Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Punktum. Punktum. Komma, streg- …

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Punktum. Punktum. Komma, streg- …"— Præsentationens transcript:

1 Punktum. Punktum. Komma, streg- …
Tegnsætning Punktum. Punktum. Komma, streg- …

2 Tegnsætning- et spørgsmål om liv eller død!
*Sæt et komma – med hvilke konsekvenser? Benådes ikke henrettes

3 Tegn Store sætningstegn (efterfølges af stort begyndelsesbogstav)
punktum. spørgsmålstegn? udråbstegn! kolon: Små sætningstegn semikolon; komma,

4 Tegn bruges til ad adskille sætninger og lette læsningen
"Tekster uden tegn og især dem uden punktummer er ikke nemme at læse det er de netop ikke fordi man ikke har nogen anelse om hvordan sætningerne er forbundet det hele flyder sammen i en lang smøre med hverken hoved eller hale husk derfor altid at sætte punktum punktum finale” * Hvor mange punktummer skal der være?

5 Typer af sætninger Sætning: består af et subjekt og et verballed (sæt x og o) Helsætning: en sætning, der kan stå alene Eva spurgte, om hun ville med i biografen Ledsætning: en sætning, der er led i en anden sætning Hovedsætning: det, der er tilbage, ud over ledsætningerne.

6 Ikke-prøven I hovedsætninger står ikke efter udsagnsled
Vi hørte ikke, at han kom x o I ledsætninger står ikke før udsagnsled Vi hørte, at han ikke kom x o Indsæt derfor ordet ikke, hvis du er i tvivl om, hvorvidt der er tale om en hovedsætning eller ledsætning.

7 Tegn og sætninger Hovedregel: Punktum: sættes omkring helsætninger Komma: sættes omkring ledsætninger Ledsætninger indledes af: bindeord: at, om, som, når, fordi, mens hv-ord: hvem, hvad, hvor stedord: som, der

8 Øvelse *Find Helsætninger, hovedsætninger og ledsætninger:
Over for en vulkan har man ingen chancer. Det er så store energimængder, der slippes løs ved et vulkanudbrud, at de ikke på nogen måde kan tæmmes. Vand duer ikke. Den vulkan, der for nogle år siden dannede vulkanøen Surtsey syd for Island, startede på havbunden. Og den blev ved med at sprutte, uanset hvor meget vand, der var over krateret.


Download ppt "Punktum. Punktum. Komma, streg- …"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google