ham 2. Dette er Jesu Kristi legeme, brudt for dig. Tag det og spis det. Knust for vor synd, hans død har bragt os liv. Vi forenes nu i ham. 2. Dette er Jesu Kristi legeme, brudt for dig. Tag det og spis det. Knust for vor synd, hans død har bragt os liv. Vi forenes nu i ham.

55 At tro på Kristus og leve i ham Vi får del, del i livets brød, i hans fuldbragte offerdød. Brød og vin, på Guds nådesord Vi knæler ned ved kongens bord. Vi får del, del i livets brød, i hans fuldbragte offerdød. Brød og vin, på Guds nådesord Vi knæler ned ved kongens bord.

56 At tro på Kristus og leve i ham 3. Dette er Herren Jesu Kristi blod, død for dig. Tag det og drik det. Han smagte døden, for at hver og en må få del i evigt liv. 3. Dette er Herren Jesu Kristi blod, død for dig. Tag det og drik det. Han smagte døden, for at hver og en må få del i evigt liv.

57 At tro på Kristus og leve i ham Vi får del, del i livets brød, i hans fuldbragte offerdød. Brød og vin, på Guds nådesord Vi knæler ned ved kongens bord. Vi får del, del i livets brød, i hans fuldbragte offerdød. Brød og vin, på Guds nådesord Vi knæler ned ved kongens bord.

58 At tro på Kristus og leve i ham 4. Og før vi rejser os, da siger du: ”Gå i fred, og gå med glæde.” Vi kaldes til at gå i Kristi spor som hans menighed på jord. 4. Og før vi rejser os, da siger du: ”Gå i fred, og gå med glæde.” Vi kaldes til at gå i Kristi spor som hans menighed på jord.

59 At tro på Kristus og leve i ham Vi får del i hans lidelse, vi ser frem: Kristus kommer snart. Ånd nu frit; på den nye jord, der står en plads ved kongens bord. Vi får del i hans lidelse, vi ser frem: Kristus kommer snart. Ånd nu frit; på den nye jord, der står en plads ved kongens bord.

60 Tro på Kristus og lev i ham! Ind i hjertet – ind til Gud


Download ppt "Ind i hjertet - ind til Gud Ind i hjertet - ind til Gud."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google