Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Forslag til fælles energivision i hovedstadsregionen Borgmestermøde 13. april 2015 Vicedirektør Kristian Johnsen, Region Hovedstaden.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Forslag til fælles energivision i hovedstadsregionen Borgmestermøde 13. april 2015 Vicedirektør Kristian Johnsen, Region Hovedstaden."— Præsentationens transcript:

1 Forslag til fælles energivision i hovedstadsregionen Borgmestermøde 13. april 2015 Vicedirektør Kristian Johnsen, Region Hovedstaden

2 Politiske rammer for Energi på Tværs National energiaftale af marts 2012 – effekter i 2020 o Mere end 35 % af det endelige energiforbrug dækkes af vedvarende energi o Udledningen af ​​ drivhusgasser reduceres med 34 % i forhold til 1990 Klimastrategi for hovedstadsregionen o Fælles vision for omstillingen til et fossilfrit energi- og transportsystem o Mål om at blive foregangsregion for innovative løsninger i et styrket offentlig-privat samspil (Grøn vækst)

3 Fakta om Energi på Tværs Fælles regionalt projekt med kommuner og forsyningsselskaber Samlet budget på ca. 9 mio. kr., inkl. bidrag fra Energistyrelsen Politisk forankret i Klimapolitisk forum 10 medlemmer fra Region Hovedstaden, Dragør, København, Helsingør, Allerød og Fredensborg Administrativ styregruppe har koordineret processen Forsyningsselskaber: HMN, HOFOR, VEKS, CTR, Vestforbrændingen, Nordforbrændingen, Amagerforbrændingen Kommuner: København, Gladsaxe, Fredensborg, Høje Taastrup, Albertslund, Frederikssund og KKR Hovedstaden Region Hovedstaden er projektejer (formandskab for styregruppe) Gate 21 har varetaget projektledelse

4 Inddragende proces baseret på faglige analyser Afsæt i scenarie-analyser og faglige netværk 5 netværksgruppemøder med 90 personer fra ca 50 forskellige organisationer/ kommuner og forsyningsselskaber 9 styregruppemøder og 15 projektgruppemøder Formidling og politisk inddragelse undervejs To temamøder med i alt ca. 90 deltagere, heraf 40 politikere Diskussion udsendt til alle kommuner og forsyningsselskaber Gate 21 har holdt temaoplæg for fire kommuner og to kommuner har selv afholdt temadiskussioner. Flere undervejs. Løbende orientering om projektet i Klimapolitisk Forum, KKR Hovedstaden og Region Hovedstadens Kommunekontaktråd

5 Brændende platform giver muligheder! Sikre de rigtige investeringer til rette tid Undgå meromkostninger og høste synergieffekter via en koordineret indsats mellem alle aktører Sikre høj forsyningssikkerhed Bl.a. gennem anvendelse af lokale energikilder, der kan føre til en uafhængighed af importerede fossile brændsler. Øgede klimaforbedringer Medvirke til at begrænse den globale opvarmning og fastholde livskvalitet Øget vækst og profilering Grøn omstilling giver muligheder for profilering samt tiltrækning af virksomheder og investeringer Innovation Fremme udvikling af innovative, grønne løsninger gennem demonstrationsprojekter og Living Lab

6 Formålet med den fælles energivision! Energivisionen er Et politisk aftaledokument som danner fælles ramme og retning for den videre indsats med omstilling af det samlede energisystem Ambitiøs, men samtidig realistisk. Energivisionen skitserer Et bud på fremtidig organisering og proces, som grundlag for konkrete handlinger i næste fase Syv udvalgte indsatsområder, som er vigtige og retningsgivende for fremtidigt samarbejde. Styregruppen i Energi på Tværs foreslår At kommuner, region og forsyningsselskaber tilslutter sig visionen samt en fremadrettet organisering for Energi på Tværs.

7 Forslag til vision og mission! Vision ” Hovedstadsregionen skal være en førende region inden for grøn omstilling og vækst. I 2035 skal hovedstadsregionens el- og varmeforsyning være fossilfri og transportsektoren skal være fossilfri i 2050”. Mission ”Kommuner, region og forsyningsselskaber samarbejder om strategisk energiplanlægning og koordinerer fremtidige investeringer i energisystemet, så synergier udnyttes og energi- og transportsystemet bliver effektivt. Der samarbejdes med virksomheder og universiteter om at være førende inden for innovation og udvikling af grønne løsninger, der sikrer jobskabelse, grøn vækst og øget livskvalitet”.

8 De syv (otte) indsatsområder Energibesparelser for alle offentlige og private slutbrugere Fremme grøn, individuel opvarmning Udfasning af naturgas i energisystemet Affald, fx øget genanvendelse Grønt transportsystem med tilhørende infrastruktur Indpasning af vedvarende energi i fjernvarmeforsyningen Udbredelse af og styrket sammenhæng i fjernvarmen Samt innovation og grøn vækst – på tværs af de syv ovenstående!

9 Indstillinger til videre handling (1) At skabe grundlag for tværgående strategisk energiplanlægning som koordineres i et samarbejde mellem kommuner, region og forsyningsselskaber i hovedstadsregionen. At etablere et fælles energisekretariat der får ansvar for at koordinere samarbejdet omkring omstilling af energi- og transportsystemet til vedvarende energi mellem kommuner, forsyningsselskaber og Region Hovedstaden. At der udarbejdes en fælles strategisk energiplan, som kommuner og forsyningsselskaber forpligter sig til at bakke op om, og at forsyningsselskaberne udarbejder en samordnet strategi for deres investeringer de kommende 10 år, som herefter evalueres hvert andet år. Investeringsstrategierne samordnes i den første strategiske energiplan.

10 Indstillinger til videre handling (2) At energivisionen godkendes politisk af Regionsrådet og KKR Hovedstaden som grundlag for den videre indsats. At det videre arbejde organiseres under KKR Hovedstaden for at sikre, at den fælles kommunale og regionale indsats bidrager til at fremme grøn vækst og udnytter samarbejdet med private virksomheder, universiteter og organisationer. At monitorere og evaluere den samlede effekt af samarbejdet og kommunernes øvrige indsats hver andet år og revidere den fælles strategiske energiplan hvert fjerde år. At skabe et samarbejde mellem staten og region og kommuner omkring strategisk energiplanlægning.

11 Forslag til organisering, næste fase Politisk styregruppe Klimapolitisk Forum suppleret med tre repræsentanter fra forsyningsselskaber Administrativ styregruppe Administrativt ansvar, herunder prioritering af sekretariatets arbejde samt forankring af de politiske beslutninger hos parterne Styregruppens sammensætning spejler Klimapolitisk forum. Sekretariat Faglig koordination og rådgivning om energiplanlægning på tværs af partnerne samt facilitering og koordinering af konkrete indsatser, projekter og analyser. Sekretariatet bemandes med en leder og et mindre antal medarbejdere med projektledererfaring, faglig indsigt i energiplanlægning, forvaltningspraksis, mv. Sekretariatet knyttes op på et relevant fagligt miljø. Finansiering: Samfinansiering mellem Region Hovedstaden, kommuner og forsyningsselskaber.


Download ppt "Forslag til fælles energivision i hovedstadsregionen Borgmestermøde 13. april 2015 Vicedirektør Kristian Johnsen, Region Hovedstaden."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google