Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Lektion 26: svar på repetitionsspørgsmål 1.Hvorfor er udviklingen i erhvervsstrukturen afgørende for udviklingen på handelsbalancen? Det er afgørende for.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Lektion 26: svar på repetitionsspørgsmål 1.Hvorfor er udviklingen i erhvervsstrukturen afgørende for udviklingen på handelsbalancen? Det er afgørende for."— Præsentationens transcript:

1 Lektion 26: svar på repetitionsspørgsmål 1.Hvorfor er udviklingen i erhvervsstrukturen afgørende for udviklingen på handelsbalancen? Det er afgørende for et lands eksport og import, at man har en overvægt af ’væksterhverv’. Sådanne erhverv kan konkurrere med avanceret import og vinde markedsandele på eksportmarkeder => overskud på handelsbalancen

2 2. Hvorfor kan ændringer i erhvervsstrukturen øge et lands vækst? Af to årsager. A. Flere væksterhverv vil øge den generelle vækst. B. Jf. 1 behøver man ikke begrænse væksten af hensyn til betalingsbalancen.

3 3.Hvorfor aftager industrien i betydning, medens service tiltager? Det kan dels skyldes skift i præferencer i retning af service, dels at industrien har den højeste produktivitetsvækst => relativt billigst => fylder stadigt mindre i forbruget

4 4.Er det en fordel eller en ulempe, at DK mangler stor industrivirksomheder? Ulempe: at vi mangler de arbejdspladser, råd til mere FoU, fylder godt i eksporten Fordel: mindre sårbare/mindre afhængige/mere fleksibel

5 5.Hvorfor kan erhvervspolitik både fremme og hæmme væksten? a. Erhvervspolitik kan bestå i at forsinke en strukturudvikling = lavere vækst. b. Erhvervspolitik kan fejle. c. En vellykket erhvervspolitik formår at fremme væksterhverv.

6 6.Er det nødvendigt med en aktiv erhvervspolitik? Et spørgsmål, der deler vandene, men afhænger også af, hvordan erhvervspolitik defineres. Fleste tilhængere af støtte til rammebetingelser – fleste imod direkte selektiv virksomhedsstøtte (men sker alligevel). Konkurrerende erhvervspolitik (’beggar thy neighbour’) => tvunget til erhvervspol.

7 7. Virker en aktiv erhvervspolitik? Mange studier heraf – vanskeligt at påvise. Man kan ikke tænke den ’væk’. Meget mislykket erhvervspolitik. Aktiv erhvervspolitik en central del af Japans og Sydkoreas succes, men kun som del af en mere generel politik.


Download ppt "Lektion 26: svar på repetitionsspørgsmål 1.Hvorfor er udviklingen i erhvervsstrukturen afgørende for udviklingen på handelsbalancen? Det er afgørende for."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google