Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Erfaringer fra projekt ”Flerkulturel rummelighed i skolen”

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Erfaringer fra projekt ”Flerkulturel rummelighed i skolen”"— Præsentationens transcript:

1 Erfaringer fra projekt ”Flerkulturel rummelighed i skolen”
Af Camilla Vibe-Hastrup

2 Disposition Projektet kort Skolernes udgangspunkt Redskaber
Kulturforståelse Anbefalinger Dilemmaer Spørgsmål

3 Projektet kort Fra et samarbejde mellem Statens Pædagogiske Forsøgscenter, Center for Konfliktløsning og Dansk Flygtningehjælp. Formål: at skabe bevidsthed og og ideer til at skabe Flerkulturel rummelighed i skolen. 21 lærere fra fire folkeskoler på Sjælland var involveret. DELMÅL: Undervisningsklima, der rummer alle elever Det gode skole-hjem samarbejde Kriterier og metoder til interkulturel undervisning

4 Skolernes udgangspunkt
Manglende samarbejde på tværs af etniske baggrunde Lavere forventninger til de tosprogede elever De tosprogede elever har lave forventninger til sig selv Svært at motivere og inddrage alle elevernes ressourcer i undervisningen Hård sprogtone i elevgruppen fremmer konflikter Svært at anerkende sig selv og andre Manglende samarbejde særligt fra Klasse. Her begynder identitetsdannelse og sværhedsgrad i undervisningen forøges. Sproglige faglige termer (mellem faglige termer hægter mange svage elever fra uanset etnisk baggrund). Svært at følge med, hvis man ikke har dansk sprog derhjemme og også har svag uddannelsesbaggrund i hjemmet.

5 Redskaber Kulturforståelse Konflikthåndtering Brug dét,
Anerkendende pædagogik Kulturforståelse Konflikthåndtering Vores udgangspunkt i projektet var, at anerkendelse er grundlæggende for integration. Anerkendelse indenfor nogle rammer. Anerkendende pædagogik handler om at inddrage og værdsætte elevernes forskellighed i undervisningen. Det lyder svært, men kan blandt andet praktiseres gennem portefolio pædagogik. - Kasse med elevernes arbejde gennem året. Godt til forældresamarbejde også. Konflikthåndtering giver mulighed for at takle vores værdimæssige forskellighed eller vores forskellighed mht. normer og vaner og bruge det til udvikling. Hvad er kultur og hvordan skal vi forholde os til kultur i skolens hverdag? Fokus på det alment menneskelige. Brug dét, der er i klassen

6 Det beskrivende kulturbegreb
- afgrænset enhed noget særlig dansk alle deler værdier kultur forklarer (Iben Jensen, RUC)

7 Det komplekse kulturbegreb
- Kultur ikke noget man har Kultur er noget man gør Skabes mellem mennesker Altid i forandring Kan ikke forklarer alt (Iben Jensen, RUC)

8 Anbefalinger Medtænk integration ved al aktivitet i skolen
Kultur kan ikke forhandles, kun forstås. Ved konflikter - undersøg det almen menneskelige og gem kultur-forklaringen til sidst. Medtænk: lærere er videnformidlere og rollemodeller Start med det nærmeste: dig selv! :-) Flerkulturel rummelighed opnås ikke bare ved en multikulturel uge. Folkeskolen rummer social og etnisk betinget forskellighed. Hvis vi ønsker at fremme ligeværd blandt denne forskellighed skal vi gøre os overvejelser herom både i forbindelse med undervisningsmetoder, -tilrettelæggelse og pensumudvælgelse. Man kan ikke forhandle værdimæssige uoverensstemmelser, man kan kun føre dialog for at prøve at blive klogere på hinandens opfattelse af tingene. Det betyder ikke at man skal skal være enige om alt, men at man skal lytte og udforske forskelligheder.

9 Dilemmaer Ressource eller karikaturer?
Interkulturel kompetence - hvornår bruges forskellige løsningsmodeller? Åbenhed og egne grænser?

10 Spørgsmål?


Download ppt "Erfaringer fra projekt ”Flerkulturel rummelighed i skolen”"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google