Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Miljøcertificering på IBOS

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Miljøcertificering på IBOS"— Præsentationens transcript:

1 Miljøcertificering på IBOS
Instituttet for Blinde og Svagsynede,  Rymarksvej 1, 2900 Hellerup,  T: , W:

2 Miljøledelse Miljøledelse
Miljøledelse handler i bund og grund om at sætte miljøarbejdet i system. Miljøledelse er et værktøj til at prioritere og systematisk få opmærksomheden rettet mod de aktiviteter på Instituttet, der har indflydelse på miljøet. Miljøledelse skal skabe større opmærksomhed om miljøet hos ledere og medarbejdere og være med til at skabe løbende miljøforbedringer. Erfaringen viser, at en mere systematisk miljøindsats ofte resulterer i mindre ressourceforbrug og færre udgifter til f.eks. el. Instituttet for Blinde og Svagsynede,  Rymarksvej 1, 2900 Hellerup,  T: , W:

3 Miljøledelse Indførelse af miljøledelse begynder normalt med, at man skaber sig et overblik over ressourceforbrug og miljøpåvirkninger – og sætter nogle mål for, hvad der kan gøres for at opnå miljøforbedringer. Derefter skal der konkret arbejdes på at føre målene ud i livet – og følge op på resultaterne. Miljøledelse består således af en række trin, som sikrer systematik i miljøindsatsen. Instituttet for Blinde og Svagsynede,  Rymarksvej 1, 2900 Hellerup,  T: , W:

4 Miljøcirklen Instituttet for Blinde og Svagsynede,  Rymarksvej 1, 2900 Hellerup,  T: , W:

5 Cirklens faser Fase 1: Planlægning Der opstilles en miljøpolitik.
Der udarbejdes en miljøkortlægning, som giver et samlet overblik over stedets miljøpåvirkninger og opfyldelse af lovgivning på miljøområdet (denne skal være tilgængelig på det enkelte center). På baggrund af miljøkortlægningen vurderes det, hvilke miljøforhold, der er væsentlige. De væsentlige miljøforhold er samtidig de forhold, det besluttes at arbejde mere målrettet på at forbedre, ved at der opsættes miljømål og handlingsplaner til opfyldelse af målene. Dette kunne f.eks. være i forhold til el, vand og varme. Instituttet for Blinde og Svagsynede,  Rymarksvej 1, 2900 Hellerup,  T: , W:

6 Cirklens faser Fase 2: Drift
I dette trin skal miljøpolitik, miljømål, fremgangsmåder for miljøarbejdet og information om miljøledelsessystemet kommunikeres ud til alle og tages i brug i dagligdagen. Uddannelse af medarbejdere med ansvar for miljøarbejdet skal sikres. Instituttet for Blinde og Svagsynede,  Rymarksvej 1, 2900 Hellerup,  T: , W:

7 Cirklens faser Fase 3: Kontrol og Læring
Det skal vurderes hvorvidt, der er sket opfyldelse af de opsatte mål, og om miljøledelsessystemet fungerer efter hensigten. Hvis det viser sig, at der er steder, hvor opstillede fremgangsmåder ikke følges (f.eks. at affaldssorteringen ikke blev overholdt som aftalt) eller andet, som viser, at systemet ikke fungerer som planlagt, skrives dette ned, så der kan rettes op på systemet. Dette kaldes en afvigelse. En afvigelse er således en indikator for, hvor der skal følges op på systemet. Kontrollen af systemet foregår ved at dokumentationen for systemet gennemgås, og der udføres intern revision. Intern revision består i, at en række medarbejdere og ledere bliver interviewet omkring deres viden om systemet, fremgangsmåder i miljøarbejdet og deres respektive ansvarsområder. Intern revision udføres af medarbejdere i organisation. Til kontrollen hører ligeledes målinger og overvågning af væsentlige miljøforhold. Instituttet for Blinde og Svagsynede,  Rymarksvej 1, 2900 Hellerup,  T: , W:

8 Cirklens faser Fase 4: Tilpasning og opfølgning
Ud fra materiale fra intern revision og miljødata vurderer ledelsen ved ’Ledelsens gennemgang’, om der skal ske ændringer af systemet, og der opsættes nye mål for miljøindsatsen. Efterfølgende revideres miljøledelsessystemet af en ekstern revisor – i Københavns Kommune er denne Det Norske Veritas. Instituttet for Blinde og Svagsynede,  Rymarksvej 1, 2900 Hellerup,  T: , W:

9 Organisation i SOF 14 59 DIR Styregruppe Miljøleder
Myndigheds-centre (inkl. centraladm. og Hjemmeplejen) 4 søjlemiljøkoordinatorer Handicap og psykiatri Udsatte Børn 14 40 centermiljøkoor-dinatorer 40 centermiljøkoordinatorer 164 miljøansvarlige 59 Instituttet for Blinde og Svagsynede,  Rymarksvej 1, 2900 Hellerup,  T: , W:

10 Miljøledelse i praksis
Miljøledelse trin for trin I praksis handler det om at følge fremgangsmåder for, hvordan der arbejdes med miljø. Der er tale om følgende fremgangsmåde, som er gældende for alle centre i forvaltningen. Miljøpolitik Miljøkortlægning Væsentlige miljøforhold og lovbestemte krav Miljømål og handlingsplaner Kommunikation Uddannelse, miljøbevidsthed og færdigheder Styringsværktøjer Dokumentstyring Afvigelser og forbedringer Intern revision/læring Opfølgning og Ledelsens gennemgang Beredskab Registre Instituttet for Blinde og Svagsynede,  Rymarksvej 1, 2900 Hellerup,  T: , W:


Download ppt "Miljøcertificering på IBOS"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google