Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Kommunikation Hvad er det og hvordan udvikler vi bedst muligt sproget sammen med vores børn? Hej jeg hedder Mette og er dagtilbuddets sprogvejleder, jeg.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Kommunikation Hvad er det og hvordan udvikler vi bedst muligt sproget sammen med vores børn? Hej jeg hedder Mette og er dagtilbuddets sprogvejleder, jeg."— Præsentationens transcript:

1 Kommunikation Hvad er det og hvordan udvikler vi bedst muligt sproget sammen med vores børn? Hej jeg hedder Mette og er dagtilbuddets sprogvejleder, jeg arbejder i Drivhuset i børnehaven. Og mit oplæg tager udgangspunkt i børnehave barnet, da det er jeg har min erfaring og mine eksempler er også nogle fra mit daglige arbejde. Men jer fra vuggestuerne kan alligevel sagtens bruge det jeg siger.

2 Kommunikation = gøre noget fælles
Når små børn lærer deres første ord, skabes en ny kilde til kontakt mellem barnet og miljøet. Ord giver os mulighed for at løfte samtalen ud over det som sker her og nu, til at tale om der og da. De første ord er egentlig bare at supplement til andre ikke sproglige måder at kommunikere på. Ansigtsudtryk, gestik og lyde, som det lille barn har benyttet sig af. Ord er kun et af midlerne til at kommunikere Det er super vigtigt at kunne fortælle sammenhængende om det som man har oplevet, det arbejder vi meget på. Er sket, skal ske, kunne ske

3 Det nytter ikke noget, at sige ”nej”, hvis man alligevel mener ”ja”
God kommunikation er også, at man som voksen er tydelig i sit kropssprog. Det nytter ikke noget, at sige ”nej”, hvis man alligevel mener ”ja” Men skal melde det ud man gerne vil have, og ikke anvende den venlige form ”vil du med hjem?”, når man faktisk mener det modsatte Undgå alt for mange spørgsmål Det har jeg oplevet mange gange hvortil barnet siger ”nej” også siger forældrene ”jamen det skal vi. Hvorfor spørge, når barnets svar alligevel ikke bliver taget alvorligt Alt for mange spørgsmål gør, at barnet hele tiden skal tage stilling til det, der bliver spurgt om, det kan være meget svært for et lille barn at forholde sig til at svare på alt for mange spørgsmål. Et spørgsmål er også at krav om et svar, som barnet måske ikke kan svare på, fordi det følermæssigt er et andet sted eller fordi det bare ikke lige magter at svare. Vil du have bilen med eller skal den blive her, hvad med sutten vil du have den med, Vil du selv gå op af trappen eller skal jeg bære dig. Hvem vil du vinke med, Vil du lege med puslespil, lego eller vil du tegne.

4 Gode råd til et godt sprog miljø derhjemme
Læs bøger. Bøger rummer ord og vendinger som vi ikke bruger i daglig tale. Leg en bog med dit barn. Bøger kan sagtens leges og her får barnet ordene lagret i kroppen. Syng, læs rim og remser og lav skøre sætninger. Lad barnet eksperimentere med skrifts sproget. Det kan f.eks være ord som spadsere, præcis eller han har jord i hovedet. Hjælp barnet med at forstå ordene, hvad det tror ordet betyder. Tal om illustrationerne. Hvad syntes barnet om bogen. Man kan sagtens lege en bog og gøre det som står i bogen. Alle gør det samme At synge træner hukommelsen og sætter fokus på udtalen af ord. Hjælp barnet med at forstå teksten i en sang hvad er en Madam snegl, snævert, lo, rabarberblad og hvad vil det sige at være evigglad. Rim og remser får man rytmen ind i kroppen og øger barnets lytte opmærksomhed, da isen, grisen og avisen, lyder næsten ens men betyder noget meget forskelligt. Desuden elsker børn at eksperimentere med sproget, de udvikler en særlig bevidsthed om at sprogets form. Det er sjovt at smage på ord. Lær barnet skrive som det vil, gerne krims krams som ikke er rigtige bogstaver. DET ER FINT. Det gør ikke noget at det er spejlvendt , da barnet endnu ikke har lært at se retning. Et velfungerende talesprog er grundlaget for barnets skriftssprogs udvikling. Skriftssproget er præget af at være situationsuafhængigt, da det skal kunne stå alene.. Når barnet møder skriftssproget stimuleres barnets brug af et situationsuafhængigt sprog. Omvendt er barnets brug af et situationsuafhængigt talesprog afgørende for at forstå skriftssproget.

5 Udvid dit barns ordforråd
Udvid dit barns ordforråd. Finder barnet en pind, find da også en gren, kæp, kvist. Tal om hele træet, stamme, rødder, bark, krone osv. Vent på barnets svar. Hav god tid, børn skal ofte lede lidt efter nye ord de lige har lært, nogle gange helt op til 10 sekunder. Tosprogede børn har nogle gange en endnu længere latenstid. Ret ikke på barnet, men gentag sætningen eller ordet rigtigt. Lad være med at sige ”Det hedder ikke hånder men hænder”

6 Den gode dialog For at dialogen skal være sprogligt udviklende for barnet skal den have 5 skift Uddyb det barnet siger ved at spørge mere ind til det barnet siger Vær nærværende Hav tid Anvis i stedet for at afvise Hjælp barnet med at sætte ord på sine følelser. Forbered barnet i god om det næste, der skal ske -5 skift, altså du siger noget, barnet siger noget osv. -”se min bil” så kan du spørge ”er den god at køre med” ”det er en stor, lille, gul, høj bil” -Lad være med at sidde med computer mobiltelefon olign,. Når du vil tale med dit barn - Sig hvad barnet skal gøre i stedet for hvad det ikke skal gøre.” Du må ikke slå dig lille bror, sig til ham at han skal give dig bil igen” -Anerkend barnets følelser

7 Før faglige ord og begreber
Alt for mange børn har vanskeligheder med sproget, når de starter i skole. Det er især de tosprogede børn, som har det svært, men også nogle af de danske børn har et lille ordforråd. Dette betyder, at en del børn har svært ved at lære matematik og forstå matematikkens sprog Derfor har vi fået denne her fantastiske bog. Som griber matematikken ud fra en sjov og legende vinkel, med naturen som omdrejnings punkt

8 Bogen sætter fokus på matematikken som et element i naturen
Bogen sætter fokus på matematikken som et element i naturen. Hele kroppen og alle sanser involveres således, at ens viden bliver tydelig og konkret. I matematik indgår mange begreber, som er vigtige at forstå, hvis man skal kunne forstå matematikkens komplicerede sprog. F.eks. Indebære det at vi siger yngre, kortere eller færre i stedet for blot mindre.

9 Eksempel på matematikord
Størrelse: stor, større, størst lille, mindre, mindst Kvantitet: meget, mere, mest lidt, mindre, mindst Antal: mange, flere, flest få, færre, færrest Højde: høj, højere, højest lav, lavere, lavest O.S.V. Det er længde, brede, højde, tykkelse og alder Vi leger han i finde en ting som er lang, kort, bred. Har også leget den med former, meget kreative børn

10 Positionsord (forholdsord)
I, på, over, under, først, sidst, før, efter, op, ned, ovenpå, øverst, nederst, i begyndelsen, i slutningen, i midten, foran, bagved, ved siden af, mellem, højest oppe, længst nede, nær, nærmest, udenfor, indenfor, overfor, nedenfor, opad, nedad, frem, bag, fremad, tilbage, venstre, højre. Sæt dig foran, læg dig bagved, sæt dig ved siden af

11 Gode lege Lege i kan lege i haven

12 Flere sjove lege Vi skal også huske at tale om former, farver, hele og halve. æble

13 Barnets arbejdshukommelse
Instruktioner er ekstremt krævende for børns arbejdshukommelse. Barnet skal huske instruktionerne, samtidig med at de skal føres ud i livet i den rigtige rækkefølge Børn 3-4 år: 1 instruktion Børn 5-6 år: 2 instruktioner Børn 7-9 år: 3 instruktioner Nu skal i rydde op, når i har ryddet op skal i gå på toilet, vaske hænder og så skal vi spise. 5 børn gør det vi siger resten sætter sig op til bordet. Hvad var det lige jeg sagde til dig. Korttidshukommelse, er kun i hovedet i et par sekunder, der for skal der ikke mange distraktioner til.

14 Tak for i aften Håber det har været brugbart


Download ppt "Kommunikation Hvad er det og hvordan udvikler vi bedst muligt sproget sammen med vores børn? Hej jeg hedder Mette og er dagtilbuddets sprogvejleder, jeg."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google