Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Bibelens Gud.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Bibelens Gud."— Præsentationens transcript:

1 Bibelens Gud

2 Almagtsbegrebet i Bibelen
Ikke et hebraisk ord eller begreb i Det Gamle Testamente for almagt. I Septuaginta forekommer ordet pantokrator 181 gange (hvor det især gengiver ”Hærskarers Herre” og ”El Shaddaj”). I Det Nye Testamente forekommer pantokrator ti gange: én gang i 2 Kor 6,18 og ni gange i Johannes’ Åbenbaring

3 Septuaginta Gengivelsen af יְהוָה צְבָאוֹת (dvs. ”Hærskarers Herre” eller ”Jahve Zebaot”) Som κύριος σαβαωθ (i Esajas) Som κύριος των δυνάμεων (i Salmernes Bog) Som κύριος παντοκράτωρ (i Tolvprofetbogen)

4 Almagtstanken 1 Krøn 29,11: Din er storheden, magten, herligheden, glansen og pragten, Herre, ja alt i himlen og på jorden; dit er riget, Herre, og du er ophøjet som overhoved over alle. Jer 32,27: Se, jeg er Herren, alle menneskers Gud. Er noget umuligt for mig? Job 42,2: Nu ved jeg, at du formår alt, intet, du har besluttet, er umuligt for dig.

5 Salme 135,5-10 v. 5: Ja, jeg ved, at Herren er stor, vor Herre er den største af alle guder. v. 6-7: Alt, hvad Herren vil, gør han i himlen og på jorden, i havene og de store dyb. Han samler skyer fra jordens ender, han skaber lyn sammen med regn, han slipper stormen løs fra forrådskamrene. v. 8-10: Han dræbte Egyptens førstefødte, både mennesker og kvæg; han sendte tegn og undere ind i Egypten mod Farao og alle hans folk. Han slog store folkeslag og dræbte mægtige konger.

6 Salme 139 v. 1-2: Herre, du ransager mig og kender mig. Du ved, om jeg sidder eller står, på lang afstand er du klar over min tanke. v. 7-8: Hvor skulle jeg søge hen fra din ånd? Hvor skulle jeg flygte hen fra dit ansigt? Stiger jeg op til himlen, er du dér, lægger jeg mig i dødsriget, er du dér. v : Ransag mig, Gud, og kend mit hjerte, prøv mig, og kend mine tanker, se efter, om jeg følger afgudsvej! Led mig ad evigheds vej!

7 Reaktioner på Guds magt
Sl 44,24: Vågn op, hvorfor sover du, Herre? Stå op, forstød os ikke for evigt! Es 63,15: Se ned fra himlen fra din hellige, herlige bolig! Hvor er din lidenskab og din styrke, dit skælvende hjerte og din barmhjertighed? Din barmhjertighed mod mig holder sig borte. Præd 3,11: Han har gjort alting godt og rigtigt til rette tid; han har også lagt menneskene verdens gang på sinde, dog uden at de kan finde ud af noget som helst af, hvad Gud gør.

8 Almagtstanken Luk 1,37: Intet er umuligt for Gud.
Mark 10,27: For mennesker er det umuligt, men ikke for Gud, for alting er muligt for Gud. Mark 14,36: Abba, fader, alt er muligt for dig.

9 Gud deler sin magt med Kristus
Fil 2,9-11: Derfor har Gud højt ophøjet ham og skænket ham navnet over alle navne, for at i Jesu navn hvert knæ skal bøje sig, i himlen og på jorden og under jorden, og hver tunge skal bekende: Jesus Kristus er Herre, til Gud Faders ære. Menneskesønnen farer til Himmels og sidder ved Guds højre hånd. Matt 28,18: Mig er givet al magt i himlen og på jorden.

10 Paulus Rom 1,16: Evangeliet er … Guds kraft (δύναμις) til frelse for enhver, som tror 1 Kor 12,6: Gud er den samme, som virker alt i alle

11 1 Korintherbrev 15,20-28 v : Derefter kommer enden, når han har tilintetgjort al magt og myndighed og kraft og overgiver Riget til Gud Fader. For Kristus skal være konge, indtil Gud får lagt alle fjender under hans fødder; som den sidste fjende tilintetgøres døden … Og når så alt er underlagt ham, skal også Sønnen selv underlægge sig under ham, som har lagt alt under ham, for at Gud kan være alt i alle.

12 Romerbrevet 8,38-39 v : For jeg er vis på, at hverken død eller liv eller engle eller magter eller noget nuværende eller noget kommende eller kræfter eller noget i det høje eller i det dybe eller nogen anden skabning kan skille os fra Guds kærlighed i Kristus Jesus, vor Herre.

13 2 Korintherbrev 6,18 Sammenhæng: 2 Kor 6,14-7,1
v. 16b-18: Gud har også sagt: ”Jeg vil bo og vandre midt iblandt dem; jeg vil være deres Gud, og de skal være mit folk.” Derfor: ”Drag bort fra dem, og skil jer ud, siger Herren, og rør ikke ved noget urent! Så vil jeg tage imod jer, og jeg vil være jeres fader, og I skal være mine sønner og døtre, siger Herren den Almægtige.”

14 Johannes’ Åbenbaring Mål: En ny himmel og en ny jord (jf. Åb 21,1)
Åb 21,22: Men et tempel så jeg ikke i den, for Herren, Gud den Almægtige, er dens tempel og Lammet.

15 Sandbecks Gud Problemet med almagten er ikke i sig selv logikken – kan Gud skabe en sten så tung, at han ikke selv kan løfte den? – men det billede af Gud, som den fremkalder. Ifølge Sandbeck er det den tanke, at Gud også står bag sygdom, ulykker og død. ”Almagtsforestillingen skaber grobund for, at der kan sås tvivl om Guds godhed, trofasthed og tilforladelighed, dvs. at der kan sås tvivl om nogle af de centrale kendetegn ved den Gud, evangelierne hævder, har givet sig selv til kende i Kristus.” (s. 66)

16 Sandbecks Gud ”[Gud] er entydigt god, og enhver påstand om det modsatte må derfor betragtes som uforenelig med et evangelisk kristent gudsbillede” (s. 91) ”Igen bliver det vanskeligt hvis ikke umuligt at fastholde tanken om, at Gud er entydigt god. Igen indpoder almagtsforestillingen en fundamental tvetydighed i Guds væsen: han er livsbevarer og livsnedbryder på samme tid, han elsker os, men lader os alligevel lide, dø, sørge og græde. Han vil både det gode og det onde.” (s. 92) ”Gud er ikke kun magten bag det gode; som almægtig er han også magten bag det onde.” (s. 97)

17 Herre over liv og død Rammefortællingen i Job
Job 1,21: Nøgen kom jeg ud af moders liv, nøgen vender jeg tilbage! Herren gav, Herren tog, Herrens navn været lovet. Job 2,10: Tager vi imod det gode fra Gud, må vi også tage imod det onde.

18 Herre over liv og død 1 Kong 17: Elias og enken
v : Han råbte til Herren: ”Herre min Gud! Vil du virkelig bringe ulykke over denne enke, som jeg har fundet husly hos, og slå hendes søn ihjel?” Så kastede han sig tre gange over drengen og råbte til Herren: ”Herre min Gud, lad livet vende tilbage i drengen!” Herren hørte Elias’ bøn, og livet vendte tilbage i drengen, så han blev levende.

19 Gud som en tsunami Sandbeck: Guds magt i verdenen optræder ikke som en tsunami, der skyller ind over land (s. 118).

20 Gud som en tsunami Sandbeck: Guds magt i verdenen optræder ikke som en tsunami, der skyller ind over land (s. 118). Jon 2,4: Du har kastet mig i dybet, i havets skød, strømmene omgav mig, alle dine brændinger og bølger skyllede hen over mig.

21 Hannas lovsang 1 Sam 2,6-7: Herren dræber, og han gør levende, han sender ned i dødsriget, og han henter op derfra; Herren gør fattig, og han gør rig, han ydmyger, og han ophøjer.

22 Gud forårsager godt og ondt
Am 3,6: Mon der sker en ulykke i byen, uden at Herren har gjort det? Es 45,6-7: Der er ikke nogen anden end mig, jeg er Herren, der er ingen anden! Jeg danner lys og skaber mørke, jeg frembringer fred og skaber ulykke, jeg, Herren, frembringer alt dette. Jer 29,11: Jeg ved, hvilke planer jeg har lagt for jer, siger Herren, planer om lykke, ikke om ulykke, om at give jer en fremtid og et håb.

23 Guds vrede og skjulthed
Es 64,4.6: Men du blev vred, og vi syndede, trods det har vi forbrudt os fra fortiden. Ingen påkaldte dit navn, ingen vågnede op og holdt fast ved dig; for du havde skjult dit ansigt for os og givet os vor synd i vold. Sl 90,7-8: Vi går til i din vrede, vi forfærdes ved din harme. Du har stillet vores synder for dine øjne, vores skjulte overtrædelser i dit ansigts lys.

24 Guds vrede og skjulthed
Sl 13,2.4: Hvor længe vil du dog glemme mig, Herre? Hvor længe vil du skjule dit ansigt for mig? Se mig, svar mig, Herre min Gud! Giv mine øjne lys, så jeg ikke sover ind i døden. Klages 3,43-44: Du hyllede dig i vrede og forfulgte os, du dræbte uden skånsel; du hyllede dig i skyer, så bønnen ikke nåede dig.

25 Guds barmhjertighed Es 54,7-8: Et kort øjeblik forlod jeg dig, men i stor barmhjertighed tager jeg dig tilbage. I overstrømmende vrede skjulte jeg et øjeblik ansigtet for dig, men i evig troskab viser jeg dig barmhjertighed, siger Herren, der løskøber dig.

26


Download ppt "Bibelens Gud."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google