Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

- Konflikt, borgerkrig eller folkedrab?

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "- Konflikt, borgerkrig eller folkedrab?"— Præsentationens transcript:

1 - Konflikt, borgerkrig eller folkedrab?
Darfur, Sudan - Konflikt, borgerkrig eller folkedrab?

2 Darfur i Sudan Darfur ligger i det Vestlige
Sudan. I 2003 brød konflikten ud i Darfur, efter at regerings – styrker i samarbejde med militsgrupper begyndte at bekæmpe oprørsgrupper, der kæmper for mere selvstændighed i det fattige og tørre Darfur område.

3 Problemet De mange mennesker bor i lejre forskellige steder. Der er meget stor chance for sygdomme når så mange mennesker bor koncen-treret på samme sted. Der har været borgerkrig i Sudan i mere end tyve år, hvor sundhedsvæsnet næsten intet har, kunne gøre, for alle menneskerne. De fleste mennesker havde ikke adgang til lægehjælp.

4 Grundene til krigen Overbefolkning, Ørkendannelse,
Tørke - i 1984 var der sultkatastrofe, der betød at omkring mennesker ud af 3,1 millioner berørte døde af sult. Religion Slavehandel Borgerkrigen i Tchad, Darfurs befolkning blev indraget.

5 Borgerkrig Formelt er der tale om en borgerkrig mellem de
beduin-arabiske stammer og ikke-arabiske stammer. De første er normalt nomader (kvægdrivere osv.), mens de sidste er landbrugere. Men reelt er der tale om at den arabiske Janjaweed-milits, som bliver støttet af regeringen i Khartoum, overfalder både ikke-araberne, og de civile (dvs. ikke kun oprørere). Voldtægt og drab er de typiske midler. FN anslår, at op imod mennesker er blevet slået ihjel i konflikten, og flere end 2,5 millioner er flygtet fra deres hjem, siden 2003.

6 Ødelæggelser

7 Læger uden grænser Læger uden grænser har arbejdet i Sudan
siden Siden 2003 havde de behandlet mere end 3 millioner ambulante patienter, og haft indlæggelser. De har ydet fødselsforberedende konsultationer, forestået flere end fødsler, fortaget flere end operationer og tilbudt psykologisk hjælp til mennesker.

8 Benægtelser Katastrofen i Darfur er flittigt blevet benægtet af folk i den sudanske regering, som beskyldes for at støtte den frygtede arabiske Janjaweedmilits, der hærger de sorte afrikaneres landsbyer og flygtningelejrene. Også Sudans præsident, Omar al-Bashir, har benægtet begivenhederne i Sudan. Men ifølge en af talerne ved præsentationen af de nye Google Earth sider, hvor man over nettet kan se alle ødelæggelser, kan det nu blive sværere for præsidenten at opretholde den påstand.

9 FN i Darfur I marts 2004 kaldte Mukesh Kapila (FN's humanitære koordinator for Sudan) Darfur-konflikten for "verdens værste igangværende humanitære krise". Dette medførte en forøget mediedækning af konflikten i vesten, men ingen indgreb fra FN's side, sandsynligvis fordi de store medlemmer af FN's sikkerhedsråd bevidst gjorde andre områder stærkere, og derved svækkede FN's evne til at reagere på konflikten. Samtidig var USA's regering involveret i den fredsproces, der skulle afslutte den 2. sudanesiske borgerkrig i den sydlige del af landet, og man frygtede her at den ville løbe af sporet, hvis USA også tog del i Sudans anden konflikt. De øvrige lande i Sikkerhedsrådet modsatte sig på samme måde en intervention i et land, hvor ingen havde nationale interesser. De nylige mislykkede forsøg på fredsbevarende indgreb i kriserne i Rwanda og Liberia blev også brugt som modargument til en involvering i endnu en afrikansk konflikt.

10 Ingen hjælp, TAK! Den 29. marts afviste Den Arabiske Liga FN’s plan for hjælp til Darfur. Og Sudans regering beskyldes for, siden 2004, bevidst at undertrykke al information om overgreb på menneskerettigheder ved fængslinger og drab på vidner, og for bevidst at destruere beviser i form af massegrave. Sudans regering beskyldes ligeledes for at fordreje sandheden om begivenhederne ved at forhindre journalisters arbejde med fængslinger. FN ønskede at sende fredsbevarende tropper ned for at standse folkedrabet, men araberne så dette som en fjendtlig handling, og afslog. Muligvis i et forsøg på at skjule massegrave. FN forsøgte også at få FN’s menneskerettigheds råd til at vedtage en resolution, der fordømmer folkedrabet i Darfur. Men diktatorernes repræsentanter i rådet, havde alt for travlt med at vedtage en resolution, der fordømmer kritik af islam. Så det kunne heller ikke lade sig gøre.

11 Links: http://www.youtube.com/watch?v=iZwkA-b3S0c&feature=related


Download ppt "- Konflikt, borgerkrig eller folkedrab?"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google