Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Aarhus Universitetshospital

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Aarhus Universitetshospital"— Præsentationens transcript:

1 Aarhus Universitetshospital
Ernæring til IBD Mette Borre Klinisk diætist Medicinsk afdeling V Aarhus Universitetshospital

2 Tidsbestilling: Mette.Borre.Aarhus@gmail.com
Klinisk diætist Jeg tager imod privatpatienter fx patienter fra Silkeborg, Randers og Horsens, kun efter almindelig arbejdstid og kun af patienter, der ikke har tilknytning til afdeling V, Aarhus Tidsbestilling: Mail kun til bestilling af tider Konsultation Ryesgade 31, 4 tv, 8000 Aarhus C, 2 min fra banegården i Aarhus Som regel onsdage eller mandage efter 16 men andre tider kan aftales evt weekend

3 Mad kan være... en plage - smerter, rumlen, luft, diarré/forstoppelse
en del af behandlingen - sund mad - eller tvivlsomme diæter og tilskud!? en årsag til sygdommen eller forværring?

4

5 Øger måske risiko for udvikling
Fedt, total mængde Kød Reducerer risiko Fibre >22 g/dg - CD Frugt - CD Grønt - UC

6 Er din ernæring tilstrækkelig?
-underskud af protein og energi Underernæring er defineret ved tab af legemsvægt både fra fedtdepoter og muskelmasse, men også ved funktionstab

7 Ernæring i daglig praksis
Højde, vægt, vægttab, BMI Aktuel nedsat/ændret kostindtagelse Funktionsniveau – kan du det samme som før? Øget træthed? Vitamin og mineralstatus?

8 Ernæringsmæssige mangler

9 Spørgeskemaundersøgelse viser:
Lavere indtagelse af frugt, grønt, mælk og fisk sammenlignet med raske Er det et problem? 9

10 og kan vi gøre noget ved det?
Det ved vi ikke Øget fysisk aktivitet? Mængde og timing af protein? Kvalitet af protein? Mikronæringsstoffer?

11 Spis en varieret, sund ernæring
Undgå underernæring Undgå mad, der forværrer symptomer Spis mange måltider Nogle madvarer kan give luft og diarré, særligt ved aktiv sygdom

12 Hvordan dækkes behov for energi dvs kalorier ved vægttab?
Undgå fed mad (smør, margarine, olier, fløde) 12

13 Behov for protein Klinisk ernæring 2011 Protein behov pr kg Raske 0,83
syge på sygehuse 1,2-1,5 IBD i stabil fase 1,0 IBD Akut sygdom 1,5 Rekonvalescenter Kilde Klinisk ernæring

14 Næringsindhold pr. 2 dl eller 1 portion
Energi Protein Sødmælk kJ 7 g letmælk kJ 7 g Mini-, kærnemælk kJ 7 g Cacaoletmælk kJ 7 g Sojamælk kJ 2,4 Ymer/ylette /500 kJ 12 g Yoghurt/A38/tykmælk kJ 6,6 g Kød, fisk, fjerkræ 150 g g Æg, (helt), 60 g kJ 7,2 g Ost 18%/30+, 15 g – 1 skive 165 kJ 4,2 g Tofu, 50 g kJ 3,6 g

15 Drik mælk, hvis du kan tåle det
Foretræk de magre typer Sørg for et alternativ – protein - kalk

16 IBD patienter kan have problemer med at tåle mælk
laktoseintolerance er hyppig hos CD med aktiv sygdom sygdomsgrad – og ikke placering af sygdom medvirker til manglende tolerance af laktose andre undersøgelser viser at det er hyppigere ved sygdom i tyndtarm end i tyktarm

17 Behandling Laktosefri-, mælk, - yoghurt og - fløde
Eller/og tilskud af laktaseenzym eller tilsat den mælk der drikkes Frit: smør, alle oste, pålæg, etc Soja-, havre- eller risdrik har lavere indhold af protein, ringe proteinkvalitet, ingen kalk og lavere indhold af vitaminer Kun få tilskudsdrikke indeholder laktose

18 Tilskudsdrikke - Er det nu nødvendigt?
Kan man ikke bare spise noget yoghurt!

19 Ordination 2-3 stk daglig
Vanilje eller jordbær? Per 100 ml Energi, kJ Protein, g 3,8-10

20 Næringsindhold pr. 2 dl Sødmælk 530 7 10 Tilskudsdrik
Energi kj Protein g Kulhydrat g Sødmælk Tilskudsdrik Fuldgyldig energirig ,8 Proteinrig , ,2 Saftbaseret

21 Grøn ernæringsrecept ”kun” en blanket – derfor ikke mulighed for elektronisk udgave - endnu Gældende ½ år Hvis der står et præparat angivet med navn kan det ombyttes i flg ”listen” Se

22 Case Kvinde, 25 år, colitis, normalvægtig, 65 kg
Tidl. problemer med vægten efter rygeophør Påbegyndt behandling med prednisolon, er bange for overvægt og dm pga af medicin Ernæring 3 alm hovedmåltider, frugt til alle mellemmåltider, ingen mælk, lidt slik Får luft/gener af mange grønsager Får hun dækket sit proteinbehov?

23 Case Morgen protein Brød med 1-2 skiver ost g Frokost
2 skiver rugbrød med pålæg g Aften 1 stk kød, pasta, lidt grønt I alt ? g Mellemmåltider: frugt og lidt slik Væske: vand, te, sukkerfri sodavand

24 Case Morgen protein Brød med 1-2 skiver ost 5 -7 g Frokost
2 skiver rugbrød med pålæg 10 g Aften 1 stk kød, pasta, lidt grønt 25 I alt g Mellemmåltider: Frugt og lidt slik Væske: vand, te, sukkerfri sodavand Behandling?

25 Behandling Morgen protein Brød med 1-2 skiver mager ost 7 g Frokost
2 skiver rugbrød med pålæg 15 g Aften 1 stk kød, pasta, lidt grønt 25 Mellemmåltider: Ylette, frugt og lidt slik Væske: 2 gl mælk, 1 gl drikkecultura, 1-2 Nupo shake I alt g

26 Nupo replacement shake
19,4 g protein Tilsat vitaminer og mineraler Nupo, 300 ml Nutridrink Protein, 200 ml Energi kJ 900 1260 Protein g 19,4 20, 0 Fedt g 3,6 10,6 Kulhydrat g 23 31 Fibre g 5 Tilsat vitaminer og mineraler Ja

27 Teori bag diæt - Skal mindske vækst af bakterie i colon
Tilladte kulhydrater: monosaccarider Forbudte: di og polysaccarider dvs: kartofler, ris, pasta, brød

28 Undgå mælk, sukker og gluten

29 Kostanamnese mhp… Kvantitative oplysninger Kvalitative oplysninger
Drikkevarer Mad inkl mellemmåltider Mængder, typer, fordeling, tolerance Særlige diæter Tilskud af naturlægemidler og kosttilskud Kvalitative oplysninger Viden og holdning Appetit Funktionsniveau

30 ”Naturlægemiddel” Må kun være beregnet til at indtage gennem munden/på huden eller slimhinder Kan kun godkendes over for ”lettere sygdomme” – dvs. uden lægekontakt Krav til fremstillingsvirksomheden, renhed af råvarer og nøjagtig deklaration af aktive stoffer - og ikke mindst indlægsseddel med bivirkninger etc 30

31 ”Kosttilskud” Hører under levnedsmiddellovgivningen - FVST
Evt. indhold af vitaminer/mineraler skal ligge forholdsvis tæt på ADT – anbefalet dgl tilførsel Ikke mad – men tilskud – erstatter ikke sund mad Ikke tilladt at reklamere med forebyggende, lindrende eller helbredende effekt Og ikke mindst - ingen garanti for effekt ej heller ikke skadelig effekt -

32 I ro Aktiv sygdom BMI, vægttab Protein 1,5 g/kg/dg
Fedt: moderat begrænset Kulhydrat: evt laktosebegrænset Færre fibre, kerner etc Tilskudsdrikke Vitamintilskud Vægt Protein 1,0 g/kg/dg Fedt: begrænset Kulhydrat: evt laktosebelastning, ved luft, mavesmerter evt luftudviklende madvarer Sikre varieret kost med fisk, frugt, grønsager Evt vitamintilskud

33 Bør IBD patienter generelt tilrådes en specifik diæt?
Nej, det er der ikke bevis for Men… Bør tilrådes den kost som anbefales i forhold til almene sunde kostråd, herunder Sikre tilstrækkelig proteinmængde Undgå for meget fedt Undgå for mange raffinerede kulhydrater 6 stykker frugt og grønt om dagen, men ikke ved diarre/forsnævring/luft Man har ofte selv erfaring med hvad der er bedst Tilskud af vitaminmineraltablet, særligt ved sygdomsperioder


Download ppt "Aarhus Universitetshospital"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google