Præsentation er lastning. Vent venligst

Præsentation er lastning. Vent venligst

Hermeneutik Gruppe 9. Opgavespørgsmål nr.1: Hvordan definerer hermeneutikken det meningsfulde og fortolkning (se især Pahuus: pp. 140-145)? Hvordan definerer.

Lignende præsentationer


Præsentationer af emnet: "Hermeneutik Gruppe 9. Opgavespørgsmål nr.1: Hvordan definerer hermeneutikken det meningsfulde og fortolkning (se især Pahuus: pp. 140-145)? Hvordan definerer."— Præsentationens transcript:

1 Hermeneutik Gruppe 9

2 Opgavespørgsmål nr.1: Hvordan definerer hermeneutikken det meningsfulde og fortolkning (se især Pahuus: pp. 140-145)? Hvordan definerer hermeneutikken det meningsfulde og fortolkning (se især Pahuus: pp. 140-145)?

3 Det meningsfulde: Man skelner mellem de personlige/besjælede størrelser og naturting som f.eks. floder, træer, sten, bygninger, stole med meget mere! Man skelner mellem de personlige/besjælede størrelser og naturting som f.eks. floder, træer, sten, bygninger, stole med meget mere! Personer er størrelser der har noget at udtrykke. ”Det at forstå en person er at forstå, hvad vedkommende kan give udtryk for” Personer er størrelser der har noget at udtrykke. ”Det at forstå en person er at forstå, hvad vedkommende kan give udtryk for” Personer er størrelser der i enhver aktivitet har at gøre med noget. Personer er størrelser der i enhver aktivitet har at gøre med noget.

4 Fortolkning ”Forståelse blev (…) opfattet som lig med en indlevelse i, en indføling i eller en genoplevelse af det bevidsthedsindhold, som en tekst er udtryk for” – Schleiermacher. ”Forståelse blev (…) opfattet som lig med en indlevelse i, en indføling i eller en genoplevelse af det bevidsthedsindhold, som en tekst er udtryk for” – Schleiermacher. ”Det er ved hjælp af indføling, at vi forstår historiske personers handlinger” – Robin George Collingwood. ”Det er ved hjælp af indføling, at vi forstår historiske personers handlinger” – Robin George Collingwood. Dilthey siger at denne form for indføling ikke kan forekomme nogen 100% objektiv, da alle altid vil have en forforståelse af situationen. Dilthey siger at denne form for indføling ikke kan forekomme nogen 100% objektiv, da alle altid vil have en forforståelse af situationen. Indfølingsteorien forkastes til fordel for fortolkning = begribelse af mening. Indfølingsteorien forkastes til fordel for fortolkning = begribelse af mening.

5 Den intentionalistiske fejltagelse: Det er en fejltagelse at tro, at det at spørge efter en teksts mening er det samme som at spørge efter forfatterens intention!!

6 Opgavespørgsmål nr. 2: Giv et eksempel på, hvordan mening, betydning og fortolkning er centrale begreber i nogle af jeres fag på Fremmedsprog: Giv et eksempel på, hvordan mening, betydning og fortolkning er centrale begreber i nogle af jeres fag på Fremmedsprog:

7 Tekstanalyse og Historie: Her fortolkes skønlitterære tekster. Tekstanalyse og Historie: Her fortolkes skønlitterære tekster. Idé- og videnshistorie: Mening og betydning uddrages af blandt andet filosofiske tekster. Idé- og videnshistorie: Mening og betydning uddrages af blandt andet filosofiske tekster. Soc. history: Betydning af historiske tekster fortolkes. Soc. history: Betydning af historiske tekster fortolkes.

8 Opgavespørgsmål nr. 3: Er der nogen af jeres fag, som slet ikke beskæftiger sig med betydningsdannelse og fortolkning. Er der nogen af jeres fag, som slet ikke beskæftiger sig med betydningsdannelse og fortolkning.

9 Ja, det er der: Grammatik!


Download ppt "Hermeneutik Gruppe 9. Opgavespørgsmål nr.1: Hvordan definerer hermeneutikken det meningsfulde og fortolkning (se især Pahuus: pp. 140-145)? Hvordan definerer."

Lignende præsentationer


Annoncer fra Google