Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Selvværd, selvhjulpenhed og samarbejde!

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Selvværd, selvhjulpenhed og samarbejde!"— Præsentationens transcript:

1 Selvværd, selvhjulpenhed og samarbejde!
Psykolog Thomas Klint.

2 Burde stå på alle små børn - træd varsomt, der laves hjernespor!
Børn efterligner de voksne! Burde stå på alle små børn - træd varsomt, der laves hjernespor!

3 - klare i hovedet - varme om hjertet - kolde i røven.
Vi kan som omsorgspersoner ændre adfærd– det lille barn kan ikke tage initiativet. - klare i hovedet - varme om hjertet - kolde i røven. Præmis 2: Vi skal være…

4 Endelig spørgsmål undervejs!
Aftenens menu! 1. Lidt udviklings- og børnepsykologi! Og definition af opdragelse. 2. Hvordan støtter vi bedst vores børns selvhjulpenhed og selvværd? (godt at starte allerede i dagpleje alderen) 3. Tips og tricks til det gode samarbejde forældre og dagplejen imellem! Endelig spørgsmål undervejs!

5 Det super sociale Menneskedyr!

6 Instinkter (uden for vores vilje)
Fornuft (under vores vilje) Følelser (uden for vores vilje) Instinkter (uden for vores vilje) Hos den 1-2 årige er instinkter og følelser dominerende og fornuften udvikles gradvist!

7 Uden velfungerende frontallapper, får vi problemer med andre!

8 Vores udvikling og udfordringer!

9 Definition af opdragelse!
”Gradvist at lære at regulere os selv” Kort sagt: få følelserne under fornuften (frontallapperne) Gennem følelsesmæssig afstemning, kærlighed/omsorg og guidning. Definition af opdragelse!

10 Manipulation i børnehøjde!

11 Vi ved med stor sikkerhed at…
Barnet er født med tillid og samarbejdsprogrammer (tilknytning) Barnet fødes med både aggressive og omsorgsfulde programmer! Barnet er Peter Pedal nysgerrig og suger og lagrer læring hele livet, og særligt i de første år . Vi ved med stor sikkerhed at…

12 Harlow fandt at kærlighed er vigtigere end mad 

13 Barnet søger samhørighed! Still face forsøg!

14 Mangel på kærlighed giver hjerneskader
Rumænske børnehjemsbørn – efter ½ år med utilstrækkelig omsorg kan det rettes op, men efter 2 år er det for sent. Mangel på kærlighed giver hjerneskader

15 Theory of mind er unikt for os!
Barnet kan modtage opdragelse ved 1½ års alderen – op til der er det guidning og omsorg. 1-2 årige børn er ikke udspekulerede – for det kan de ikke kognitivt (mentalisering først fuldt udviklet ved 4-5 år). Theory of mind er unikt for os!

16 Barnets personlighedstræk er i aktivt samspil med os og verden
Ængstelighed Udadvendt/indadvendt Åben for indtryk Omgængelighed/venlighed Pålidelighed Barnets personlighedstræk er i aktivt samspil med os og verden

17 Selvværd. – psykisk robusthed ”Jeg er ok”. Selvtillid
Selvværd! – psykisk robusthed ”Jeg er ok”. Selvtillid! - præstationer / færdigheder. Selvværd skal trænes!

18 Selvværd _ __ __ ___ __ Præstationer Andres mening Selvværdsfælden – risiko hvis vi fokuserer for meget på bedømmelser af barnet (ros som kritik).

19 Selvværdstræning i børnehøjde!
1. Afstemme barnets følelser (positive som negative) (gevinst: barnet lærer at identificere sine følelser gennem vores bearbejdning) Selvværdstræning i børnehøjde!

20 Selvværdstræning fortsat…
2. Vær opmærksom på hvad I giver barnet feedback på! Resultat ”Det er rigtigt” Barnet ”Du er dygtig” Processen ”Det ser sjovt ud” (Børnestavning – der findes ingen stavefejl. læring gøres lystbetonet) Selvværdstræning fortsat…

21 Resultat: ? Barnet: ? Processen: ?
Prøv I…

22 Flere eksempler på bekræftelser fremfor bedømmelser (fra: Dan Svarre)
Bedømmelse: Det kan du sagtens Bekræftelse: Du synes vist det er svært, jeg tror på, at du godt kan finde ud af det! Bedømmelse: Du er et værre pattebarn Bekræftelse: Du piver lidt, hvad går dig på!? Bedømmelse: Hvorfor kan du ikke bare spise de frikadeller? Bekræftelse: Er du mæt, eller har du bare ikke lyst til maden? Bedømmelse: Du skal ikke være så genert. Gå nu derover Bekræftelse: Jeg kan se du bliver helt genert. Skal vi gå derover sammen? Jeg er sikker på de gerne vil lege med dig! Flere eksempler på bekræftelser fremfor bedømmelser (fra: Dan Svarre)

23 Mestringsorienteret fokus styrker barnets selvværd!
Mestringsorienteret barnefokus (teflon): Afsæt: hvad barnet kan selv, skal barnet gøre. Adfærd hos forældre: stiller tilpasse krav, opmuntrer, tror på og siger barnet kan, kan rumme barnets frustration, er tålmodig og rolig, accepter Ting tager tid, stimulerer til problemløsning fremfor at komme med løsningen, signalerer selv som forældre ubekymrethed og gåpåmod. Hjælpeløshedsorienteret barnefokus (fugleunge): Afsæt: Barnet skal ikke være ked af det/frustreret. Adfærd hos forældre: ”Curler”, tager over, kører skåne program, Synd for dig, men mor er her – adfærd, kæmper slagene for barnet, signalerer bekymrethed (katastrofekanal). Mestringsorienteret fokus styrker barnets selvværd!

24 Kan I huske den?! Ole Flemming Pedersen 70ér slogan
Har du talt med dit barn i dag? Har du talt med dit barn i dag? Kan I huske den?! Ole Flemming Pedersen 70ér slogan

25 Selvhjulpenhed træner selvværd!
Har du ladet dit barn prøve selv idag Selvhjulpenhed træner selvværd!

26 Afsæt for det gode samarbejde – psykologiens største opdagelse!
Tanker og ord skaber virkelighed! Afsæt for det gode samarbejde – psykologiens største opdagelse!

27 Seksuelle billeder/tanker kan frigive kønshormoner fra hypofysen

28 Eller hvis man er til mere hår…

29 Det gode samarbejde! De 4 grusomme optrappere: Optrapning Nedvurdering
Negativ tolkning Tilbagetrækning Det gode samarbejde!

30 LAV EN PETER PEDAL! - brug din nysgerrighed og find den andens gode grunde til det de gør og siger! (Alle har en positiv hensigt). Håndtere de 4 grusomme!

31 Peter Pedal-strategier i praksis!
Brug nysgerrigheden! Jeg er usikker på om jeg forstår dig - sig lidt mere… Jeg forstår dig sådan, at….? Er det rigtigt? Som jeg hører det, så er det vigtigt for dig fordi at….. Du siger det, fordi du er bekymret for…. Er det rigtigt forstået? Peter Pedal-strategier i praksis!

32 Sig det fra egen banehalvdel (med en Ole Henriksen).
Fakta (italesæt den andens gode grund) - Tanke - Behov Sig det fra egen banehalvdel (med en Ole Henriksen).

33 De 3 mønter i baglommen-tricket!

34 Vilje til forsoning i en relation er måske den vigtigste nøgle…!
Sagt af min (dengang) 5 årige søn Elias! ”Far, når jeg siger du er dum, så mener jeg det ikke. Jeg siger det fordi jeg er sur!” Vilje til forsoning i en relation er måske den vigtigste nøgle…!

35 Det må du undskylde – det kom lidt kluntet ud, kan jeg godt lige høre
Det må du undskylde – det kom lidt kluntet ud, kan jeg godt lige høre. Må jeg ikke lige forsøge igen?! Det jeg håber på er…. Jeg er lidt stresset for tiden, og så bliver jeg kort for hovedet. Det er ikke ok. Det må du undskylde, jeg ved du gør alt hvad du kan. Jeg kan godt høre det er vigtigt, og jeg vil gerne høre det. Men hvis du vil have den bedste udgave af mig, så må vi tale om det senere? Vil det være ok? Jeg ved godt du siger det fordi du vil min søn det bedste, men det er lidt svært at høre. Jeg skal lige tænke over det, og så vender jeg tilbage. Er det ok? Sætninger der virker ift. min kone – og vel også mellem forældre og professionelle (så vi ikke bliver ”skilt”)

36 Tak for i aften! Spørgsmål? 4 Julegaveønsker:
Dan Svarre: ”Glade børn med højt selvværd – en forældreguide” Bent Hougaard :”Pisken eller Guleroden – kunsten at opdrage børn fra 2-7 år” Ben Furman: ”Jeg er stolt af dig” Carolyn W. Stratton: ”De utrolige år – en forældreguide” Tak for i aften!


Download ppt "Selvværd, selvhjulpenhed og samarbejde!"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google