Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Henrik Pontoppidan (1857 – 1943).

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Henrik Pontoppidan (1857 – 1943)."— Præsentationens transcript:

1 Henrik Pontoppidan (1857 – 1943)

2 Fakta Henrik Pontoppidan blev født d. 24 juli 1857 i Fredericia og døde d. 21 august 1943 i Charlottelund. Han blev 86 år. Henrik Pontoppidan skrev i genren roman og novelle, men han skrev primært romaner. I 1917 modtog Henrik Pontoppidan nobelprisen i litteratur sammen med Karl Gjellerup. Henrik Pontoppidan kom af en gammel præsteslægt, og var selv præstesøn. Som ung ville han revolutionere verden og gøre op med sin fædrene tro ved at ville være ingeniør og siden højskolelærer og forfatter. De bøger han skrev i sin ungdom var stærkt samfundskritiske og levede op til Georg Brandes parole om at sætte problemer under debat. I forfatterskabets sidste fase havde han for længst færdig gjort politikkens henseende, for i stedet at besvare sin egen gåde: hvem er du selv? Henrik Pontoppidan havde 2 brødre som hed Morten og Knud Pontoppidan. Henrik Pontoppidan var gift 2 gange, første gang i 1881 med Mette Marie Hansen, de fik to døtre og en dreng sammen. Den ene datter døde som barn. Efter skilsmissen i 1892 giftede han sig med Antoinette Kofoed og de fik to børn sammen.

3 Hovedværker Henrik Pontoppidans 3 hovedværker er ”De dødes rige”, ”Lykke-Per” og ”Det forjættede land”. De dødes rige er en ulykkelig kærlighedshistorie og blev udgivet i 1912. Lykke-Per er en selvbiografi af Henrik Pontoppidan og blev udgivet i 1898. Det forjættede land er en rystende beretning om en mand og hans skæbne og blev udgivet i 1891.

4 Periode Henrik Pontoppidan skrev i perioden Det morderne gennembrud. Det var denne periode hvor man havde fokus på mennesket som et produkt af arv og miljø.

5 Forfatterens tillæg Henrik Pontoppidan skildrer frembruddet af det parlamentariske demokrati i tilknytning til de folkelige bevægelser og industrialiseringens og den moderne videnskabs indtog i kamp med århundredgamle kristne traditioner. Hans værker er båret af en utrættet kritisk granskning af mennesker, af det danske samfund, af kristendommen og først og sidst af hans eget væsen.

6 Resume af Lykke-Per

7 Lavet af….. Daniel E. Daniel N. Emma M. Emma L. T. 7.b


Download ppt "Henrik Pontoppidan (1857 – 1943)."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google