Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Mikroorganismer og hygiejne

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Mikroorganismer og hygiejne"— Præsentationens transcript:

1 Mikroorganismer og hygiejne
Læringsmål: Viden om hvad mikroorganismer er. Viden om hvor mikroorganismer findes. Viden om hvordan kroppen bekæmper mikroorganismer. Viden om man undgår at blive smittet med mikroorganismer. Viden om forebyggelse af smitte i daginstitutioner.

2 Dagens program Refleksion over tegn – hvad jeg gerne vil have ud af dagen – på din blog. Quiz og byt (opvarmning) Kort oplæg om mikroorganismer Se til jeres mikroorganismer Håndhygiejne Kroppens immunforsvar – film Hvad kan vi gøre i daginstitutionen? Rengøring Studiespørgsmål til kap. 21 Refleksion på blog

3 Fakta •Mere end 1000 danskere dør hvert år af følgevirkningerne til influenza. I en tilfældig kommune: •1.100 mennesker syge med akut diarre og/eller opkastning. • tilfælde af infektion med diarre og/eller opkastning. I Danmark: •Luftvejsinfektioner hos voksne fx forkølelse medfører ca tabte arbejdsdage pr. år (ca. 181 ansatte).

4 Hvilke mikroorganismer findes?
Virus Bakterier Svampe

5 Virus Influenzavirus Mæslingevirus Skoldkoppevirus HIV-virus

6 Svampe Skimmelsvamp Mug/skimmelsvamp Ringorm Fodsvamp Neglesvamp

7 Bakterier Stafylokokker (hudinfektion, sårinfektion)
Streptokokker (lungebetændelse, halsbetændelse) Escherichia coli (E-coli) (Urinvejsinfektion) Salmonella og Campylobakter (Mave- og tarminfektioner) Borrelia (lokal hudinfektion/ universel)

8

9 Vækstbetingelser Næringsstoffer Ilt – dog ikke alle bakterier
Temperatur (ikke virus) Ph – afhængig af en bestemt værdi

10 1 kan blive til på 7 timer En bakterie, der har gode betingelser for vækst kan dele sig hver 20.minut! 1 million bakterier fylder ca. 1 knappenålshoved

11 Hvad er smitte og hvordan smitte?
Mikroorganismerne spredes via os. Direkte kontaktsmitte Indirekte kontaktsmitte Luftbåren smitte Smitte via levnedsmidler, vand Insektbåren smitte Via blod

12 Forebyggelse af smitte & sygdom
Afskære smitteveje Hygiejniske forholdsregler Desinfektion–håndsprit, klorhexidin Varme – høj tp. Køl af Håndvask Handsker Skift af tøj - uniform

13 Jeres prøver Hvordan ser de ud?

14 Håndvask og selvlysende creme
Før – hvor tror du at der sidder mange bakterier? TEGN din hånd Efter: hvor var det svært for dig at vaske helt rent? TEGN din hånd.

15 Film min indre læge Ligger på videoportalen

16 Opgave: Hvad kan vi gøre i daginstitutionerne?
Formål: - at konkretisere, hvordan vi lærer børnene god hygiejne i daginstitutionerne. Opgave: I skal planlægge et tiltag der skal lærer børnene om hygiejne. Jeres tiltag skal fortælles/vises til klassen om 30 min. Feedback: I får feedback via 3 positive og en krasser fra klassen.

17 Hygiejne og rengøring Hvorfor skal man egentlig gøre rent?

18 Hvor kommer snavs fra?

19 Rengøringsmidler

20

21 Hygiejnisk rengøring

22 Ergonomi Kluden Gulvvask Støvsugning Løft

23 Hvordan vil du sikre dig god hygiejne hos børnene?
Hvor er der særlig risiko for smitte? Hvilken rækkefølge vil du gøre rent i?

24 Hvordan vil du sikre dig god hygiejne hos børnene?
Hvor er der særlig risiko for smitte? Hvilken rækkefølge vil du gøre rent i?

25 Hvordan vil du sikre dig god hygiejne hos børnene?
Hvilke rengøringsopgaver er der før spisning? Hvilke rengøringsopgaver er der efter spisning? Hvordan sikre du dig at du minimer smitte ved de rengøringsopgaver?

26 Hvilke smitterisiko kan der være når børnene leger ude?
Hvad vil du være opmærksom på i forhold til hygiejne når børnene har været på legepladsen?

27 Studiespørgsmål til kap 21
Hvorfor skal du vide noget om hygiejne? Hvad er formålet med personlig hygiejne? Hvorfor skal du have korte negle, når du arbejder med mennesker? Hvorfor skal du have en god mundhygiejne? Hvilken vej skal du vaske ved intim hygiejne? Hvad skal du være opmærksom på i forhold til at udføre personlig pleje hos et andet menneske? Hvad skal du være opmærksom på, når du køber cremer og shampoo? Hvad skal du være opmærksom på når du håndtere madvarer? Ved hvilken temperatur skal vaskeklude og viskestykker vaskes ved? Hvilken temperatur skal der være i køleskabet? Hvad er det medfødte immunforsvars opgave? Hvad er det erhvervede immunforsvars opgave? Hvad er infektion? Nævn 3 typer af mikroorganismer. Beskriv de forskellige smitteveje. Hvordan afbryder man smitteveje? Forklar hvordan du udfører en korrekt håndvask. Forklar hvordan du udfører en korrekt hånddesinfektion. Hvad beskytter handsker mod? Feedback: Gennemgang på klassen. I skiftes til at svare på spørgsmålene.

28 Feedback Har du fået viden om hvad mikroorganismer er? 0___________________________________________________________________10 Har du fået viden om hvor mikroorganismer findes? Har du fået viden om hvordan kroppen bekæmper mikroorganismer? Har du fået viden om man undgår at blive smittet med mikroorganismer? Har du fået viden om forebyggelse af smitte i daginstitutioner? Har du deltaget aktivt i undervisningen? Har du udnyttet din tid til læring?

29 Efter refleksion på blog


Download ppt "Mikroorganismer og hygiejne"

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google