Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Diakoni i lys af skabelse og forløsning hvad er diakoni?

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Diakoni i lys af skabelse og forløsning hvad er diakoni?"— Præsentationens transcript:

1 Diakoni i lys af skabelse og forløsning hvad er diakoni?

2 Diakoni i lys af skabelse og forløsning Hvad er diakoni? Torleif Austad: ”Diakoni og kirke” Oslo 1976. Diakoni er kirkens omsorg for mennesker i nød.

3 Diakoni i lys af skabelse og forløsning Hvad er diakoni? Diakoni er kirkens omsorg for mennesker i nød. 3 brændpunkter. Kirken. Omsorg. Mennesker i nød.

4 Diakoni i lys af skabelse og forløsning Skabelse og forløsning To mulige grøfter! Diakonien er kun en handling på skabelsens plan. Diakonien sker med henblik på det egentlige – at forkynde.

5 Diakoni i lys af skabelse og forløsning Skabelse og forløsning Gud som skaberen. Gud som forløseren. Er nogen i Kristus, er han en ny skabning. Det gamle er forbi, se, noget nyt er blevet til! (2.kor.5,17). Skabelse og forløsning hører sammen.

6 Diakoni i lys af skabelse og forløsning Diakoniens synlige og usynlige side

7 Diakoni i lys af skabelse og forløsning Diakoniens ligevægt Diakonien sammenholder den gode gerning og det gode Kristus-vidnesbyrd.

8 Diakoni i lys af skabelse og forløsning Diakonien er at Kristus kommer nær til andre mennesker! balancen mellem skabelse og forløsning er diakoniens egenart. Diakoni betragter ethvert menneske som elsket af Gud og derfor som kandidat til det evige liv. Således skal jeres lys skinne for mennesker, så de ser jeres gode gerninger og priser jeres fader, som er i himlene. (Matt.5,16).

9 Diakoni i lys af skabelse og forløsning Diakoniens målgruppe Diakoni er kirkens omsorg for mennesker i nød! HVEM ER DE NØDLIDENDE i matt.25? (”mine mindste små”) 1.Disciple, som er i nød? (ap.gern.6) 2.Alle nødlidende uanset forholdet til Kristus?

10 Diakoni i lys af skabelse og forløsning Diakoniens målgruppe forpligtelsen til at gøre godt breder sig som ringe i vandet Så lad os da gøre godt imod alle, så længe der er tid, især mod vore trosfæller (gal.6,10)

11 Diakoni i lys af skabelse og forløsning Opsamling Nøden er individuel – derfor er også hjælpen individuel. Nøden berøver livsglæde og –mod fra mennesker. Guds kærlighed og omsorg til både ånd, sjæl og legeme.

12 Diakoni i lys af skabelse og forløsning Diakoniens situation i Danmark i dag Grund til glæde glæde: 50000 frivillige engageret i diakonalt arbejde. 7000 ansatte i diakonale institutioner og organisationer. 1,4 mia. kr. i samlet budget. heraf 75 mio. i indsamlede midler. sognemedhjælpere.

13 Diakoni i lys af skabelse og forløsning Grund til bekymring: forholdet mellem budget og indsamlede midler. kirkeministeriet har (stort set) ingen midler afsat til diakonalt arbejde. følger indflydelsen pengene? identitetskrisen. Diakoniens situation i Danmark i dag

14 Diakoni i lys af skabelse og forløsning Identitetskrisen i dansk diakoni samfundsudviklingens betydning for diakoni- forståelsen i mange organisationer. fra diakoni til velfærdsydelser. løs tilknytning mellem mange diakonale organisationer og kirkelivet. forkyndelsen af dennesidig frelsesforståelse.

15 Diakoni i lys af skabelse og forløsning Kirkens Korshær H P Mollerup 1912: Sjælens lykke, samvittighedens fred, glæden over livet fås kun gennem indre oplevelser. Der er usynlige værdier, ved siden af hvilke alt det udvortes kun er latterlige småting. Hvor findes disse værdier? Han, som elskede som ingen anden og forstod mennesker som ingen anden, gav sine bedste gaver gennem et kors. …Vi forkynder Jesus, den korsfæstede.

16 Diakoni i lys af skabelse og forløsning Bjarne Lenau Henriksen, 2001: ”Kirkens Korshærs diakonale selvforståelse kan ikke måles på missionsbefalingen. Kirken Korshær hverken kan eller skal ”bringe mennesker til Kristus” Det er en selvovervurdering, der gør mennesker til missionsobjekter for os der mener, at vi ”har” Kristus eller troen på Kristus på en måde, som de andre ikke ”har”. Kirkens Korshær

17 Diakoni i lys af skabelse og forløsning Bjarne Lenau Henriksen, 2001: Kirkens Korshær skal heller ikke ”bringe Kristus til mennesker”. … det …forudsætter, at Kristus lader sig slæbe rundt af os. Kristus lader sig ikke slæbe rundt med. Han er selv sandheden, vejen og livet. Kirkens Korshær Kirkens Korshærs medarbejdere skal derfor møde Kristus og tage imod ham i de mennesker, vi møder i vores dagligdag”. Kirkens Korshær rækker ud til mennesker på livets kant – også med evangeliet. ”

18 Diakoni i lys af skabelse og forløsning W. Westergaard Madsen, 1947: Diakonien er ikke vor Reklame for Guds gode Sag, men Guds egen Handling gennem hans Børn. Ved Diakonien som ved Ordets forkyndelse, ved Daab og Nadver faar Menigheden Lov til at være med i Guds Gerninger til Menneskers Frelse.” Samvirkende menighedsplejer:

19 Diakoni i lys af skabelse og forløsning Samvirkende menighedsplejer: om at arbejde på Folkekirkens grundlag. Niels Thomsen: Vi er kommet forbi de tider, hvor man spurgte til … medarbejderes personlige tro. Men det er helt nødvendigt, at der er medarbejdere, der arbejder ud fra et personligt engagement i folkekirkens grundlag. (sammen – dec. 2003). Hanne Storebjerg – 2004: værdigrundlaget hentes alene i skabelsestanken (sammen – maj 2005).

20 Diakoni i lys af skabelse og forløsning Samvirkende menighedsplejer: 2006: ref. fra årsmødet: Samvirkende Menighedsplejers Fællesudvalg har valgt at anbefale inddragelse af ikke-kristne i menighedsplejernes arbejde... Beslutningen er taget med forskellige forbehold: En ikke-kristen skal i sin deltagelse i menighedsplejearbejdet respektere det kristne værdigrundlag og må ikke forkynde en anden tro, men skal henvise til præsten eller en anden kristen, hvis der kommer trosspørgsmål på tale. Som hovedregel vurderes det medmenneskelige samvær at kunne finde sted på tværs af religioner.

21 Diakoni i lys af skabelse og forløsning Diakonal nybesindelse? Ny fokus på diakoniens grundlag og diakoniens nødvendighed. organisationerne. tilknytning til sognemenigheder. konkrete tiltag. Kirke hos os – pjece. Det dyrebare menneske – en diakoni-katekismus. Diakoniens århundrede?


Download ppt "Diakoni i lys af skabelse og forløsning hvad er diakoni?"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google