Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Jordens bane om solen Fortæl om jordens bane – hvilken form har den, hvor stor er den, hvor lang tid tager det jorden at gennemløbe den? - Jorden cirkulerer.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Jordens bane om solen Fortæl om jordens bane – hvilken form har den, hvor stor er den, hvor lang tid tager det jorden at gennemløbe den? - Jorden cirkulerer."— Præsentationens transcript:

1 Jordens bane om solen Fortæl om jordens bane – hvilken form har den, hvor stor er den, hvor lang tid tager det jorden at gennemløbe den? - Jorden cirkulerer om solen. Banerne ændrer sig (solen kommer tættere på og længere væk fra jorden og dette har indflydelse på . Jordens bane om solen kan ændre sig fra cirkelformet til ekstrem elipseformet pga. påvirkning af andre himmellegemer i solsystemet (denne syklus, fra den er helt cirkelformet til helt ilipseformet tager ca år – påvirker klimaet på Jorden.) Det tager i alt et år for Jorden at komme hele vejen rundt om solen. Afstanden fra Jorden til solen er min km og max km.

2 Hvad sagde Galilei om dette og hvad skete der med ham?
Galileo Galilei (15. februar januar 1642) var en italiensk filosof, fysiker og astronom. Han var en af pionererne inden for astronomi. I 1610, sad Galileo Galilei i sit observationstårn med et hjemmelavet teleskop, hvor han pludselig så tre punkter på himlen i en lige linje, som bevægede sig forkert. Han troede, at det var stjerner, men senere fandt han flere af disse prikker, og han konkluderede, at det var en slags planeter, der kredsede omkring Jupiter – måner. Desuden observerede han Venus' faser og konkluderede, at planeterne cirkler omkring solen snarere end omkring jorden. Hans teori om det heliocentriske solsystem bragte ham i konflikt med kirken, og i 1633 blev han tvunget til at afsværge denne overbevisning, og han kom i husarrest i Firenze. Hvad siger Keplers love? Det er 3 love, der beskriver hvordan planeterne i solsystemet bevæger sig i deres baner omkring solen . Et godt link:

3 Jordens rotation Fortæl om jordens rotation – hvordan roterer jorden (akse), hvor lang tid tager en ”runde” og hvordan kan man forklare årstiderne ud fra rotationen? Jorden roterer med en vinkelhastighed på 7, ∙10-5 Det tager et døgn for Jorden at rotere rundt om sig selv Jordens rotation og årstiderne - Se billedet!

4 Månen Månens rotation kaldes ”bunden” hvorfor”?
Månens rotation kaldes ”bunden” eftersom den altid vender den samme side ind til Jorden. Forklar månens faser (kort måske bare med en figur) Med ovenstående hjemmeside kan man gå ind og se månens faser for netop den måned man ønsker. De forskellige faser drejer sig om hvornår månen er fuld halv osv. Billedet i nederste højre hjørne viser månernes faser godt.

5 Formørkelser Forklar sol og måneformørkelse (kort – måske bare med en figur) Billedet nedenfor: Den øverste viser en eventuel solformørkelse og den nederste viser en eventuel måneformørkelse. Dette afhænger af jordbanens vinkel. Er den plan vil dette ske. Det første link solformørkelse og det andet er måneformørkelse:

6 Planeterne Fortæl om solsystemets planeter - hvilke planeter er der, hvordan er deres størrelser og hvad består de af? Link: Planeternes rækkefølge: Merkur, Venus, Jorden, Mars, (Asteroiderne), Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun, (Pluto) Merkur: En ørken af klippe med en kulsort himmel og temperatursvingninger på op mod 600 grader mellem nat og dag. Det er Merkur. Ingen måner Afstand til Solen 5,79*107 km

7 Venus: Brændede hede, giftige dampe og et lufttryk, der kan knuse et hangarskib, gør Venus til en af de mest ugæstfri kloder i Solsystemet. Ingen liv på planten, da der er for varmt. Ingen måner Afstand til Solen: 108,2*106 km Jorden: Afstand til Solen 149,60*106 km Antal måner, 1

8 Mars: Mars er den klode i solsystemet, hvor vi søger mest intenst efter liv. Endnu har eftersøgningen ikke båret frugt, men vi leder videre med stadig bedre metoder. Det gælder om at samle så meget viden som muligt, for at finde ud af, om vores røde nabo er beboet. Antal måner: 2 Afstand til Solen: 227,92*106 km Jupiter: Den store røde plet på Jupiter er Solsystemets længst varende storm og den dækker et område, der er større end Jorden. Blandt Jupiters fire største måner finder vi blandt andet Io, der er solsystemets mest vulkansk aktive klode og Europa, der skjuler et hav under dens overflade af is. Afstand til Solen: 778,57*106 km Antal måner: 63

9 Saturn: Saturn er omgivet af solsystemets største og smukkeste ringsystem, og planetens største måne Titan er den eneste måne i solsystemet med sin egen atmosfære. Afstand til Solen: 1433,53*106 km Antal måner:; Mindst 63 Uranus: Planeten er en stor, rolig kugle af gas og is, der dog gør sig bemærket ved at 'ligge ned' og 'rulle' rundt om Solen. Afstand til Solen: 2872,46*106 km Antal måner (kendte måner): 27

10 Neptun: Solsystemets kraftigste orkaner hærger i Neptuns blå atmosfære. Planetens største måne Triton er et af de koldeste steder i solsystemet, alligevel udspyr den otte km høje gejsere Afstand til Solen: 4495,06*106 km Antal måner: 13 Pluto: De opfører sig næsten som planeter, men har glemt at rydde op omkring deres bane. De kaldes dværgplaneter, og Pluto er én af dem.

11 Stjerner Hvordan dannes en stjerne?
Hvilke processer sker der i en stjerne? Hvad er slutfaserne for forskellige stjerner? Hvad bliver slutfasen for vores sol? Sæt et par billeder ind. Søgeord: supernova, hvid dværg, neutronstjerne, Film: Link:

12 Galakse Hvad er en galakse?
En galakse betyder mælkeagtig, er et komplekst system af stjerner, støv og gas bundet sammen af tyngdekraft. Gasserne og støvet i en galakse kaldes interstellart medium. Mælkevejen er eksempelvis en galakse (jordens galakse). Galakser kan godt mødes. Link:

13 Galaksehobe Hvad er det?
Ligesom stjernerne er samlet i galakser, så er galakserne samlet i galaksehobe. Galakserne er bestemt ikke jævnt fordelt i rummet. De fleste galakser befinder sig i en såkaldt galaksehob, der er en samling af alt fra 50 til 1000 galakser. En galaksehob måler typisk et par millioner lysår på tværs, og de er de største strukturer i universet, der bliver holdt sammen af tyngdekraften.


Download ppt "Jordens bane om solen Fortæl om jordens bane – hvilken form har den, hvor stor er den, hvor lang tid tager det jorden at gennemløbe den? - Jorden cirkulerer."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google